Επιστημονικές προβλέψεις που αξίζουν χρυσάφι

©Shutterstock

Από τον μεγιστάνα Μπιλ Γκέιτς που «είδε» την πανδημία του κορωνοϊού  στον κορυφαίο φυσικό Στίβεν Χόκινγκ που προφήτεψε το τέλος του κόσμου: Χαρισματικοί αλλά και ανοιχτόμυαλοι, βλέπουν το μέλλον, οι προφητείες τους επιβεβαιώνονται και ο συνομωσίες φουντώνουν.

Action 24 Press Team

Μαγικοί προφήτες ή απλώς διορατικοί με ταυτόχρονα ολοκληρωμένη επιστημονική κατάρτιση και τεράστια αποθέματα φαντασίας; Οι σύγχρονοι Νοστράδαμοι «προφητεύουν» και οι προφητείες τους επιβεβαιώνονται. Πολλές από τις προβλέψεις τους είναι δυσοίωνες και δυστοπικές. Συνδυαστικά, η ιδιότητα κάποιων «προφητών»- δισεκατομμυριούχοι επιφανείς γαρ- φουντώνει τις θεωρίες συνωμοσίας και πυροδοτεί την οργιώδη φαντασία πολλών.

Παρά τις εντυπώσεις όμως, η μαγεία δεν έχει καμία θέση εδώ. Εκτός από τους προβεβλημένους, όπως ο Μπιλ Γκέιτς για παράδειγμα, υπάρχουν πολλοί αφανείς, αλλά εξαιρετικά προικισμένοι άνθρωποι που κερδίζουν εκατομμύρια, καθώς η σκέψη τους αξίζει χρυσάφι. Είναι δε, περιζήτητοι από τις μεγάλες εταιρείες, που προσφεύγουν σ΄αυτούς, προκειμένου να καθορίσουν τη μακροπρόθεσμη στρατηγική που θα τους φέρει ακόμη μεγαλύτερα κέρδη. Διότι οι προβλέψεις είναι σίγουρες.

Σύγχρονες Πυθίες

Σαν σύγχρονοι θεοί που καθορίζουν την ανθρώπινη μοίρα, οι μελλοντολόγοι αναλύουν τα τελευταία επιστημονικά επιτεύγματα, κατέχοντας άρτια επιστημονική γνώση και εκπαιδευση και τα μεταφέρουν στην καθημερινή ζωή, προσδιορίζοντας πότε θα μπορούμε να φτιάξουμε τεχνητούς νεφρούς και πνεύμονες ή πότε θα αποκτήσουμε την ολογραφική τηλεόραση. Ήδη αρκετά ευρωπαϊκά πανεπιστήμια έχουν δημιουργήσει έδρες μελλοντολογίας

Και αν κάποιοι εξακολουθούν να πιστεύουν πώς κάτι μαγικό και μεταφυσικό υπάρχει σε όλα αυτά, ο βρετανός δρ Ιαν Πίρσον, που εργάστηκε στο τμήμα προχωρημένης έρευνας της British Telecom, υπήρξε συνεργάτης του αμερικανικού Πενταγώνου και διδάσκει στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, δίνει την απάντηση: «Ο καλύτερος τρόπος για να προβλέψεις το μέλλον είναι να το επινοήσεις».

Θέμα γονιδίων

Οι ψυχολόγοι έχουν βρει μια σειρά από «κρυφά» ταλέντα για εξαιρετικές ψυχικές ιδιότητες, τα οποία μπορεί να περνούν απαρατήρητα από τους ανθρώπους που τα έχουν. Αυτά τα ταλέντα μπορεί να οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στα γονίδιά μας, παρά το γεγονός ότι η ικανότητα πρόβλεψης θα έπρεπε θεωρητικά να οφείλεται στις εμπειρίες και τις δεξιότητες.

Ο καθηγητής Φίλιπ Τέτλοκ και η ερευνητική του ομάδα από το πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια δημοσίευσαν τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνάς τους σε τυχαίο δείγμα ανθρώπων στο επιστημονικό περιοδικό Psychological Science και στην ετήσια συνάντηση της Ένωσης για την Ψυχολογική Επιστήμη στο Σαν Φρανσίσκο.

Ένας από τους κύριους στόχους της έρευνας ήταν να εντοπίσουν – μεταξύ άλλων – και «γονιδιακούς μελλοντολόγους» – οι super forecasters, όπως ονομάζονται- και να διαπιστώσουν εάν εμφάνιζαν σταθερότητα και ακρίβεια στις προβλέψεις τους.

