Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Καταδίκη της Ελλάδας για το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι

©EUROKINISSI-ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα δικαιώματα του Ανθρώπου καταδίκασε την Ελλάδα για το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι το 2014.

Η απόφαση του ΕΔΔΑ δικαιώνει 16 άτομα που ισχυρίζονταν ότι πρόκειται για επιχείρηση επαναπροώθησης, ενώ καταδικάζει χώρα για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στο ναυάγιο έχασαν τη ζωή τους 11 άνθρωποι.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα δικαιώματα του Ανθρώπου καταδίκασε την Ελλάδα για:

  • Παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή (άρθρο 2 της ευρωπαϊκής σύμβασης για τα δικαιώματα του ανθρώπου). Κρίνει ότι υπήρξαν παραλείψεις στις διαδικασίες καθώς οι αρχές «δεν διεξήγαγαν ενδελεχή και αποτελεσματική έρευνα που θα μπορούσε να ρίξει φως στις περιστάσεις που οδήγησαν στη βύθιση της βάρκας». Κρίνει επίσης ότι οι ελληνικές αρχές δεν συμμορφώθηκαν με την υποχρέωσή τους να προστατέψουν την ανθρώπινη ζωή καθώς «δεν έκαναν όσα θα ήταν λογικό να περιμένει κανείς για να προστατέψουν τους προσφεύγοντες και τους συγγενείς τους με το επίπεδο προστασίας που απαιτεί το άρθρο 2 της Σύμβασης».
  • Παραβίαση της απαγόρευσης απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης (άρθρο 3 της Σύμβασης). Κρίνει ότι 12 προσφεύγοντες «υπέστησαν αφού βυθίστηκε η βάρκα εξευτελιστική μεταχείριση σε ότι αφορά τη σωματική έρευνα στην οποία υποβλήθηκαν όταν έφτασαν στο Φαρμακονήσι».

Το Δικαστήριο υποχρεώνει την Ελλάδα να καταβάλει συνολική αποζημίωση 330.000 ευρώ στους προσφεύγοντες (100.000 στον έναν, 80.000 συνολικά σε τρεις, 40.000 σε άλλον έναν και από 10.000 στον καθένα από τους υπόλοιπους 11).

Δείτε αναλυτικά την απόφαση:

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.