Μαίνεται για άλλη μια μέρα η φωτιά στη Δαδιά Έβρου.
Το βράδυ της Κυριακής στάλθηκε μήνυμα από το 112 για εκκένωση της Δαδιάς προς Σουφλί.
Η απόφαση για εκκένωση ελήφθη γιατί λίγο πριν από τις 21:00 της Κυριακής (24.07.2022), υπήρξε νέα μεγάλη αναζωπύρωση της φωτιάς που δεν έχει σταματήσει να καίει στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο.
Το μήνυμα της Πολιτικής Προστασίας καλεί τους κατοίκους να κινηθούν προς το Σουφλί. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το χωριό της Δαδιάς δεν απειλείται πλέον, καθώς η φωτιά στράφηκε προς την Εθνική Οδό.
Eπιχειρούν 320 πυροσβέστες, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 68 οχήματα, ενώ την ημέρα συνέδραμαν από αέρος 10 αεροσκάφη και 13 ελικόπτερα.
Ανησυχία επικρατεί και λόγω του ότι οι άνεμοι αλλάζουν συνεχώς φορά.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο προϊστάμενος του Δασαρχείου Αλεξανδρούπολης, Γιώργος Πιστόλας, αναφέρει ότι η φωτιά πέρασε την αντιπυρική ζώνη νότια του Κέντρου Ενημέρωσης της Μονάδας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, απειλώντας το Κέντρο το οποίο έχει εκκενωθεί.
«Αυτό που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μετά το μεσημέρι είναι τρία ενεργά και μεγάλα μέτωπα. Το ένα κινείται βόρεια προς την περιοχή του μοναστηριού της Δαδιάς και του δασικού φυτωρίου. Περιμετρικά του μοναστηριού, που έχει εκκενωθεί, έχει γίνει αντιπυρική ζώνη για την προστασία του. Με τα ως τώρα δεδομένα η εκτίμηση είναι ότι το συγκεκριμένο μέτωπο θα ελεγχθεί ή θα σβήσει στις επόμενες μέρες, ενδεχομένως και αύριο. Το θέμα είναι τα άλλα δύο μέτωπα. Το ένα είναι νότια προς το φράγμα της Λύρας λίγο πιο πάνω από εκεί όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά, σε μια περιοχή στην οποία επιχειρούσαν και τα πυροσβεστικά ελικόπτερα με ρίψεις νερού, βόρεια του φράγματος.
Το μεγαλύτερο μέτωπο είναι στο δυτικό τμήμα του δάσους, όπου επιχειρούν υλοτόμοι για τη δημιουργία νέας αντιπυρικής ζώνης που θα παρέχει τη δυνατότητα προσέγγισης του μετώπου της πυρκαγιάς στις επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης. Το συγκεκριμένο σημείο είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς εάν η πυρκαγιά το περάσει, απειλούνται οι φωλιές του Μαυρόγυπα», τονίζει ο Γιώργος Πιστόλας.
«Όλοι οι εμπλεκόμενοι, Πυροσβέστες, Δασικοί, Στρατός, Αστυνομία, εθελοντές, Πολιτική Προστασία είναι όλοι μαζί επί του πεδίου. Πραγματοποιήσαμε αυτοψία μέσα στο δάσος και εναέρια αυτοψία με τον κ. Αμυρά, και μαζί με τους επιτελικούς, καθορίστηκαν οι νέοι σχεδιασμοί.
Συνεχίζουμε – και θα ήθελα να τονίσω ότι η μάχη που δίνουν όλοι εδώ είναι ηρωική. Παρ’ όλες τις δυσκολίες, είμαστε όλοι αποφασισμένοι να σώσουμε το εθνικό πάρκο της Δαδιάς. Αξιοποιώντας και την επιστημονική γνώση με τα τεχνολογικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, αλλά και την γνώση των τοπικών στελεχών που γνωρίζουν πολύ καλά το δάσος. Είναι ένας συνδυασμός που θα βοηθήσει πολύ, έτσι ώστε το συντομότερο να έχουμε αίσιο τέλος και να περιορίσουμε όσο μπορούμε τις επιπτώσεις», δήλωσε ο Χρήστος Στυλιανίδης.