Επιστήμονες ρίχνουν φως στο μυστήριο των δακτυλίων του Κρόνου

©Pixabay

Ο Κρόνος είναι ένας πλανήτης που «μαγνιτίζει τα βλέμματα» λόγω των δακτυλίων του.

Ακόμη και σήμερα, οι ειδικοί δεν συμφωνούν για την προέλευση του σχηματισμού τους.

Νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Science έρχεται να δώσει εξήγηση. Σύμφωνα με αυτήν, πριν από περίπου 160 εκατομμύρια χρόνια, ένας παγωμένος δορυφόρος διαλύθηκε και τα υπολείμματά του σχημάτισαν σταδιακά τους δακτυλίους του Κρόνου.

«Οι δακτύλιοι του Κρόνου ανακαλύφθηκαν από τον Γαλιλαίο πριν από περίπου 400 χρόνια και είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα φαινόμενα στο ηλιακό μας σύστημα που παρατηρούνται ακόμη και μέσω ενός μικρού τηλεσκοπίου», δηλώνει ο Τζακ Γουίσντομ, επικεφαλής της ομάδας που δημοσίευσε τη μελέτη. O καθηγητής Πλανητικών Επιστημών στο MIT εκφράζει την ικανοποίησή του για την «πειστική εξήγηση» στην οποία κατέληξε η ομάδα του.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα από το διαστημόπλοιο Cassini της NASA και χρησιμοποίησαν προσομοιώσεις υπολογιστή. Kατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η καταστροφή ενός δορυφόρου του Κρόνου ευθύνεται για τη δημιουργία των δακτυλίων και για την τροχιακή κλίση του.

Στον υποθετικό δορυφόρο έδωσαν το όνομα «Χρυσαλλίδα». «Όπως μια πεταλούδα αναδύεται από μια χρυσαλλίδα, έτσι οι δακτύλιοι του Κρόνου αναδύθηκαν από εκείνον τον δορυφόρο», αναφέρει στη μελέτη ο Τζακ Γουίσντομ.

Περίπου το 99% των συντριμμιών χάθηκε στην ατμόσφαιρα του Κρόνου, ενώ το υπόλοιπο 1% παρέμεινε σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η«Χρυσαλλίδα» είχε περίπου το μέγεθος του Ιαπετο.

Οι δακτύλιοι του Κρόνου βρίσκονται σε απόσταση έως και 282.000 χιλιομέτρων από τον πλανήτη. Έχει 83 φυσικούς δορυφόρους. Μεταξύ αυτών είναι ο Τιτάνας, που φέρεται ως υπεύθυνος για την καταστροφή της «Χρυσαλλίδας. «Η βαρυτική έλξη του Κρόνου τη διέλυσε με τον τρόπο που ο Δίας διέλυσε τον κομήτη Shoemaker-Levy 9», εξηγεί ο Μπούρκχαρντ Μίλιτζερ από το πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.