Fitch: Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα ΒΒ με θετικές προοπτικές

©EPA/JUSTIN LANE

Στην επιβεβαίωση του αξιόχρεου της Ελλάδας στη βαθμίδα “ΒΒ” με θετικές προοπτικές προχώρησε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch.

Ο Fitch σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα και ότι οι επιδόσεις στη διακυβέρνηση είναι από τους υψηλότερους μεταξύ των άλλων αντίστοιχων χωρών.

Υπάρχουν, ωστόσο πολύ υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) μεγάλο χρέος. Παρατηρείραι σταθερή μείωση του δημόσιου χρέους, παρά τη μεγάλη αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων.

Ο οίκος προβλέπει ότι το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα μειωθεί στο 171,6% του ΑΕΠ έως το 2024 από 193,3% στο τέλος του 2021.

Ο Fitch αναμένει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μειωθεί περαιτέρω φέτος στο 4,5% του ΑΕΠ. Οι συνολικές εισαγωγές φυσικού αερίου της Ελλάδας βασίζονται κατά 40% στη Ρωσία και η χώρα είναι ευάλωτη σε περαιτέρω αυξήσεις των τιμών.

Για τον πληθωρισμό προβλέπει ότι θα μειωθεί στο 7,3%. Για τις τράπεζες, ο Fitch τονίζει ότι το συνολικό επίπεδο των NPLs μειώθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2022 στα 17,7 δισεκ. ευρώ από 47,3 δισεκ. ευρώ.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.