Ο καθηγητής Τέτλοκ παρακολούθησε το τετραετούς διάρκειας πρόγραμμα με τίτλο «Good Judgement Project», που χρηματοδότησε η αμερικανική ερευνητική εταιρεία Intelligence Advanced Research Projects Activity (IARPA).

Μετά από ένα χρόνο, και αφού έλεγξε τα αποτελέσματα από 2.000 συμμετέχοντες, ο Τέτλοκ κατέληξε σε ένα κορυφαίο 2% super forecasters. Αξιοσημείωτο είναι ότι στο τέλος του δεύτερου χρόνου, η απόδοσή τους ήταν τέσσερις φορές πιο ακριβής από αυτή των υπόλοιπων συμμετεχόντων. Ορισμένοι super-forecasters είναι απλοί, καθημερινοί άνθρωποι, από όλα τα κοινωνικά στρώματα, οι οποίοι απλά τυχαίνει να έχουν εκπληκτικά διορατική κρίση. Η «ελίτ των μελλοντολόγων» εμφάνιζε τα καλύτερα σκορ σε τεστ ευφυΐας σε σχέση με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, όμως όλοι τους είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό: την ευρύτητα πνεύματος.

Ρέι Κέρζουελ: Ο «μάντης» της Google

©Ray Kurzweil – Facebook

Κάπως έτσι αναδείχθηκε μια διάνοια που έχει προβλέψει με μαθηματική ακρίβεια σημαντικά τεχνολογικά γεγονότα. Ο Ρέι Κέρζουελ, κάτοχος 19 διδακτορικών, χαρακτηρίστηκε το «μεγάλο μυαλό» της Google. Είναι ο άνθρωπος που το 1990 προέβλεψε με επιτυχία την αλματώδη ανάπτυξη του διαδικτύου, αλλά και ότι ένας υπολογιστής θα κέρδιζε μέχρι το 1998 τον άνθρωπο στο σκάκι. Υπενθυμίζεται ότι ο Deep Blue νίκησε τον κορυφαίο σκακιστή Κασπάροφ το 1997. Έχοντας κατασκευάσει το 1976 την πρώτη συσκευή που μπορούσε να αναπαράγει φωνητικά κείμενο, προέβλεψε ότι το 2008 οι τυφλοί θα μπορούν να διαβάσουν τα πάντα με τη χρήση μιας φορητής συσκευής.

Ως σύγχρονος προφήτης έδωσε και την ακριβή χρονιά που τα ρομπότ θα μπορούν να κάνουν ακριβώς ό,τι κάνουν οι άνθρωποι και μάλιστα πολύ καλύτερα. Κατά τις προβλέψεις του αναμένουμε εν έτει 2029, τα άψυχα ρομπότ να μπορούν να συμμετέχουν σε παρέες, να αστειεύονται, ακόμα και να φλερτάρουν! «Για πρώτη φορά στη ζωή μου έχω δουλειά», είχε πει ο Κέρζουελ, όταν έγινε διευθυντής μηχανικής της Google το 2012. Εφευρέτης μεταξύ άλλων του σκάνερ και της πρώτης συσκευής μετατροπής κειμένου σε ομιλία, ο Μπιλ Γκέιτς τον είχε χαρακτηρίσει ως «τον καλύτερο που γνωρίζει στην πρόβλεψη του μέλλοντος της τεχνητής νοημοσύνης».

Μπιλ Γκέιτς: Προφήτης της πανδημίας και της βιοτρομοκρατίας

©EPA/FRANCK ROBICHON

Ο αμερικανός μεγιστάνας δαιμονοποιήθηκε από μεγάλη μερίδα ανθρώπων για όλα τα δεινά που επέφερε ο κορωνοϊός. Το όνομά του ενεπλάκη με τον έναν ή τον άλλον τρόπο σε κάθε θεωρία συνωμοσίας που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Για τον περισσότερο κόσμο βέβαια, ο Μπιλ Γκέιτς παραμένει ένα διανοούμενος, πρωτοπόρος στη σκέψη, με την ευχέρεια και τη ματαιοδοξία, να ασχολείται με πανανθρώπινα ζητήματα, έχοντας εξασφαλίσει το μέλλον των απογόνων του για …αιώνες.

Η «προφητεία» του, το 2015, κατά την οποία προειδοποιούσε για την πιθανότητα μιας μεγάλης πανδημίας, τάραξε συθέμελα την κοινή γνώμη όταν η πανδημία του κορονοιού χτύπησε τον πλανήτη. Ο Μπιλ Γκέιτς επιβεβαιώθηκε.

