Εξαπατούν πολίτες προσποιούμενοι λογιστές και influencers

©Shutterstock

Οι «πρίγκηπες απ’ τη Νιγηρία» που θέλουν να σας δανείσουν χρήματα ή σας βρήκαν ως μοναδικούς κληρονόμους, τα ηλεκτρονικά στοιχεία της τράπεζάς σας που «ξαφνικά» κλείδωσαν, τα δέματα ή η αλληλογραφία που θα παραλάβετε, αλλά «δυστυχώς θα καθυστερήσει», τα αιτήματα φιλίας στο facebook και τα follow στο Ιnstagram από «εργαζόμενους σε τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες» ή «επενδυτές εναλλακτικού νομίσματος» είναι μόνο μερικές απ’ τις ηλεκτρονικές (γνωστές) απάτες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.

Ρενάτο Λέκκα – Action24Press

Η βεντάλια των επιτήδειων απλώνεται κι άλλο. Η ακρίβεια αποτελεί αφορμή για πιο «σπουδαίες μεθόδους» ηλεκτρονικής απάτης.

Λογιστής για το επίδομα

Τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει γνωστό στην Ελληνική Αστυνομία αλλά και στα social media πως διάφοροι καλούν στο τηλέφωνο

-συνήθως ώρες γραφείου- κι εμφανίζονται ως «γραμματείς του λογιστηρίου» ζητώντας στοιχεία για να λάβουν οι πελάτες κάποιο επίδομα. Στην ουσία αυτό που κάνουν είναι να καλούν (άγνωστο πώς βρίσκουν τα τηλέφωνα) και να λένε το εξής: «Καλησπέρα σας, είμαι ο τάδε. Σας καλώ εκ μέρους του λογιστή σας κι ήθελα να σας πω ότι λήγει η αίτησή σας για το… επίδομα και το μόνο που μένει είναι τα στοιχεία σας για να μπορέσει να γίνει η κατάθεση. Είναι στο σύνολο 485 ευρώ. Εγώ το μόνο που θέλω είναι τα στοιχεία της τράπεζάς σας για να γίνει γρήγορα η κατάθεση, δεν θα σας καθυστερήσω πολύ». Ο λόγος που χρησιμοποιεί είναι απλός, καθημερινός και ξαφνιάζει. Μιλάει για χρήματα, παρουσιάζεται ως γραμματέας ενός οικείου προσώπου -όπως είναι ο λογιστής μας σε πολλές περιπτώσεις- ενώ εμφανίζεται και ως σωτήρας αφού εργάζεται προς το συμφέρον τους για να «μη χάσουν το επίδομα».

Ψεύτικες ιστοσελίδες τραπεζών

Πέρα από τις τηλεφωνικές απάτες, ιδιαίτερα ευφάνταστες αλλά κι επικίνδυνες είναι αυτές που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Επειδή στα smartphone δίνεται η δυνατότητα για λήψη διάφορων εφαρμογών τα κινητά γεμίζουν ιούς. Επικίνδυνες εφαρμογές για την καλή λειτουργία του κινητού μας είναι κυρίως αυτές με παιχνίδια, απώλεια βάρους ή επεξεργασίας φωτογραφιών. Μαζί με αυτά κατεβαίνουν και κακόβουλα λογισμικά, τα οποία στις μηχανές αναζήτησης δεν μας εμφανίζουν τις κανονικές σελίδες -στην περίπτωσή μας το login της τράπεζας- αλλά μας πάνε σε άλλο περιβάλλον, το οποίο όμως οπτικά είναι ίδιο με αυτό της τράπεζας. Εμείς βάζουμε το username και τον κωδικό κανονικά κι η σύνδεσή μας αργεί να φορτώσει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να στέλνουμε απευθείας κάπου αλλού τα στοιχεία μας.

Το ίδιο γίνεται και με τα e-mail. Ερχονται διάφορα «προειδοποιητικά mail» απ’ την τράπεζά μας, στα οποία μας ζητούν να αλλάξουμε κωδικούς διότι έγινε προσπάθεια επίθεσης ή παραβίασης. Το περιβάλλον που βλέπουμε δείχνει ακριβώς ίδια σύμβολα, κείμενα, σχεδιασμό, χρώματα. Μόνο αν κάποιος είναι ιδιαίτερα προσεκτικός μπορεί να το προσέξει. Οπως μας επισημαίνουν οι ειδικοί χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στον αποστολέα του mail και στο url της σύνδεσης.

Για παράδειγμα πραγματική τράπεζα είναι το winbank.gr και όχι το mywinbank.gr ή winmybank.gr κτλ. Εκεί θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Αυτές οι σελίδες έχουν διάρκεια ζωής γύρω στις 10 με 15 μέρες. Κατεβαίνουν είτε από τους επιτήδειους είτε από τις αρμόδιες Αρχές. Ειδικοί υποστηρίζουν πως πολλές απ’ αυτές τις σελίδες δίνουν πολλά χρήματα για διαφήμιση γι’ αυτό ανεβαίνουν πρώτες στις αναζητήσεις. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ισχύει διότι στην περίπτωση μας μιλάμε για «σελίδες-φαντάσματα».

