Φίλης: «Στόχος μας από την πρώτη Κυριακή κυβέρνηση με προοδευτικό – αριστερό χαρακτήρα»

©EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

«Θα δαπανήσουμε 30 εκατ., ευρώ για ένα χρόνο για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία. Πότε σε ολόκληρη τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης αναδείχθηκε η ανάγκη ενός αστυνομικού σώματος που θα αναλάμβανε την τάξη μέσα στα πανεπιστήμια; Από οποιαδήποτε κυβέρνηση, συντηρητική ή προοδευτική;», τονίζει σε συνέντευξη του, ο Τομεάρχης Παιδείας και Βουλευτή Α’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  Νίκος Φίλης.

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Παπαδημητρίου για την Action Press

Αναφορικά με τις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις τονίζει πως «σε κάθε περίπτωση, ας γνωρίζει ο λαός, ας γνωρίζουν τα στελέχη της κυβέρνησης και ας το μάθει και το πιο παρασιτικό κομμάτι της ελληνικής αστικής τάξης, το πάρτι τελειώνει».

-Με τις πρόσφατες εξαγγελίες στη ΔΕΘ για την Παιδεία, σας κατηγορούν ότι η αύξηση του ποσοστού των εισακτέων και η μείωση του βαθμού εισαγωγής, είναι ένα προεκλογικό χαρτί για να «χαϊδέψετε αυτιά» της μέσης ελληνικής οικογένειας…

Να το ισχυριζόταν κανείς αυτό, βεβαίως, αν ό,τι λέμε δεν ανταποκρινόταν στη σταθερή πολιτική μας όλη την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και το διάστημα έκτοτε στην αντιπολίτευση. Το δικαίωμα στη δωρεάν μόρφωση, η πρόσβαση των νέων στα δημόσια και διαρκώς καλύτερα πανεπιστήμια, ανήκει στις διαχρονικές αξίες και τους αγώνες της Αριστεράς.

Και όχι μόνο: σήμερα όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προωθούν πολιτικές για την αύξηση του ποσοστού των πτυχιούχων στον πληθυσμό. Ο στόχος ανάμεσα στους νέους 25-34 ετών είχε τεθεί στο 40%, ένα ποσοστό που κατά μέσο όρο επιτεύχθηκε στην Ευρώπη και τώρα ο πήχης έχει ανέβει στο 45%. 

Οι χώρες της ΕΕ βάζουν ένα τέτοιο στόχο γιατί γνωρίζουν καλά ότι μόνο με περισσότερους και καλύτερους επιστήμονες, θα μπορέσουν να ανταγωνιστούν τις μεγάλες, καινοτόμες και τεχνολογικά ανεπτυγμένες οικονομίες της Ινδίας, της Κίνας, της Λατινικής Αμερικής και φυσικά των ΗΠΑ. Διαφορετικά, μαζί με τον δημογραφικό έρχεται και ο οικονομικός μαρασμός. Για αυτό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε ανοίξει μια σειρά από σχολές περιορισμένης ζήτησης σε όλους τους ενδιαφερόμενους, κάτι που εκτός των άλλων σπάει τη φροντιστηριοποίηση των λυκείων, μια γάγγραινα ετών. Για αυτό δημιούργησε τα διετή προγράμματα σπουδών υψηλού επιπέδου μέσα στα πανεπιστήμια, για τα παιδιά των ΕΠΑΛ.

Και ήρθε η κυβέρνηση Μητσοτάκη – Κεραμέως να κλείσει τις πόρτες. Να μειώσει τους εισακτέους, να αφήσει κόσμο αυθαίρετα εκτός με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, να πετάξει έξω φοιτητές που για κοινωνικούς λόγους δεν παίρνουν γρήγορα το πτυχίο τους. Δηλαδή μας οδηγεί τελείως ανορθολογικά στην αντίθετη κατεύθυνση από την Ευρώπη. Για μια χώρα franchise, βραχυχρόνιας μίσθωσης, τζόγου και real estate.

Και κάτι ακόμα, εξόχως πολιτικό: πού στρέφει ένα μέρος από τους φοιτητές που κόβει; Στα κολλέγια, που στις διεθνείς αξιολογήσεις βρίσκονται εκατοντάδες και χιλιάδες (!) θέσεις χαμηλότερα από τα δημόσια ελληνικά πανεπιστήμια. 

-Γιατί διαφωνείτε με την Πανεπιστημιακή Αστυνομία; Δεν θα πρέπει τα ΑΕΙ με κάποιο τρόπο να προστατεύονται και να διαφυλάσσεται η γνώση;

Με συγχωρείτε, η αστυνομία θα προφυλάξει τη γνώση; Ξέρουμε τι λέμε; Και αλήθεια, πότε σε ολόκληρη τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης αναδείχθηκε η ανάγκη ενός αστυνομικού σώματος που θα αναλάμβανε την τάξη μέσα στα πανεπιστήμια; Από οποιαδήποτε κυβέρνηση, συντηρητική ή προοδευτική; Ακούσαμε πρώτη φορά για το νέο σώμα μισή ώρα μετά το άσχημο, καταδικαστέο περιστατικό με τον πρύτανη του οικονομικού πανεπιστημίου. Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα με τη σειρά, να ανιχνεύσουμε αίτια, εμμονές και προθέσεις. 

