Επιδοτήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο: Τι θα πληρώσουν οι καταναλωτές – Αναλυτικά παραδείγματα

©Pixabay

Τις επιδοτήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο για τον Οκτώβριο ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Όπως είπε είναι τρεις οι στόχοι της κυβέρνησης:

  • «να συνεχίσουμε τη στήριξη των νοικοκυριών»
  • «να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα για ενεργειακή επάρκεια όλο τον χειμώνα»
  • «να ενισχύσουμε την προσπάθεια για εξοικονόμηση ενέργειας»

Από την 1η Οκτωβρίου θα ισχύσει κλιμακωτή επιδότηση για τα νοικοκυριά με τρεις κλίμακες. Η επιδότηση αφορά σε όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου.

Οι τρεις κλίμακες

  • Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες απορροφάται το 90% της αύξησης,ε την επιδότηση να φτάνει τα 436 ευρώ/μεγαβατώρα  και αυτό αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα
  • Από 501 έως 1.000 κιλοβατώρες απορροφάται το 80% της αύξησης, με επιδότηση 386 ευρώ/μεγαβατώρα.  Αν έναν νοικοικυριό μειώσει κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση , τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ τη μεγαβατώρα
  • Για καταναλώσεις άνω των 1.000 κιλοβατώρων η απορρόφηση είναι της τάξης του 70% και η επιδότηση ανέρχεται στα 336 ευρώ/μεγαβατώρα . Και εδώ υπάρχει η επιδότηση 50 ευρώ για μείωση κατανάλωσης 15% σε σχέση με το 2021.

«Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο αποορροφούμε σχεδόν το 100% των αυξήσεων», πρόσθεσε ο Κώστας Σκρέκας.

Για το φυσικό αέριο θα υπάρξει οριζόντια επιδότηση 90 ευρώ ανα μεγαβατώρα για όλους τους οικιακούς καταναλωτές και θα απορροφήσει έτσι το 50% της αύξησης.

Ο Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε και ειδικό τέλος 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις ποσότητες φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται ειδικά για την ηλεκτροπαραγωγή. Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα πάνε σε ειδικό λογαριασμό για στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και τις επενδύσεις σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Aναλυτικά παραδείγματα

1. Εάν κάποιο νοικοκυριό έχει μηνιαία κατανάλωση 400 KWh θα κληθεί να πληρώσει 63,6 ευρώ για το ρεύμα. Εάν δεν υπήρχε η κρατική επιδότηση τότε θα πλήρωνε ο καταναλωτής 238 ευρώ. Η χρέωση για την ημερήσια κατανάλωση είναι 0,159 ευρώ.

2. Νοικοκυριό που θα έχει κατανάλωση για τον Οκτώβριο 600 KWh θα κληθεί να πληρώσει 132,6 ευρώ για το ηλεκτρικό ρεύμα. Το κράτος καλύπτει το 80% της διαφοράς σε σχέση με πέρυσι. Ο καταναλωτής θα έχει επιπλέον όφελος 30 ευρώ.

3. Οικογένεια με κατανάλωση 1.100 KWh τον Οκτώβριο θα κληθεί να πληρώσει για το ηλεκτρικό ρεύμα 298,1. Αν δεν υπήρχε η κρατική επιδότηση, τότε θα πλήρωνε 667,7 ευρώ. Θα υπάρξει ωφέλεια 55 ευρώ και χρέωση ανά KWh 0,221 ευρώ. 

Οι τιμές που ανακοίνωσαν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας

ΔΕΗ 59,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες, 60,7 λεπτά για τις επόμενες και 55,4 λεπτά για το νυχτερινό τιμολόγιο.

Ήρων Protect 62 λεπτά ανά κιλοβατώρα

Elpedison 59,05-63,06 λεπτά ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας.

Volterra 68,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα

Ελίν 59,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Δείτε τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης:

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.