Father Alex Καρλούτσος: Ο δυνατός παίκτης του Παρασκηνίου

Το μελάνι που χύθηκε τις τελευταίες ημέρες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού μετά την ύψιστη τιμή του αμερικανικού έθνους, το προεδρικό μετάλλιο της Ελευθερίας που του απένειμε ο Τζο Μπάιντεν, δεν είναι αρκετό για να περιγράψει την προσωπικότητα του επιφανούς κληρικού.

Action24Press Team

Στο πρόσφατο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες και λίγο πριν απ’ την επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο, μια μυστηριώδης φιγούρα με μαύρο κοστούμι και λευκό κολλάρο γλίστρησε αθόρυβα απ’ το ξενοδοχείο St Regis της Ουάσιγκτον με κατεύθυνση τη Νέα Υόρκη. Ο father Alex Καρλούτσος είχε μόλις διαγνωστεί θετικός στον κορονοϊό κι έλαμψε δια της απουσίας του από τη δεξίωση στην προεδρική κατοικία. Οι γνώστες των θεμάτων της ομογένειας, όμως, γνώριζαν ότι πίσω απ’ αυτό το κρίσιμο ταξίδι του Ελληνα πρωθυπουργού και την ιστορική ομιλία του στο Κογκρέσο βρισκόταν ο… συνήθης ύποπτος κληρικός που για μήνες δούλευε μεθοδικά κι όταν κατάφερε ό,τι έμοιαζε ακατόρθωτο, βγήκε απ’ το κάδρο κι αποσύρθηκε εκεί που προτιμά να κινείται πάντα: στο παρασκήνιο.

Βρήκε τα «κλειδιά»

Το μελάνι που χύθηκε τις τελευταίες ημέρες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού μετά την ύψιστη τιμή του αμερικανικού έθνους, το προεδρικό μετάλλιο της Ελευθερίας που του απένειμε ο Τζο Μπάιντεν, δεν είναι αρκετό για να περιγράψει την προσωπικότητα του father Alex, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως ο πιο ισχυρός Ελληνας στον κόσμο. Τακτικός συνομιλητής οκτώ Αμερικανών προέδρων από τον Κάρτερ και μετά, αξιωματούχων στην Ευρώπη και μελών βασιλικών οικογενειών θα μπορούσε -λένε όσοι τον γνωρίζουν- να λύσει ακόμα και τον «Γόρδιο δεσμό» με ένα τηλεφώνημα. Σημαδεμένος για πάντα από την απώλεια της μητέρας του σε ηλικία 9 ετών, ακολούθησε τα βήματα του κληρικού πατέρα του που είχε μείνει μόνος του με έξι παιδιά και μισθό μόλις 300 δολαρίων απ’ την Πολιτεία της Νεμπράσκα. Από την πρώτη του ενορία, των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Σικάγο, που ξεκίνησε η μυθιστορηματική διαδρομή του, μετακόμισε στη Νέα Υόρκη και βρέθηκε γρήγορα να μπαινοβγαίνει στα αμερικανικά κέντρα λήψης αποφάσεων. Αιτία γι’ αυτή τη μετακίνηση ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος που είδε στον νεαρό παπά απ’ το χωριό Λατζόι της Ηλείας, τον γεφυροποιό μεταξύ της Εκκλησίας και της αμερικανικής κυβέρνησης. Ηταν η εποχή που η ηγεσία των ΗΠΑ δεν υπολόγιζε την Αρχιεπισκοπή αφού ο Ιάκωβος δεν είχε καν προσκληθεί στην ορκωμοσία του τότε νέου προέδρου Τζίμυ Κάρτερ. Ο 30χρονος τότε κληρικός με το κοφτερό μυαλό και το διαπεραστικό βλέμμα δεν άργησε να βρει τα…κλειδιά του Λευκού Οίκου και να τα κρατά μέχρι σήμερα για πέντε συναπτές δεκαετίες.

Βούρκωσε

Πριν από λίγες ημέρες ο father Alex επέστρεψε στον Λευκό Οίκο συνοδευόμενος απ’ την πολυπληθή οικογένειά του: την πρεσβυτέρα Ξανθή, τον γιο τους Μιχάλη, ο οποίος εκπροσωπεί τη Hard Rock στο project για το καζίνο του Ελληνικού, τις κόρες τους Αναστασία και Ολγα και τις οικογένειές τους. Τα παιδιά και τα δέκα εγγόνια του ξέσπασαν σε επευφημίες όταν ο Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε με θερμά λόγια στον Ελληνα ιερέα και την προσφορά του, τονίζοντας ότι ενσαρκώνει αυτό που ενώνει τις δύο χώρες, την έννοια Δημοκρατία. «Υπηρετεί πάνω από 50 χρόνια με αγάπη και ηθική καθαρότητα και μας εμπνέει να πιστεύουμε στη δύναμη του λαού» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ κι ο father Alex με βουρκωμένα μάτια σηκώθηκε κι εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του με μία υπόκλιση.

