Φον ντερ Λάιεν: «Προτείνουμε ανώτατο όριο στα κέρδη των παρόχων ρεύματος»

©EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Το σχέδιο της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης παρουσίασε η πρόεδρός της, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η τελευταία χρησιμοποίησε σκληρά λόγια κατά του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, λέγοντας ότι η Ευρώπη έπρε να τον είχε σταθμίσει σωστότερα.

«Έπρεπε να είχαμε ακούσει όσους γνωρίζουν καλά τον Πούτιν, όσους εξέθεσαν τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν. Έπρεπε να ακούσουμε τους εταίρους και φίλους μας στην Ανατολική Ευρώπη ότι ο Πούτιν δεν θα σταματούσε», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η Ρωσία εξακολουθεί να χειραγωγεί την ενεργειακή αγοράς μας, η οποία δεν λειτουργεί σωστά πλέον», σημείωσε στην ετήσια ομιλία της για την Κατάσταση της Ένωσης, αλλά υπογράμμισε είναι ώρα να δείξει η Ευρώπη αποφασιστικότητα και όχι κατευνασμό, και ότι «τελικά ο Πούτιν θα αποτύχει και η Ευρώπη θα επικρατήσει».

«Πρέπει να μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας στις ώρες αιχμής ώστε να μειωθεί συνολικά η χρήση του ρεύματος», είπε η φον ντερ Λάιεν.

«Προτείνουμε ανώτατο όριο στα κέρδη των παρόχων ρεύματος. Είναι κακό να αποκομίζονται τεράστια οφέλη από εταιρείες, τόσο ρεύματος όσο και ορυκτών καυσίμων, τα κέρδη πρέπει να συγκεντρώνονται και να μοιράζονται σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη στήριξης, ώστε να ελαττωθεί το πλήγμα που υφίστανται. Θα αναπτύξουμε με τις χώρες-μέλη ένα σύστημα για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, θα εξετάσουμε πώς θα μειώσουμε με συνετό τρόπο την τιμή του φυσικού αερίου», υποσχέθηκε. «Οι προτάσεις μας θα αποφέρουν 140 δισ. ευρώ που θα κατευθυνθούν στις χώρες-μέλη για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης», συμπλήρωσε.

«Θα συνεργαστούμε με τους ρυθμιστές και θα ελέγξουμε τις αυξομειώσεις των τιμών μέσα σε κάθε μέρα, και αυτά είναι μόλις τα πρώτα μας βήματα», σημείωσε η Γερμανίδα πολιτικός. Ανακοίνωσε ακόμη τη δημιουργία μιας τράπεζας υδρογόνου.

«Η ΕΕ θα στηρίξει και την ανόρθωση της οικονομίας και άλλων τομέων της καθημερινότητας στην Ουκρανία: Δεσμεύουμε 100 εκατομμύρια ευρώ για την ανοικοδόμηση των σχολείων της Ουκρανία», ανήγγειλε.

«Δε θα στηρίξουμε μόνο οικονομικά την Ουκρανία αλλά και θα τη βοηθήσουμε να πραγματώσει όλες τις σπουδαίες δυνατότητες», πρόσθεσε. «Θα συνεργαστούμε με την Ουκρανία για εύκολη είσοδο στην κοινή αγορά της Ευρώπη», τόνισε ακόμη, προαναγγέλλοντας την επίσκεψή της στο Κίεβο για συνεργασία με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ανακοίνωσε νομοθετική παρέμβαση για τον «Ευρωπαϊκό Έλεγχο των Κρίσιμων Πρώτων Υλών», ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον κρίσεις επάρκειας, καθώς και την ενίσχυση της βιομηχανίας της Ευρώπης με τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης.

Έκανε επίσης λόγο για πρότασή της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπέρ της δημιουργίας μιας Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, που θα αφορά και ευρωπαϊκές χώρες που δεν έχουν ακόμη ενταχθεί στην ΕΕ. Θα προταθεί ένα Σύμφωνο υπέρ της Άμυνας της Δημοκρατίας, ενάντια στα ψεύδη και τις εξωτερικές παρεμβάσεις, ενώ έπλεξε το εγκώμιο της Βασίλισσας Ελισάβετ, αποκαλώντας την «θρύλο».

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.