Ευρώπη: Αντιμέτωπη με ένα «μπλακ άουτ» στο Facebook

©Firmbee – Pixabay

Η Ευρώπη κινδυνεύει να δει τις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Instagram να κλείνουν αυτό το καλοκαίρι, καθώς η ρυθμιστική αρχή προστασίας της ιδιωτικής ζωής της Ιρλανδίας έδωσε εντολή να σταματήσουν να στέλνονται δεδομένα χρηστών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με το «Politico».

Η Επιτροπή ενημέρωσε τους ομολόγους της στην Ευρώπη ότι θα εμποδίσει την πλατφόρμα να στείλει δεδομένα χρηστών από την Ευρώπη στις ΗΠΑ. Το σχέδιο καταστρατηγεί το τελευταίο νομικό καταφύγιο της Meta να μεταφέρει δεδομένα στις ΗΠΑ.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ακύρωσε το 2020 ένα σύμφωνο Ε.Ε.- ΗΠΑ, για τη ροή δεδομένων, με την ονομασία «Privacy Shield». Παράλληλα, δυσκολεύτηκαν οι «τυποποιημένες συμβατικές ρήτρες» (SCC). Η απόφαση της Ιρλανδίας σημαίνει ότι το Facebook είναι αναγκασμένο να σταματήσει να βασίζεται στις SCCs.

Η Meta έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι μια τέτοια απόφαση θα οδηγούσε στο να κλείσουν πολλές υπηρεσίες.

«Εάν δεν υιοθετηθεί ένα νέο διατλαντικό πλαίσιο μεταφοράς δεδομένων και δεν είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε να βασιζόμαστε στα SCC ή να στηριζόμαστε σε άλλα εναλλακτικά μέσα μεταφοράς δεδομένων από την Ευρώπη στις Ηνωμένες Πολιτείες, πιθανότατα δεν θα είμαστε σε θέση να προσφέρουμε ορισμένα από τα σημαντικότερα προϊόντα και υπηρεσίες μας, συμπεριλαμβανομένων των Facebook και Instagram, στην Ευρώπη», ανέφερε η Meta στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.

Η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για ένα νέο κείμενο μεταφοράς δεδομένων, που θα επιτρέπει σε εταιρείες να συνεχίσουν να στέλνουν δεδομένα στις ΗΠΑ, παρά την απόφαση της Ιρλανδίας.

Εκπρόσωπος της ιρλανδικής DPC επιβεβαίωσε ότι το σχέδιο είχε σταλεί και σε άλλες ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές προστασίας δεδομένων. «Χαιρετίζουμε τη συμφωνία Ε.Ε.- ΗΠΑ για ένα νέο νομικό πλαίσιο που θα επιτρέπει τη συνεχή διασυνοριακή μεταφορά δεδομένων και αναμένουμε ότι το πλαίσιο αυτό θα μας επιτρέψει να διατηρήσουμε τις οικογένειες, τις κοινότητες και τις οικονομίες συνδεδεμένες», δήλωσε εκπρόσωπος της Meta.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.