Τα τελευταία δύο χρόνια η ανθρωπότητα ζει εν μέσω της πανδημίας του COVID-19. Οι νέες συνθήκες μας εξοικείωσαν με τη χρήση ιατρικών όρων, με την αναζήτηση πληροφοριών για τα εμβόλια μέσω διαφόρων πηγών, με τη συστηματική ενασχόληση και επιθυμία ενημέρωσης για τις εξελίξεις στο φλέγον αυτό θέμα, αλλά κυρίως μας εξοικείωσαν με την έννοια της «ασφάλειας».
Παναγιώτης Αποστολακόπουλος – Action24Press
Και ενώ η πανδημία φαίνεται ότι στην παρούσα φάση μπαίνει σε ύφεση, ένας νέος ιός έρχεται στο προσκήνιο και αρχίζει να απασχολεί τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και φυσικά όλους εμάς. Ο ιός ονομάζεται «ευλογιά των πιθήκων», και η ιδιαίτερη ονομασία του παραπέμπει στην καταγωγή αυτού.
Από τις αρχές Μαΐου ο συγκεκριμένος ιός δίνει ολοένα και περισσότερα κρούσματα στη γηραιά ήπειρο δημιουργώντας ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα αλλά και σε όλους εμάς. Είναι σημαντικό λοιπόν να βάλουμε τα πράγματα σε μία σωστή βάση. Η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι μία καινούργια ασθένεια, αλλά μία νόσος η οποία είναι ήδη ενδημική σε αρκετές χώρες της Αφρικής. Ως εκ τούτου είναι γνωστή στην επιστημονική κοινότητα εδώ και δεκάδες χρόνια και κατά συνέπεια έχουν αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό τα «εργαλεία» αντιμετώπισης της. Έχουμε λοιπόν έναν ιό τον οποίο γνωρίζουμε αρκετά καλά, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε με τον ιό της πανδημίας COVID-19. Γνωρίζουμε τα χαρακτηριστικά του και τον τρόπο μετάδοσής του και έχουμε ήδη έτοιμα εμβόλια αν χρειαστεί να τον αντιμετωπίσουμε σε ευρεία κλίμακα.
Σημειώνουμε εδώ ότι το υπάρχον εμβόλιο αλλά και αυτό το οποίο εξελίσσεται αυτήν τη στιγμή έχουν πολύ υψηλή αποτελεσματικότητα στο να προλάβουν τη μετάδοση της νόσου, αλλά ταυτόχρονα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και θεραπευτικά αν χορηγηθούν στην έναρξη των συμπτωμάτων. Η μεταδοτικότητα του συγκεκριμένου ιού είναι χαμηλότερη σε σχέση με τον κορονοϊό με αποτέλεσμα να έχουμε το περιθώριο να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα ώστε να ελέγξουμε αυτή.
Να τηρούμε τα μέτρα προφύλαξης
Πιο συγκεκριμένα ο ιός αυτός για να μεταδοθεί απαιτεί παρατεταμένη επαφή με τα πάσχοντα άτομα ή επαφή με αντικείμενα τα οποία έχουν έρθει σε επαφή με τα άτομα αυτά.
Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι τηρώντας ορισμένα απλά και πολύ συγκεκριμένα μέτρα μπορούμε να έχουμε μια ικανοποιητική προστασία από αυτόν τον ιό. Η δε θνητότητα του συγκεκριμένου ιού πρέπει ακόμα να καθοριστεί μιας και τα έως τώρα δεδομένα τα διαθέτουμε από χώρες της Αφρικής, όπου το σύστημα υγείας υπολειτουργεί και η καταγραφή είναι ελλιπής.
Είμαστε σίγουρα μπροστά σε μια επικίνδυνη νόσο πολύ διαφορετική όμως από την προηγούμενη που έδωσε την πανδημία. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να είμαστε πολύ ψύχραιμοι όσον αφορά την εκτίμηση της καινούργιας κατάστασης και φυσικά να τηρούμε τις όποιες οδηγίες μας δίνει η πολιτεία και η επιστημονική κοινότητα.
Στη νέα αυτή απειλή είμαστε σίγουρα πολύ πιο οχυρωμένοι (εμβόλια, φάρμακα, κτλ.) και θεωρώ ότι η εξέλιξή της θα είναι καλή. Θα έχουμε ίσως μία ενδημία και όχι μία πανδημία.
Συνοψίζοντας αυτό που είναι χρήσιμο να κρατήσουμε και σ’ αυτή την νέα υγειονομική απειλή είναι ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να τηρούμε τα μέτρα προφύλαξης που μας έχουν δοθεί από τους αρμόδιους φορείς. Επίσης είναι σημαντικό να ευαισθητοποιηθεί για ακόμα μία φορά η κοινωνία σε ότι αφορά την επιτήρηση της νέας αυτής κατάστασης. Πρέπει άμεσα να αναφέρονται τα κρούσματα και τυχόν επαφές αυτών, ώστε να αποτρέπεται η μετάδοση.
Ιδιαίτερη προσοχή και πάλι συνιστάται στα άτομα που κατατάσσονται στις ευπαθείς ομάδες, όπως τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα, οι εγκυμονούσες, τα μικρά παιδιά και άτομα με βαριά υποκείμενα νοσήματα.
Σε ό,τι αφορά τη διάγνωση της νόσου αυτή είναι κλινική και συνδυάζεται με εργαστηριακή επιβεβαίωση η οποία είναι σημαντικό να γίνεται με την αλυσιδωτή αντίδραση της πολυμεράσης (PCR).
Από όλα τα ανωτέρω καταλαβαίνουμε ότι είμαστε πολύ πιο έτοιμοι και πιθανώς έχουμε και τα κατάλληλα μέσα ώστε να «μπλοκάρουμε» αυτόν τον ιό στο ξεκίνημά του. Αρκεί βέβαια να ακολουθήσουμε σχολαστικά τα μέτρα προφύλαξης, την επιτήρηση και απομόνωση των πασχόντων, τώρα που είμαστε ακόμη στην αρχή, και φυσικά να ενισχύσουμε το σύστημα υγείας και τους υγειονομικούς με τα κατάλληλα μέσα, ώστε να είναι εκ των προτέρων έτοιμοι για τις προκλήσεις που μπορεί να δημιουργήσει αυτός ο ιός.