Η ΝΔ του Μητσοτάκη μιλάει στο θυμικό μέρους της ελληνικής κοινωνίας. Εκείνου που φαντασιώνεται τους φοιτητές να κάνουν οτιδήποτε άλλο εκτός βέβαια από μάθημα. Καταλήψεις, διαδηλώσεις, συνελεύσεις, να διακόπτουν εκδηλώσεις, όλα αυτά. Αυτή είναι η εικόνα που η Δεξιά πλάθει μεθοδικά στον Τύπο εδώ και δεκαετίες. Και είναι εντελώς πλαστή.

Ποια είναι η αλήθεια; Στα ελληνικά πανεπιστήμια το επίπεδο της έρευνας και της εκπαίδευσης είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο, σε σχέση μάλιστα με τον προϋπολογισμό τους. Και η σοβαρή παραβατικότητα είναι στην πράξη ανύπαρκτη. Δεν είναι κήπος αγγέλων τα πανεπιστήμια, γιατί δεν είναι φυσαλίδες εκτός κοινωνίας. Αλλά τα στατιστικά στοιχεία της ίδιας της αστυνομίας καταδεικνύουν ένα πολύ χαμηλότερο ποσοστό παραβατικότητας συγκριτικά με κάθε άλλο δημόσιο χώρο. 

Η ίδρυση λοιπόν ενός σώματος με λειτουργικό κόστος κοντά στα 30 εκ. € ετησίως -όσο η ετήσια επιχορήγηση έξι από τα μεγαλύτερα ΑΕΙ της χώρας μαζί- μόνο παραλογισμός είναι, που ήδη δημιουργεί μεγάλη ένταση. Όπως αυτή που είδαμε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη με την επίθεση στη συναυλία του Θαν. Παπακωνσταντίνου. Αλλά το βασικό είναι ότι όταν λείπουν χρήματα για προσλήψεις καθηγητών και διοικητικού προσωπικού, για εξοπλισμό, εργαστήρια και κλινικές, ποιος νους μπορεί να δικαιολογήσει τη σπατάλη 30 εκ. € ετησίως ως μέτρο «ορθολογικό»;

-Γιατί πιστεύετε πως τα σχολεία άνοιξαν χωρίς προστασία από τη πανδημία;

Δεν άνοιξαν μόνο φέτος και βλέπουμε ήδη τα αποτελέσματα από την πρώτη εβδομάδα με άνοδο των κρουσμάτων σε παιδιά και εφήβους, άνοιξαν για τρίτη φορά χωρίς προστασία από την πανδημία! Δεν έγινε ούτε πρόπερσι ούτε πέρσι προσπάθεια να αραιώσει ο πληθυσμός στις τάξεις, που θα ήταν το κύριο μέτρο. Τι να πρωτοπεί κανείς; Ίσως και να έχουμε κουράσει με το να επαναλαμβάνουμε τα στοιχειώδη. Είναι δυνατόν να φτάνουμε στην κορυφή του κόσμου στους θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους -πρώτη η Ελλάδα στη Δυτική Ευρώπη- και να διατηρούμε το «50%+1» στους θετικούς μαθητές για να διακοπεί η λειτουργία μιας τάξης; 

Φέτος διαπιστώνει κανείς ότι η κυβέρνηση το «τερμάτισε». Ούτε μάσκα μέσα στην τάξη, ούτε καν ένα σελφ τεστ την εβδομάδα για τη στοιχειώδη προστασία αλλά και για να παραμένει ο μαθητικός πληθυσμός και η οικογένεια σε εγρήγορση, όπως ζήτησε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Που είπε ότι ακριβώς τώρα δεν είναι η στιγμή για μηνύματα εφησυχασμού. 

-Ζούμε το τέλος των αυτοδυναμιών; Και αν είναι έτσι με ποια κόμματα θα συνεργαστείτε για το σχηματισμό κυβέρνησης;

Οι αυτοδυναμίες είναι μήτρες υποχωρήσεων στη Δημοκρατία. Ειδικά όταν στην εξουσία βρίσκονται κόμματα που έχουν ελαστική σχέση με τους θεσμούς. Δεν χρειάζεται μεγαλύτερο «μάθημα» από αυτό που παίρνουμε αυτές τις μέρες με τις υποκλοπές. Η κυβερνητική πλειοψηφία έρχεται να προστατεύσει τη σιωπή τύπου μαφίας σε όσους εξαρτώμενους από τη ΝΔ καλούνται να καταθέσουν. Βλέπουμε τον κ. Κοντολέοντα, βλέπουμε στον αντίποδα το παράδειγμα Ράμμου, που ευτυχώς διαθέτει το ανάστημα να τιμήσει το ρόλο του. Βλέπουμε και αυτούς που δεν καταθέτουν καν, όπως τον κ. Δημητριάδη, άνθρωπο- κλειδί που η πλειοψηφία κρατάει μακριά από την Εξεταστική, προστατεύοντας τον ίδιο και προφανώς πρωτίστως τον πρωθυπουργό.

