Φον ντερ Λάιεν: «Η Ρωσία προτιμά να καίει φυσικό αέριο αντί να το πουλά»

©EPA/DUMITRU DORU

Τη Ρωσία κατήγγειλε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σήμερα από την ετήσια σύνοδο κορυφής της G20.

Συγκεκριμένα, η ευρωπαία αξιωματούχος τόνισε πως η Ρωσία ενδιαφέρεται περισσότερο να χρησιμοποιήσει το φυσικό της αέριο ως όπλο, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι το καταστρέφει αντί να το πουλά.

Υπενθυμίζεται πως η Μόσχα διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου στην ΕΕ νωρίτερα φέτος ως αντίποινα για τις κυρώσεις που της επέβαλε το μπλοκ για την εισβολή της στην Ουκρανία.

«Βλέπουμε ότι η Ρωσία καίει το αέριό της αντί να το πουλά», σχολίασε η φον ντερ Λάιεν.

Η συμπεριφορά της Ρωσίας «δημιουργεί ελλείψεις στην παγκόσμια αγορά ενέργειας και προκαλεί τη ραγδαία άνοδο των τιμών», πρόσθεσε.

Για αυτό το λόγο η ΕΕ στηρίζει τη θέσπιση ανώτατου ορίου στην τιμή του πετρελαίου, τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν, εξηγώντας ότι αυτό θα ωφελήσεις και τις χώρες μικρού και μεσαίου εισοδήματος.

«Αλλά η καλύτερη απάντησή μας στην κατάσταση αυτή είναι να επιταχύνουμε τη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειες. Αυτή είναι η μόνη απάντηση τόσο στην κλιματική όσο και στην ενεργειακή κρίση η οποία επίσης προσφέρει και τεράστιες ευκαιρίες για άλλες περιοχές του πλανήτη», υπογράμμισε η φον ντερ Λάιεν.

Η Ευρώπη θα επενδύσει τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως το υδρογόνο τα επόμενα πέντε χρόνια. Αυτό θα προκαλέσει και μαζικές ιδιωτικές επενδύσεις, επεσήμανε η ίδια.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.