Ευρώπη made in USA

Το «εγκεφαλικά νεκρό» ΝΑΤΟ του 2019 – κατά τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν – έκανε reset, αναβαθμίστηκε και ξαναζεί το όνειρό του.

Φινλανδία και Σουηδία υπέγραψαν στις 5 Ιουλίου το Πρωτόκολλο Ένταξης και τώρα απομένει η έγκριση από τα 30 κοινοβούλια για να γίνουν πλήρη μέλη.

Παράλληλα, οι πόρτες της Συμμαχίας είναι ανοιχτές για την Ουκρανία, για τη Γεωργία, ακόμα και για τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη.

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να αυξήσουν την παρουσία τους στην Ευρώπη, αποδεικνύοντας τον ισχυρό τους ρόλο στη «Γηραιά Ήπειρο».

Η αμερικανική παρουσία αναβαθμίζεται, καθώς οι ΗΠΑ αποκτούν μόνιμο αρχηγείο στην Πολωνία, αυξάνουν τα πολεμικά τους πλοία στην Ισπανία και τα μαχητικά τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, στέλνουν αντιαεροπορικά συστήματα σε Ιταλία, Γερμανία και αναπτύσσουν στρατιώτες από τη Ρουμανία μέχρι τα κράτη της Βαλτικής.

Πρόκειται για μια νέα «πολύ-πολική» ψυχροπολεμική εκδοχή που από τη μια έχει τη Δύση και από την άλλη τη Ρωσία, με την Κίνα και με πολλές αναπτυσσόμενες χώρες να ακολουθούν.

Ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, πάντως, θα δυσκολευτεί να πείσει τους Αμερικάνους, ιδιαίτερα εάν αυτοί δοκιμάζονται με την ακρίβεια, για τη διατήρηση της δαπανηρής στήριξης των Ευρωπαίων.  Ας μη ξεχνάμε τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε πει πως: «Μπορώ να αποσύρω τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου».

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.