Να δούμε άλλα παραδείγματα; Νομοθέτηση με τροπολογίες στο παρά πέντε, κυριολεκτικά νύχτα. Λίστα Πέτσα, με διάβρωση των ΜΜΕ, η ελευθερία και ανεξαρτησία των οποίων αποτελεί πυλώνα της Δημοκρατίας -κατ’ εξακολούθηση απόπειρα κατάλυσή της μπροστά στα μάτια μας, από μια μονοκομματική και κοινοβουλευτικά αυτάρκη κυβέρνηση.  Σε αυτά πρέπει να μπει ένα τέλος. Όχι απαραίτητα στην αυτοδυναμία ενός κόμματος όταν το επιλέγει ο λαός. Αλλά στη νόθευση της λαϊκής βούλησης με νόμους που δίνουν αυτοδύναμες κυβερνήσεις με το 35% και το 38% των πολιτών. Κόντρα στο 65%. Παλεύουμε για κυβέρνηση με προοδευτικό-αριστερό χαρακτήρα από την πρώτη Κυριακή της Απλής Αναλογικής με κεντρικό το ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που παλεύουμε να είναι το πρώτο κόμμα. Σε κάθε περίπτωση ο πολιτικός μας στόχος πρέπει να είναι να μπορούν τα κόμματα του προοδευτικού χώρου να έχουν τη δύναμη και συνεπώς τη λαϊκή εντολή να σχηματίσουν κυβέρνηση αν πάρουν την πλειοψηφία του λαού στις εκλογές.

Στην κατεύθυνση αυτή είναι λογικό  να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση για τους προγραμματικούς στόχους και το κυβερνητικό πρόγραμμα της προοδευτικής διακυβέρνησης. Και βέβαια κάτι τέτοιο δεν είναι υπόθεση κάποιων ειδικών αλλά της δραστήριας παρέμβασης του λαϊκού παράγοντα που από σήμερα πρέπει να δεσμεύει για τις επιλογές της νέας διακυβέρνησης και να επιτηρεί την εφαρμογή τους. Η υπόθεση της προοδευτικής διακυβέρνησης δεν είναι υπόθεση ανάθεσης σε μια πολιτική κυβερνητική ελίτ όσο καλές προθέσεις κι αν έχει. 

-Σας κατηγορούν για λαϊκισμό με βάση το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε στη ΔΕΘ. Για να το πω διαφορετικά που θα βρεθούν τα αναγκαία ποσά;

Όλα τα μέτρα που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας είναι δεσμευτικά, ρεαλιστικά, κοστολογημένα και ανακουφίζουν τους πλέον αδύναμους. Χαίρομαι για πολλά μέτρα που εξαγγέλθηκαν, όπως το 35ωρο, η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, η κατάργηση των αντικοινωνικών νόμων, η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και άλλα. Το κύριο όμως είναι η διαφορετική κατεύθυνση του προγράμματός μας από τις εξαγγελίες Μητσοτάκη – ΝΔ.

Δεν επιδοτούμε την αισχροκέρδεια στην ενέργεια και στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, εμείς, αντίθετα τη φορολογούμε. Και δεσμευόμαστε στην επανάκτηση της ΔΕΗ από το Δημόσιο. Άλλωστε ανάλογη πολιτική επαναφοράς στο Δημόσιο εταιριών-ενεργειακών πυλώνων ακολουθείται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως στη Γερμανία  και τη Γαλλία.

Αλλά υπάρχουν και άλλα ζητήματα στη συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δήλωσε ότι θα διερευνηθεί και το πώς απώλεσε το 17% της ΔΕΗ το δημόσιο με μόλις 100 εκατομμύρια ευρώ, και το γιατί πρωταγωνιστεί στο ράλι της αισχροκέρδειας μεταφέροντας το κόστος της κρίσης στους Έλληνες φορολογούμενους. Όλα αυτά δεν είναι «λάθη», τόνισε, είναι αξιόποινες πράξεις. 

Σε κάθε περίπτωση, ας γνωρίζει ο λαός, ας γνωρίζουν τα στελέχη της κυβέρνησης και ας το μάθει και το πιο παρασιτικό κομμάτι της ελληνικής αστικής τάξης, το πάρτι τελειώνει. 

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.