Μπορούσε να φανταστεί κανείς πριν από τέσσερα χρόνια ότι στο ποδόσφαιρο οι διαιτητές θα διέκοπταν το παιχνίδι για να συμβουλευτούν το VAR (Video Assistant Referee), το σύστημα με το οποίο μπορούν να δουν κάθε σημαντική φάση από διαφορετικές κάμερες ή ότι θα επιτρεπόταν σε κάθε προπονητή να κάνει μέχρι 5 αλλαγές σε κάθε αγώνα;
Σταύρος Κουράκος/ ActionPress
Περνούσε από κάποιου το μυαλό ότι θα μπορούσαμε να δούμε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου να διεξάγεται Νοέμβριο και Δεκέμβριο, όπως θα γίνει φέτος στο Κατάρ, αντί για τους καλοκαιρινούς μήνες; Ή μήπως ότι οι καινοτομίες με το «χρυσό γκολ» σε παρατάσεις νοκ άουτ αγώνων και η κατάργηση των εκτός έδρας γκολ, σε διπλές αναμετρήσεις, θα αποτελέσουν ανάμνηση;
Και όμως! Το ποδόσφαιρο δεν είναι τυχαία ο «βασιλιάς των σπορ» και το κορυφαίο άθλημα στον πλανήτη. Μπορεί να έχουν περάσει αιώνες από τότε που παίχτηκε για πρώτη φορά, όμως διαχρονικά έχουν γίνει μεγάλες αλλαγές κι επίκεινται περισσότερες. Στόχος ένας, να γίνει ακόμη πιο εμπορικό προϊόν και να κρατάει τον κόσμο σε επαφή και το ενδιαφέρον του αμείωτο.
Απ’ την αρχαιότητα κιόλας, έχουν καταγραφεί σκηνές με παίκτες να κλοτσούν μία μπάλα, με το παιχνίδι αυτό να ονομάζεται «επίσκυρος». Η ιστορία του ποδοσφαίρου χρονολογείται στην Αγγλία απ’ τον 8ο αιώνα μ.Χ. Ομως οι πρώτοι κανόνες μπήκαν το 1848, απ’ το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, για να πάρει μία μορφή που πλησιάζει στη σημερινή, το 1863, με την ίδρυση της Αγγλικής Ομοσπονδίας και τη δημιουργία συλλόγων. Ανά περιόδους οι όροι του παιχνιδιού άλλαζαν, όμως οι κανόνες ήταν βασικοί και τους όρισε η FIFA, το 1904. Αρχικά, δεν υπήρχαν αλλαγές, ούτε κάρτες, ούτε καν περιοχές και οφσάιντ. Ομως όλα προστέθηκαν σταδιακά, απ’ τις ανάγκες που είχαν δημιουργηθεί σε σχέση με την κάθε εποχή, απ’ την αύξηση της ταχύτητας των αθλητών, από τις «κομπίνες» που έβρισκαν οι προπονητές, αλλά κι απ’ την εξέλιξη της τεχνολογίας. Το ποδόσφαιρο έχει μάθει να αφουγκράζεται τις ανάγκες του κοινού του, άλλωστε δεν ονομάζεται τυχαία το «όπιο του λαού» και θέλει να προσαρμόζεται για την ικανοποίηση των φιλάθλων.
Η πρώτη κίνηση των μεγάλων κλαμπ θα έχει και συνέχεια
Μπορεί σε πρώτη φάση τα σχέδια των συλλόγων της European Super League να ναυάγησαν, όμως το σχέδιο έχει μείνει στο συρτάρι και τα μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ ψάχνουν τον τρόπο και τον χρόνο για να το επαναφέρουν στην επιφάνεια. Οι κορυφαίοι σύλλογοι της Ευρώπης θέλουν ολοένα και περισσότερα κέρδη, κάτι που πιστεύουν ότι μπορεί να προκύψει μόνο από ματς μεταξύ της ελίτ του ποδοσφαίρου, σε μία κλειστή λίγκα, κάτι δηλαδή σαν το NBA αλλά σε ποδοσφαιρική διοργάνωση. Η πρώτη τους κίνηση ήταν «άγαρμπη» κι εξόργισε τον κόσμο, που θεωρεί το ποδόσφαιρο το αγαπημένο του άθλημα και όχι ένα εμπορικό προϊόν. Οι αντιδράσεις των φανατικών των ομάδων, σε συνδυασμό με τη στάση της UEFA, έτρεψαν σε φυγή την ESL, η οποία όμως εξακολουθεί να ψάχνει τρόπο, νομικά αρχικά, για να επαναφέρει το σχέδιο στο προσκήνιο. Αλλωστε με τον τρόπο της πίεσε την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία να αλλάξει το φορμάτ του Champions League απ’ τη σεζόν 2024-25, το οποίο στην πρώτη του φάση θα διεξάγεται σε έναν όμιλο 36 ομάδων, με ενιαία βαθμολογία, με κάθε σύλλογο να δίνει οκτώ αγώνες, με οκτώ διαφορετικές ομάδες και όχι με τέσσερις, εντός και εκτός έδρας, ενώ τα «σταυρώματα» θα γίνονται με κριτήριο την κατάταξη των συλλόγων στην UEFA. Η European Super League, η ένωση των μεγάλων κλαμπ της Ευρώπης, κάθε άλλο παρά έχει διαλυθεί. Οργανώνεται και περιμένει την κατάλληλη στιγμή.
