Εθνικός κλιματικός νόμος: Αποσύρθηκε η υποχρεωτική ασφάλιση κτιρίων και η εξαίρεση αναδασωτέων περιοχών

©ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Σε ορισμένες αλλαγές στον εθνικό κλιματικό νόμο προχώρησε, πριν την ψήφιση του, η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Από τις σημαντικότερες τροποποιήσεις, είναι η απόσυρση της τροπολογίας του Yπουργείου Περιβάλλοντος που προέβλεπε την υποχρεωτική εξαίρεση από την αναδάσωση των εκτάσεων που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες αλλά δεν έχουν κυρωθεί στους δασικούς χάρτες.

Παράλληλα, αποσύρθηκε που προέβλεπε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2025 τα νέα κτίρια που βρίσκονται σε ζώνες υψηλής τρωτότητας ασφαλίζονται υποχρεωτικά.

Υπενθυμίζεται πως ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον Εθνικό Κλιματικό Νόμο. Υπέρ της αρχής του τάχθηκαν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ. Παράλληλα, υπεψηφίστηκε η τροπολογία που προβλέπει την έκτακτη οικονομική ενίσχυση μέχρι 600 ευρώ για το λογαριασμό ρεύματος. Υπέρ ψήφισε η ΝΔ. Αντιθέτως ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΕΛ.ΛΥ δήλωσαν «παρόν». Το ΜέΡΑ25 καταψήφισε την τροπολογία.

Υπενθυμίζεται πως ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε από το βήμα της Βουλής τον κλιματικό νόμο της κυβέρνησης νόμο φτιαγμένο «όχι για να προστατεύσει το περιβάλλον αλλά για να προστατευτούν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων, μεταφέροντας το κόστος στην κοινωνική πλειοψηφία».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε στη συζήτηση πως «αυτό που συζητιέται σε κάθε σπίτι, σε κάθε επιχείρηση είναι το υπαρξιακό πρόβλημα της επιβίωσης τους».

Σχολίασε ότι ο κ. Μητσοτάκης αντί να ψάχνει απάντηση στα κρίσιμα προβλήματα της οικονομίας και στα «τετριμμένα» θέματα της καθημερινότητας των πολιτών – όταν «δεν είναι με το κρατικό αεροσκάφος σε ιδιωτική επίσκεψη στις ΗΠΑ, τρεις μέρες μετά την επιστροφή του από επίσημη επίσκεψή του εκεί, να παρακολουθεί τελικούς του ΝΒΑ, δίνοντας το παράδειγμα της ολιστικής του αντίληψης για τη ποιότητα της ζωής»-, προσπαθεί να βρει απάντηση «στο υπαρξιακό πρόβλημα της κυβέρνησης του».

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.