Euro 2004: 18 χρόνια από το έπος στην Πορτογαλία [vids]

©Eurokinissi

Μπορεί για πολλούς η 4η Ιουλίου να είναι συνυφασμένη με την Ημέρα Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, για τους Έλληνες ωστόσο, η ημερομηνία αυτή είναι συνδεδεμένη με ένα έπος. Εκείνο στην Πορτογαλία το 2004.

Πέρασαν ήδη 18 χρόνια από το απόλυτο θαύμα. Όταν η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου κατάφερε το απίθανο. Κόντρα σε όλα τα προγνωστικά έφτασε στην κορυφή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, νικώντας στον τελικό την Πορτογαλία μέσα στο σπίτι της.

18 χρόνια μετά οι εικόνες μένουν ακόμη στο νου μας. Στον τελικό της διοργάνωσης, βρέθηκαν οι δυο ομάδες που άνοιξαν το χορό στα γήπεδα της Πορτογαλίας. Η Πορτογαλία του Λουίς Φίγκο, του Παουλέτα και του Κριστιάνο Ρονάλντο, και η Ελλάδα του Ότο Ρεχάγκελ και των… στρατιωτών του.

Το «Ντα Λουζ», κατάμεστο, με τους Έλληνες οπαδούς να παίρνουν τη θέση τους, στο πέταλο. Ο χρόνος σταμάτησε στο 56ο λεπτό. Ο Γιούρκας Σεϊταρίδης από τα δεξιά κερδίζει το κόρνερ. Πάνω από τη μπάλα ήταν ο Άγγελος Μπασινάς. Όλοι ήξεραν πως η Ελλάδα θα σκοράρει σε εκείνη τη φάση. Και το έκανε. Εξαιρετική εκτέλεση από τον μέσο του Παναθηναϊκού και ο Άγγελος Χαριστέας με καρφωτή κεφαλιά στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα. Ακολούθησε ο απόλυτος χαμός στις εξέδρες.

Τα λεπτά που έμεναν για το τέλος του αγώνα περνούσαν βασανιστικά. Η Ελλάδα αντιστάθηκε και βγήκε νικήτρια. Η Ελλάδα μετά το σφύριγμα της λήξης ήταν πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Πορτογαλία: Ρικάρντο, Αντράντε, Κοστίνια (60΄ Ρούι Κόστα), Φίγκο, Παουλέτα (74΄ Νούνο Γκόμες), Μιγκέλ (43΄ Φερέιρα), Νούνο Βαλέντε, Καρβάλιο, Ρονάλντο, Μανίς, Ντέκο
Προπονητής: Λουίς Φελίπε Σκολάρι

Ελλάδα: Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Δέλλας, Μπασινάς, Ζαγοράκης, Γιαννακόπουλος (76΄ Βενετίδης), Χαριστέας, Φύσσας, Βρύζας (81΄ Παπαδόπουλος), Καψής, Κατσουράνης
Προπονητής: Οτο Ρεχάγκελ

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.