Αλλωστε η φιλία τους μετράει πάνω από 40 χρόνια, από τότε που ο father Alex έκανε παρέα με τον γερουσιαστή Πoλ Σαρμπάνη απ’ το Μέριλαντ. Την περίοδο 1987-88, που διεκδικούσε για πρώτη φορά το χρίσμα των Δημοκρατικών για την προεδρία, ο Μπάιντεν προσέγγισε τον Ελληνα κληρικό ζητώντας υποστήριξη, παρότι εκείνος είχε αποφασίσει να στηρίξει τον Δουκάκη και λιγότερο τον Μπους. Δεν αρνήθηκε όμως τη βοήθειά του και στον Τζο Μπάιντεν βάζοντας έτσι τον θεμέλιο λίθο για μία βαθιά φιλία. Το 2008, που διεκδίκησε ξανά το χρίσμα, η ελληνική κοινότητα ήταν η μόνη που τον στήριξε σθεναρά κρατώντας τον όρθιο απέναντι στον «οδοστρωτήρα» Μπαράκ Ομπάμα κι ίδιος έχει πει ότι στους Ελληνες χρωστάει την αντιπροεδρία, καθώς παρέμεινε στον αγώνα και γνώρισε τον Ομπάμα. Στενή φιλία συνδέει επίσης τους γιους τους, Χάντερ και Μιχάλη, αλλά και τις συζύγους τους, Τζιλ και Ξανθή, ενώ ολόκληρη η οικογένεια Μπάιντεν έχει επισκεφτεί την εκκλησία του father Alex.

Η παραίτηση

Ως πνευµατικός σύµβουλος στο πανίσχυρο Τάγµα του Αγίου Ανδρέα των Αρχόντων του Οικουµενικού Πατριαρχείου, ο father Alex έχει φέρει κοντά στην Ορθόδοξη Εκκλησία των ΗΠΑ όλους τους ισχυρούς Ελληνοαµερικανούς που ζουν και διαπρέπουν στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Με επίκεντρο τον µεγαλοπρεπή Ιερό Ναό της Κοιµήσεως της Θεοτόκου στα Χάμπτονς, που έχει δημιουργήσει ο ίδιος με τη σύζυγό του, πρεσβυτέρα Ξανθή κι έχει δικό του πολιτιστικό κέντρο, σύγχρονο ελληνικό σχολείο και στέκι νεολαίας, πετυχαίνει τη συγκέντρωση σημαντικών κεφαλαίων για φιλανθρωπική δράση, ενώ ήταν αυτός που ξεκίνησε την προσπάθεια ανοικοδόμησης του Αγίου Νικολάου στους δίδυμους πύργους. Πριν από λίγους μήνες ωστόσο αποφάσισε να απαρνηθεί τον τίτλο του γενικού αρχιερατικού επιτρόπου που του είχε αποδοθεί στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής και υπέβαλε την παραίτησή του για να αφοσιωθεί στην εκκλησία του και στο Ιδρυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη. Κάποιοι κάνουν λόγο για «κακή χημεία» με τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο πίσω απ’ την απόφασή του να αποσυρθεί στα Χάμπτονς.

Με Ομπάμα, Τραμπ και Μπους

Το blue dream

Το προεδρικό μετάλλιο της Ελευθερίας είναι η ύψιστη τιμή του αμερικανικού έθνους που απονέμεται σε περίπου δέκα προσωπικότητες κάθε χρόνο σε ημερομηνία κοντινή στην 4η Ιουλίου, την ημέρα Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ. Καθιερώθηκε απ’ τον Jonh F. Kenedy το 1963 και αντικατέστησε το μετάλλιο της Ελευθερίας που είχε θεσπίσει το 1945 ο Χάρι Τρούμαν για να τιμήσει την πολιτική υπηρεσία στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μετά την απονομή, η οικογένεια Καρλούτσου επέστρεψε στα Χάμπτονς της Νέας Υόρκης όπου προετοιμάζει πυρετωδώς το φιλανθρωπικό gala Blue Dream που πραγματοποιείται κάθε χρόνο με καλεσμένη την ελίτ της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, ενώ το «παρών» δίνουν και ισχυροί επιχειρηματίες απ’ την Ελλάδα. Τις δύο προηγούμενες χρονιές το gala ακυρώθηκε λόγο του κορονοϊού, αλλά φέτος έχει προγραμματιστεί για τις 27 Αυγούστου με guest star τον Αντώνη Ρέμο. Στο Blue Dream έχει βρεθεί δύο φορές στο παρελθόν κι ο Τζο Μπάιντεν, μια ως αντιπρόεδρος και μία ως υποψήφιος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.