Με μια νέα «προφητεία» ο βασιλιάς της Microsoft, μας φέρνει πιο κοντά σε ένα ακόμη πιο δυσοίονο μέλλον. Μιλώντας στη διαδικτυακή εκπομπή του Ντέρεκ Μίλερ, στο κανάλι του YouTube «Veritasium», ο Μπιλ Γκέιτς αποκάλυψε ότι δύο είναι οι μεγαλύτερες απειλές για την ανθρωπότητα στο επόμενο διάστημα: «Η πρώτη είναι η κλιματική αλλαγή. Για κάθε χρόνο, οι θάνατοι από τη συγκεκριμένη αιτία θα ξεπερνούν ακόμη και τον φόρο σε ζωές που έχουμε πληρώσει από την πανδημία του κορονοϊού». Η δεύτερη είναι μια απειλή για την οποία οι άνθρωποι δεν συνηθίζουν ή φοβούνται να μιλούν: «Πρόκειται για την βιο-τρομοκρατία.

Κάποιος ο οποίος θέλει να προκαλέσει ζημιά δημιουργεί έναν ιό και, στην περίπτωση που αυτό συμβεί, το κόστος θα είναι πολύ μεγαλύτερο από μια πανδημία που δημιουργήθηκε με φυσικό τρόπο, όπως η σημερινή». Μάλιστα ο Γκέιτς απάντησε αρνητικά στο κατά πόσο οι άνθρωποι θα μπορούν να σταματήσουν μια επόμενη πανδημία:«Όχι. Θα υπάρξουν περισσότερες πανδημίες στο μέλλον».

Μπιλ Ακμαν: Ο μάνατζερ που πλούτισε με… αντι- covid μετοχές

©EPA/ANDREW GOMBERT

Ενας διορατικός δισεκατομμυριούχος «είδε» από νωρίς την κόλαση που θα προκαλούσε ο κορωνοϊός. O Μπιλ Ακμαν είναι ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Pershing Square Capital Management, ενός management hedge fund με έδρα τη Νέα Υόρκη. Η προσωπική του περιουσία του εκτιμάται πως φτάνει τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Ακμαν τον τελευταίο καιρό έχει αποκτήσει μια φήμη που παραπέμπει προς προφήτη. Τον Μάρτιο του 2020, οι περισσότεροι δεν μπορούσαν να δουν τι θα προκαλούσε ο κορωνοϊός σε όλον τον κόσμο και σε όλους τους τομείς του. Ο Ακμαν όμως εμφανίστηκε στο CNBC, προσπαθώντας να προειδοποιήσει για την κόλαση που θα ακολουθούσε, ενώ είχε ζητήσει άμεσα αυστηρό lockdown 30 ημερών.

Ακολούθησαν και οι επιχειρηματικές προβλέψεις του. Η περιουσία του μέσω της εταιρείας του Pershing Square Capital Management εκτοξεύτηκε τα τελευταία δυο χρόνια, όταν και πόνταρε σε μετοχές οι οποίες μέχρι τότε κατέρρεαν, λόγω της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία.

Στίβεν Χόκινγκ: «Φάγατε τη Γη, ψάξτε άλλον πλανήτη»

©EPA/JIM HOLLANDER

Ο Στίβεν Χόκινγκ, ο κορυφαίος φυσικός της εποχής μας πέθανε σε ηλικία 76 ετών. Είχε κατορθώσει να θεωρείται «προφήτης» φέρνοντας στο προσκήνιο όλους τους σύγχρονους προβληματισμούς. Εκτιμούσε πως οι μέρες της ανθρωπότητας στον πλανήτη είναι μετρημένες, εκτός και αν βρεθεί ένας νέος πλανήτης για να φιλοξενήσει ζωή. Κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο Χόκινγκ δήλωσε ότι η ανθρωπότητα στον πλανήτη Γη έχει περίπου 1.000 χρόνια ζωής μπροστά της προτού εξαφανιστεί εντελώς.

«Η μόνη ελπίδα απόδρασης από αυτούς τους κινδύνους, είναι η εύρεση άλλου κατοικήσιμου πλανήτη», είχε πει στη διάλεξή του ενώ πρόσθεσε πως η ανθρωπότητα θα επισπεύσει το τέλος του πλανήτη καθώς συνεχίζει αλόγιστα να «καταβροχθίζει» τους ζωτικούς πόρους του.

Προειδοποίησε δε, ότι οι αστροναύτες πρέπει να ταξιδέψουν στον Αρη έως το 2025 και αργότερα να δημιουργηθεί κι εκεί μια βάση.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.