Φωτορεπορτάζ του Μιχάλη Καραγιάννη από το Χάρκοβο: «Κονσέρβες, ράντζα και παγωμένα μάτια»

Ανθρωποι σοκαρισμένοι, οργισμένοι, αγέλαστοι, μας κοιτούν δακρυσμένοι. Ισως και με απορία: Γιατί συμβαίνει αυτό; Ο παραλογισμός και η τραγωδία του πολέμου μέσα από τον φακό του απεσταλμένου του Action24Press που βρέθηκε σε πρώην σοβιετικό πυρηνικό καταφύγιο και σταθμό του μετρό που «φιλοξενεί» ξεριζωμένους ανθρώπους στο Χάρκοβο.

Αποστολή στην Ουκρανία/ Φωτογραφίες: Μιχάλης Καραγιάννης

Το Χάρκοβο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη και η πρώτη πρωτεύουσα της Ουκρανίας. Φοιτητούπολη, τεχνολογικό κέντρο και έδρα πολλών εταιρειών που ασχολούνται με νέες τεχνολογίες. Βγαίνουμε από το σταθμό, αντικρίζουμε μία έρημη πόλη, καταστήματα κλειστά, ελάχιστος κόσμος στα πεζοδρόμια. Στους άδειους δρόμους με τα σβηστά φανάρια κυκλοφορούν κυρίως στρατιωτικά και αστυνομικά οχήματα και από τα προάστια ακούγονται εκρήξεις.

Κατεστραμμένα κυβερνητικά κτήρια και γραφεία εταιρειών στο κέντρο. Λίγο παραέξω η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη. Κατεστραμμένα σπίτια, πολυκατοικίες που έχουν καταρρεύσει, αυτοκίνητα διαλυμένα, πολιτοφύλακες που ψάχνουν στα ερείπια για νεκρούς και άνθρωποι που συνεχίζουν να ζουν μέσα στα ετοιμόρροπα σπίτια τους.

Πολύ συχνά ακούγονται σειρήνες που καλούν τον κόσμο να πάει στα καταφύγια.

«Αν ακολουθείς τους συναγερμούς και πηγαίνεις στο καταφύγιο όταν χτυπούν οι σειρήνες, έχεις πολλές πιθανότητες να επιβιώσεις σε μία πόλη που βομβαρδίζεται» μου λέει ένας πολιτοφύλακας.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.