ESM: Ισχυρή ανάκαμψη 8,3% της ελληνικής οικονομίας το 2021

©POOL ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ/EUROKINISSI

«Η ελληνική οικονομία ανέκαμψε δυναμικά από την πανδημία, λόγω της ισχυρής εγχώριας ζήτησης και του τουρισμού», αναφέρει η ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

H έκθεση του ESM τονίζει ότι η οικονομική δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 8,3% φέτος στην Ελλάδα. Τα νοικοκυριά χρησιμοποίησαν συσσωρευμένες αποταμιεύσεις για να τονώσουν την κατανάλωση και τις επενδύσεις. Ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ μειώθηκε στο 193,3%.

Η κυβέρνηση παρείχε εκτεταμένη υποστήριξη σε νοικοκυριά, εργαζόμενους και επιχειρήσεις, με ένα από τα μεγαλύτερα προαιρετικά δημοσιονομικά πακέτα στη ζώνη του ευρώ», τονίζει η έκθεση. Ο ESM τονίζει ότι «παρέμειναν ευνοϊκές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους».

Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) των τραπεζών, o ESM τονίζει ότι οι τράπεζες μείωσαν περισσότερο από το μισό το συνολικό τους δείκτη. Ο τελευταίος έφτασε στο 12,8% μέχρι το τέλος του 2021.

Όσον αφορά τις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις της Ελλάδας, ο ESM σημειώνει πως υπάρχει πρόοδος και η Ελλάδα έλαβε την πέμπτη και την έκτη δόση εξαμηνιαίων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Η Ελλάδα εκπλήρωσε πολλά σημαντικά ορόσημα. Ωστόσο, ορισμένες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες αντιμετώπισαν καθυστερήσεις.

ESM: Ισχυρή ανάκαμψη 8,3% της ελληνικής οικονομίας το 2021

«Για να διορθώσει τις αδυναμίες, η Ελλάδα έχει ξεκινήσει ένα φιλόδοξο ταξίδι εκσυγχρονισμού της οικονομίας της», αναφέρει ο ESM. Οι μεταρρυθμιστικές προτεραιότητες περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση μακροχρόνιων αδυναμιών στις υποδομές και στην εκπαίδευση.

«Το μέγεθος των επιπτώσεων μένει να φανεί, αλλά η Ελλάδα μπορεί να επηρεαστεί δεδομένης της εξάρτησής της από τον τουρισμό και από τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου», καταλήγει η έκθεση.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.