Σούπερ μάρκετ, celebrity και Ιnstagram

«Συγχαρητήρια κερδίσατε δωροεπιταγή αξίας 400 ευρώ απ’ το σούπερ μάρκετ… Πληκτρολογήστε τα στοιχεία σας για να λάβετε την επιταγή στο σπίτι σας». Αυτό είναι ένα απ’ τα πολλά μηνύματα που μπορεί ένας ανυποψίαστος να δει στο διαδίκτυο. Συνήθως η χρέωση γίνεται στο κινητό, καθώς τα στοιχεία ζητούνται να αποσταλούν σε πενταψήφιο αριθμό. Το ίδιο ακριβώς γίνεται και στο τηλέφωνο. Καλούν από τηλέφωνο σταθερό, παρουσιάζουν τον πολίτη ως τον μεγάλο νικητή, του δίνουν συγχαρητήρια και μετά για να του δώσουν την επιταγή τον καλούν να πάρει τηλέφωνο σε πενταψήφιο αριθμό ή του δίνουν νούμερο που ξεκινά με «9011». Ως γνωστόν η χρέωση σε αυτές τις περιπτώσεις δεν έχει φραγμούς. Την ίδια ώρα υπάρχουν πολλά fake δημοσιεύματα από διάφορα άγνωστα site με τίτλους που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. «Απίστευτο! Δείτε πώς έβγαλε χιλιάδες ευρώ ο Ακης Πετρετζίκης». Αυτές οι σελίδες παρουσιάζουν διάφορους celebrities-influencers ως επενδυτές και καλούν τους πολίτες να επενδύσουν σε bitcoins για «εύκολα κέρδη». Ο γνωστός μάγειρας, όπως και άλλοι επώνυμοι, έχουν απευθυνθεί στις αρμόδιες αρχές κι έχουν προειδοποιήσει εγκαίρως μέσω των social media. Ωστόσο πολλοί ήταν οι θαυμαστές αυτών των προσώπων που θέλησαν να «επενδύσουν». Απ’ τις κορυφαίες πηγές ηλεκτρονικής απάτης είναι το Ιnstagram και αυτό διότι το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο δημιουργεί διαγωνισμούς, κάνει διαφημιστικές καμπάνιες, έχει αγγελίες, προμοτάρει εφαρμογές. Εχει δηλαδή όλα όσα χρειάζεται κάποιος για να κατευθύνει σε λάθος δρόμους τους χρήστες. Από προϊόντα που αγοράζονται on-line και δεν φτάνουν ποτέ στον προορισμό τους, μέχρι εμπλοκή σε ηλεκτρονικό marketing και διάφορες ηλεκτρονικές πυραμίδες που υπόσχονται μη ρεαλιστικά προνόμια και κέρδη με προϋπόθεση την καταβολή μίας συνδρομής. Προϊόντα με συμπληρώματα διατροφής, μακιγιάζ, βερνίκια νυχιών, στοιχηματικές και προγνωστικά παιχνιδιών κτλ.

Η απάτη με τα επιδόματα

Τα τηλέφωνα απ’ τα οποία καλούν, είναι συνήθως ένα σταθερό κι ένα κινητό. Κινητό: 6934499803. Σταθερό: 2102208805. Στην ιστοσελίδα white-pages.gr (που γίνονται αξιολογήσεις των αριθμών τηλεφώνου), τα δύο τηλέφωνα εμφανίζονται ως «άκρως επικίνδυνα».  Ιδού τι σχολίασαν πολίτες που τους προσέγγισαν:

  • Ζητούν κωδικούς τραπέζης δήθεν για κατάθεση χρημάτων.
  • Παίρνει ως γραμματέας-βοηθός του λογιστή σου για να πάρεις δήθεν βοήθημα απ’ το κράτος 485 € και σου ζητάει τα στοιχεία της τράπεζας. Φυσικά όχι για να πάρεις 485 €, αλλά για να σου φάει όσα έχεις! Προσοχή, ενημερώστε τους ηλικιωμένους!
  • Στέλνουν μήνυμα στο κινητό για επιστροφή φόρου απ’ τον ΕΟΠΥΥ
  • Στέλνουν και δεύτερο μήνυμα με λογότυπο τράπεζας για επιστροφή φόρου απ’ τον ΕΟΠΥΥ. Μετά παίρνουν τηλέφωνο για να πατήσεις αποδοχή στην ιστοσελίδα της τράπεζας και ολοκλήρωση της συναλλαγής. Ζητούν το extra pin από τράπεζα. Μην το δώσετε, είναι απάτη!
  • Στέλνουν μήνυμα στο κινητό για επιστροφή φόρου απ’ τον ΕΟΠΥΥ και παίρνουν τηλέφωνο για να πατήσεις αποδοχή για ολοκλήρωση της συναλλαγής

Οι παραπάνω καταγγελίες αφορούν μόνο τον τελευταίο ενάμιση μήνα. Αυτό που συμπεραίνουμε είναι πως η απάτη που έχει στηθεί είναι καινούργια (οι καταγγελίες για τον γραμματέα του λογιστή γίνονται το τελευταίο εικοσαήμερο) γι’ αυτό και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.