Ευρωβουλή: «Δεν είναι πραγματική δημοκρατία η Ουγγαρία»

©POOL ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ/EUROKINISSI

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε εισήγηση, σύμφωνα με την οποία η Ουγγαρία δεν αποτελεί πραγματική δημοκρατία.

Μάλιστα, τη χαρακτηρίζει ως «υβριδικό καθεστώς κοινοβουλευτικής απολυταρχίας». Οι ευρωβουλευτές υπερψήφισαν με 433 ψήφους (123 κατά, 28 αποχές) την εισήγηση της γαλλίδας ευρωβουλευτή του κόμματος «Ευρώπη Οικολογία Οι Πράσινοι», Γκουέντολιν Ντελμπός-Κόρφιλντ.

Η Ουγγαρία κυβερνάται από το 2010 από τον εθνικιστή πρωθυπουργό, Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος κάνει λόγο για την άσκηση «ανελεύθερης δημοκρατίας» και διατηρεί σχέσεις με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Τα πράγματα έχουν εξελιχθεί δραματικά» στην Ουγγαρία τα τελευταία χρόνια, δήλωσε η Γκουέντολιν Ντελμπός-Κόρφιλντ, προσθέτοντας ότι «η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης είναι λίγο πιθανή τόσο στην Ουγγαρία, όσο και την Πολωνία».

«Γνωρίζουμε ότι αυτή που λαμβάνει τα ευρωπαϊκά κονδύλια είναι η οικογένεια του Ορμπάν», συνέχισε η ευρωβουλευτής καταγγέλλοντας επίσης «τους περιορισμούς των κοινοβουλευτικών δικαιωμάτων», την παρακολούθηση των δημοσιογράφων, τον κυβερνητικό έλεγχο επί των πανεπιστημίων, τον νόμο για την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ και την αυστηροποίηση των όρων για την άμβλωση.

«Αν η Ουγγαρία ήταν υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ χώρα σήμερα, δεν θα ήταν δυνατό, δεν θα εκπλήρωνε τα κριτήρια εισδοχής, αυτή είναι η θλιβερή διαπίστωση της εισήγησης, δήλωσε η Φαμπιέν Κελέρ.

Η Ουγγαρία απειλείται επίσης με την παρακράτηση δισεκατομμυρίων ευρώ από τους ευρωπαϊκούς πόρους, εξαιτίας των ανησυχιών των Βρυξελλών για διαφθορά.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει την Κυριακή την παρακράτηση της πλειονότητας των πόρων που προορίζονται για την Βουδαπέστη. Όμως θα αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο ώστε η χώρα μπορεί να αποφύγει τις κυρώσεις αν εφαρμόσει σωστά τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ανακοινωθεί στον τομέα της διαφθοράς.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.