Φωτιές σε Φωκίδα, Αργολίδα και Ηλεία: Απομάκρυναν κατοίκους από τη βόρεια Ιτέα

© EUROKINISSI/ Φωτογραφία αρχείου

Ολονύχτια θα η μάχη με τις φλόγες σε Φωκίδα, Αργολίδα και Ηλεία. Οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών. Πριν από λίγο η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας έδωσε το πράσινο φως για την άμεση εκκένωση της βόρειας πλευράς της Ιτέας. Περιπολικά της ΕΛΑΣ και πυροσβέστες απομάκρυναν μαζί με τη δημοτική αρχή τους κατοίκους – Μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της Ιτέας και του χωριού Λάτα στην Ηλεία.

Πολλά και μεγάλα είναι τα πύρινα μέτωπα σε αρκετές περιοχές της χώρας, με τους ισχυρούς ανέμους και τις υψηλές θερμοκρασίες να δυσκολεύουν τις προσπάθειες περιορισμού και κατάσβεσης των πυρκαγιών.

Στην πυρκαγιά της Φωκίδας που ξεκίνησε από τον Ελαιώνα από ιδιοκτησίες που δεν είχαν καθαριστεί κοντά στο Σερνικάκι, υπάρχει ενεργό μέτωπο δυτικά προς Ιτέα και έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις προς όλες τις πλευρές. Ο άνεμος έχει πέσει και εκτιμάται ότι μέχρι το πρωί θα έχει βελτιωθεί η κατάσταση.

Μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας επιχειρούσαν από αέρος 5 CL215, 4 CL415, ένα PZL, 7 Air Tractors, 5 Erickson, ένα ΒΚ117 και 2 CHINOOK, και εκτέλεσαν 33 πτήσεις. Από οχήματα συμμετείχαν 35 υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα, 15 βοηθητικά, και το όχημα Διοίκησης και ελέγχου των επιχειρήσεων «ΟΛΥΜΠΟΣ». Επίσης έδωσαν και δίνουν μάχη με τις φλόγες: 100 πυροσβέστες, ομάδα πεζοπόρου 7 ατόμων και δύο ΕΜΟΔΕ 29 δασοκομάντο. Από τους ΟΤΑ συμμετείχαν 15 υδροφόρες και 4 μηχανήματα έργου.

Οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής θα συνεχίσουν να επιχειρούν όλη νύχτα.

Μήνυμα του 112

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε στους πολίτες για αποφυγή των μετακινήσεων προς τη βόρεια περιοχή της Ιτέας Φωκίδας λόγω δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αποφύγετε τη βόρεια περιοχή της Ιτέας Φωκίδας. Δασική πυρκαγιά σε εξέλιξη. Οδηγίες προστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies ».

Όπως υπογραμμίζει ο δήμαρχος Δελφών κ. Παναγιώτης Ταγκαλής “μετά από επίσημη ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας καλούνται οι κάτοικοι της Βόρειας πλευράς της Ιτέας, να είναι σε ετοιμότητα λόγω εγγύτητας της πυρκαγιάς”, τονίζει σε ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook διευκρινίζει ότι «αυτή η ενημέρωση δεν αποτελεί εντολή εκκένωσης”.

Στην πυρκαγιά επιχειρούν 140 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων, 43 οχήματα όπως και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος». Από  αέρος επιχειρούν 11 αεροσκάφη, 7 ελικόπτερα (εκ των οποίων δύο του Στρατού) και 1 ελικόπτερο για συντομισμό. Εθελοντές, υδροφόρες, τμήματα ΟΤΑ και δυνάμεις της ΕΛΑΣ συνδράμουν στο έργο της πυρόσβεσης

Στο μέτωπο είναι ήδη και ο Περιφερειάρχης, Φάνης Σπανός, ενώ η Περιφέρεια υποστηρίζει το έργο της κατάσβεσης με μηχανήματα και υδροφόρες που έχουν ζητηθεί. Ο Φάνης Σπανός σημειώνει με νόημα την ανάγκη «να ενταθούν οι προσπάθειες αντιμετώπισης της πυρκαγιάς, με όσο το δυνατόν περισσότερα εναέρια μέσα, πριν πέσει το σκοτάδι”.

