Φον ντερ Λάιεν: «Ήρθε η ώρα για πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο»

©EUROKINISSI/POOL EUROPEAN UNION/FREDERIC MARVAUX

Έχει έρθει η ώρα για ανώτατο όριο στις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου που εισάγονται στην Ευρώπη μέσω αγωγών, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η ενέργεια αυτή αποσκοπεί στο να βοηθήσε την ΕΕ να αντιμετωπίσει, όπως πρόσθεσε, τις απόπειρες του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν να χειραγωγήσει την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι έχει έρθει η ώρα για την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο που εισάγεται μέσω αγωγών στην Ευρώπη», επεσήμανε η φον ντερ Λάιεν μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Μούρναου.

«Ένα πλαφόν στην τιμή μπορεί να προταθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και υπάρχει επίσης μια νομική θεμελίωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να αφαιρεθούν κέρδη προσωρινά ως ένα μέτρο έκτακτης ανάγκης σε μια περίοδο κρίσης», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, για ευρωπαϊκή λύση στην ενεργειακή κρίση έκανε λόγο εκ νέου ο Πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κρόο. «Αντιμετωπίζουμε κάτι που δεν έχουμε δει ποτέ, αλλά η λύση θα έρθει σε διεθνές επίπεδο, άρα και από την Ευρώπη, με παρέμβαση στην αγορά φυσικού αερίου» σημείωσε ο ίδιος.

Αποκαθίσταται το Σάββατο η ροή στον Nord Stream 1

Τα στοιχεία σχετικά με αιτήματα για φυσικό αέριο στον αγωγό Nord Stream 1 από τη Ρωσία προς την Ευρώπη δείχνουν ότι η ροή θα ξαναρχίσει από το πρωί του Σαββάτου, δήλωσε η Gazprom.

Οι αποστολές φυσικού αερίου είναι 14.437.507 κιλοβατώρες ανά ώρα (kwh/h) για την τετράωρη περίοδο μεταξύ 5 και 9 το πρωί (ώρες Ελλάδος) του Σαββάτο.

Η ποσότητα είναι στο 20% της χωρητικότητας του αγωγού. Η Μόσχα είχε μειώσει την προμήθεια μέσω του αγωγού στο 40% της χωρητικότητας τον Ιούνιο και στο 20% τον Ιούλιο, κατηγορώντας τα θέματα συντήρησης και τις κυρώσεις που λέει ότι εμποδίζουν την επιστροφή και την εγκατάσταση του εξοπλισμού.

Η Gazprom ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι μια τριήμερη συντήρηση του σταθμού συμπίεσης Portovaya θα διαρκούσε από τις 4 π.μ. της Τετάρτης έως τις 4 π.μ. του Σαββάτου.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.