Το ποδόσφαιρο σάλας σε… μεγάλο γήπεδο
Πρόσφατα είδαν τη δημοσιότητα κάποιες αλλαγές που σκέφτονται να κάνουν πειραματικά σε ερασιτεχνικό επίπεδο οι Ολλανδοί και μοιάζουν με τους κανόνες του ποδοσφαίρου σάλας. Η αλήθεια είναι ότι απ’ το 2017 έχουν περάσει σταδιακά κάποια στοιχεία, ενώ σε τουρνουά Κ-19, πέρυσι, μεταξύ της Αϊντχόφεν, της Αλκμααρ, της Λειψίας και της Μπριζ, τις εφάρμοσαν και κατέγραψαν σημαντικά στοιχεία. Αυτό το τουρνουά με την ονομασία «Future of Football Cup» χαρακτηρίστηκε ως test event.
Οι αλλαγές που σκέφτονται να εφαρμόσουν στην Ολλανδία, ακόμα κι αν αυτό επίσημα προς το παρόν διαψεύδεται ενώ έχει βάλει το χέρι της και η FIFA προς αυτή την κατεύθυνση, είναι οι εξής:
- Το κάθε ημίχρονο να διαρκεί 30 λεπτά, ο χρόνος να μετρά αντίστροφα και να σταματά σε κάθε διακοπή. 2) Τα πλάγια άουτ να εκτελούνται με τα πόδια, χωρίς να είναι υποχρεωτικό το λάκτισμα, δηλαδή το χτύπημα της μπάλας (πάσα). Θα μπορεί ο παίκτης να στήνει την μπάλα στη γραμμή και να ξεκινάει ο ίδιος με την μπάλα στα πόδια, κάτι που θα ισχύει και στα κόρνερ, αλλά και στα ελεύθερα χτυπήματα. 3) Θα υπάρχει η δυνατότητα απεριόριστων αλλαγών, χωρίς να σταματάει το παιχνίδι. 4) Οι παίκτες που θα δέχονται κίτρινη κάρτα, θα βγαίνουν απ’ τον αγώνα για 5 λεπτά, χωρίς δυνατότητα αντικατάστασης.
Σκοπός αυτών των αλλαγών είναι να γίνει το ποδόσφαιρο πιο γρήγορο και πιο εντυπωσιακό άθλημα, λιγοστεύοντας τις καθυστερήσεις και το στατικό-ανενεργό παιχνίδι. Αλλωστε μελέτες έχουν δείξει ότι τα νέα παιδιά, που ασχολούνται όλη την ώρα με το κινητό, δεν παρακολουθούν συχνά γεγονότα του ποδοσφαίρου, ενώ βαριούνται να δουν έναν ολόκληρο αγώνα διάρκειας 90 λεπτών, με αρκετό «νεκρό» χρόνο.
Τα συμπεράσματα απ’ το πρώτο τεστ
Το ESPN κατέγραψε σημαντικά συμπεράσματα από εκείνο το πρώτο τουρνουά, με τους νέους αυτούς κανονισμούς. Σε αναμέτρηση της Αλκμααρ με τη Λειψία, που έληξε με 6-0, συνολικά, μαζί με τις διακοπές, ο αγώνα διήρκησε 79 λεπτά, εκ των οποίων τα 60 ήταν καθαρός χρόνος. Σήμερα σε έναν 90λεπτο αγώνα και πάλι ο καθαρός χρόνος παιχνιδιού είναι στα 60 λεπτά.
Σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι πεντάλεπτες αποβολές, με τη Λειψία να δέχεται δύο γκολ στο διάστημα που έμεινε με παίκτη λιγότερο, λόγω κίτρινης κάρτας. Οι συνεχόμενες αλλαγές έδωσαν μεγάλο ρυθμό, όμως μπέρδεψαν τους θεατές, αφού δεν ήταν εύκολο να διακρίνουν ποιοι έπαιζαν ανά πάσα στιγμή.
Η εκτέλεση των πλαγίων με τα πόδια ευνόησε την ομάδα που ήθελε να παίξει επιθετικά, κάτι που βοηθάει για περισσότερο θέαμα.
Η ουσία είναι ότι όσο κι αν η FIFA διαψεύδει τις σκέψεις για αλλαγές, έχουν γίνει αρκετές συσκέψεις πίσω από κλειστές πόρτες, έχουν παρουσιαστεί μελέτες κι έχουν υπάρξει σημαντικές τοποθετήσεις περί αυτού, που περιελάμβαναν ακόμη και την κατάργηση του οφσάιντ.
Οπως και να ’χει, το θέμα είναι και θα παραμείνει στο προσκήνιο, έτσι ώστε να οδηγηθούμε στην επόμενη μέρα, στη νέα μορφή του ποδοσφαίρου, που θα το κάνει ακόμη πιο ελκυστικό, θα φέρει περισσότερα έσοδα στις ομάδες και στους παίκτες αλλά και θα δώσει νέο ενδιαφέρον στους νεαρούς φιλάθλους.
Οι αλλαγές που προωθούν οι Ολλανδοί
1. Ημίχρονο διάρκειας 30 λεπτών με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα και να σταματά σε κάθε διακοπή.
2. Τα πλάγια άουτ να εκτελούνται με τα πόδια, χωρίς να είναι υποχρεωτικό το λάκτισμα, δηλαδή το χτύπημα της μπάλας (πάσα). Θα μπορεί ο παίκτης να ξεκινάει ο ίδιος με την μπάλα στα πόδια (και στα κόρνερ και στα ελεύθερα χτυπήματα).
3. Θα υπάρχει η δυνατότητα απεριόριστων αλλαγών, χωρίς να σταματάει το παιχνίδι.
4. Οι παίκτες που θα δέχονται κίτρινη κάρτα, θα βγαίνουν απ’ τον αγώνα για 5 λεπτά, χωρίς δυνατότητα αντικατάστασης.