Τρία τα μέτωπα της πυρκαγιάς

Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι 6 μποφόρ, με αποτέλεσμα η πυρκαγιά να έχει αναπτυχθεί σε τρία μέτωπα:

  • Το πιο απειλητικό έχει κατεύθυνση το χωριό Σερνικάκι, το οποίο όμως δεν φαίνεται να κινδυνεύει μέχρι στιγμής.
  • Το δεύτερο μέτωπο κινείται βόρεια προς την πλευρά του γυναικείου μοναστηριού του προφήτη Ηλία, που εκκενώθηκε προληπτικά.
  • Το τρίτο μέτωπο κινείται μέσα στον ελαιώνα και είναι το πιο καταστροφικό, ενώ τα επίγεια και τα εναέρια μέσα προσπαθούν να το θέσουν σε περιορισμό.

«Με τέτοιους ανέμους κανείς δεν μπορεί να είναι αισιόδοξος» υπογραμμίζει ο δήμαρχος Δελφών Παναγιώτης Ταγκαλής, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και μάλιστα ο ίδιος σημειώνει πως «θα πρέπει μέχρι το τελευταίο φως της μέρας, να έχουμε ελέγξει το μεγαλύτερο μέρος της φωτιάς γιατί διαφορετικά μέσα στη νύχτα τα πράγματα θα γίνουν εφιαλτικά» και ζήτησε «ενίσχυση των επίγειων και εναέριων μέσων όσο είναι ημέρα ακόμη».

Εκκενώθηκε ξενοδοχείο στο Κρανίδι Αργολίδας

Μεγάλη φωτιά καίει το απόγευμα της Δευτέρας (4/7) στο Κρανίδι Ερμιονίδας, κοντά σε μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα.

Στο σημείο βρίσκονται 18 οχήματα, με 63 πυροσβέστες, 3 πεζοπόρα οχήματα, ένα αεροσκάφος και 2 ελικόπτερα.

Η πυρκαγιά προκάλεσε φθορές στο ξενοδοχείο, ενώ ο κόσμος απομακρύνθηκε από αυτό, δίχως να υπάρξει τραυματισμός.

Περίπου μετά τις 22:30 το βράδυ της Δευτέρας σημειώθηκε αναζωπύρωση στον χώρο της μονάδας που καίγεται στην περιοχή Κοράκια.

Σοβαρή αναζωπύρωση στην Ηλεία

Μεγάλη μάχη με τις συνεχείς αναζωπυρώσεις δίνουν οι πυροσβέστες στην Ηλεία. Στην περιοχή Βαλόραχη μία μεγάλη αναζωπύρωση έχει θέσει σε συναγερμό τις πυροσβεστικές δυνάμεις, καθώς η φωτιά κατευθύνεται προς το χωριό Λάτα.

Οι επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή, προσπαθούν να περιορίσουν αυτές τις αναζωπυρώσεις, ώστε να μην δημιουργηθούν νέα πύρινα μέτωπα.

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε σε όσους βρίσκονται στον Λάτα Ηλείας για προληπτική απομάκρυνση από την περιοχή. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στον Λάτα, εκκενώστε τώρα προς Εφύρα. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies ».

Πυροσβεστική: Ώρα 20:00, εικόνα των πύρινων μετώπων σε όλη τη χώρα:

Στις 20.00 το βράδυ της Δευτέρας μαίνονταν πολλές δύσκολες πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα, λόγω των ισχυρών ανέμων και των υψηλών θερμοκρασιών. Συγκεκριμένα:

– Στην Άμφισσα επιχειρούν ένα Erickson και 2 CL215, 2 Chinook, ένα CL415, 2 Tractores και ένα επιπλέον Erickson, ενώ οι δυνάμεις έχουν ενισχυθεί με επίγειο ΜΕΤΠΕ Στερεάς. Στάλθηκε 112 για αποφυγή μετακίνησης στη βόρεια πλευρά της Ιτέας.
– Ξέσπασε νέα πυρκαγιά στον Άραξο, βόρεια από το δάσος της Στροφυλιάς, που ελέγθηκε πριν από λίγο. -Πυρκαγιά στο Άγιο Ορος (ακρωτήριο Αράπης) επιχειρούν επίγειες και Ε/ Π Mi8.
-Πυρκαγιά και στο Κρανίδι στο ξενοδοχείο Amanzoe (περιοχή Κοράκια
– Κρανίδι Αργολίδας). Έχουν σταλεί ένα Ε/Π Erickson και ένα Bell214 -Στην Ηλεία η πυρκαγιά έχει βελτιωθεί. Νότια προς Λάττα δεν υπάρχει πρόβλημα, ανατολικά προς Κάλφα δουλεύεται και υπάρχει αισιοδοξία ότι θα ελεγχθεί σύντομα.
– Στη Ζάκυνθο στο Καμπί η πυρκαγιά αντιμετωπίζεται καλά, επιχειρούν 2 Ε/Π και 2 PZL.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.