Ενοίκια: Τιμές «φωτιά» για οικογένεια-φοιτητές

© Shutterstock

Το Action24Press ανοίγει τον φάκελο για το στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες φοιτητές – Πως το φαινόμενο της βραχυχρόνιας μίσθωσης άλλαξε τον χάρτη των φοιτητικών κατοικιών και στέλνει στην εξορία τους σπουδαστές σε Αθήνα κα επαρχία

Ρενάτο Λέκκα/ ActionPress

Η στεγαστική κρίση έχει «χτυπήσει κόκκινο» στην Ελλάδα καθώς η οικοδομική δραστηριότητα έχει παγώσει λόγω ανατιμήσεων, τα διαθέσιμα ακίνητα σε Αθήνα και επαρχία εκλείπουν και όσα υπάρχουν είναι απλησίαστα. Σε έρευνα που έχει κάνει ο πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates Θέμης Μπάκας δείχνει πως το φαινόμενο της βραχυχρόνιας μίσθωσης άλλαξε τον χάρτη των φοιτητικών κατοικιών.

Οι γνωστές πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης έχουν προσφέρει νέες επιλογές στους ιδιοκτήτες για το πως να εκμεταλλευτούν την ακίνητη περιουσία τους. Στην Αθήνα το Airbnb, έχει επεκταθεί πολύ, ανοίγοντας διάπλατα την πόρτα στην εμπορευματική εκμετάλλευση της κατοικίας. Τη δεδομένη χρονική στιγμή, καταγράφεται ραγδαία αύξηση εγγραφών νέων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης λόγω της υψηλής ζήτησης που καταγράφεται τη φετινή χρονιά. Στις top περιοχές της Αθήνας, μόνο στην πλατφόρμα Airbnb, καταγράφεται αύξηση των εγγραφών κατά 560 ακίνητα σε σχέση με τη περσινή χρονιά.

Από τους ανθρώπους της αγοράς η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται ως η πιο δύσκολη ακόμη και από τα χρόνια των μνημονίων. Η εξίσωση θα είναι πολύ δύσκολη για τις οικογένειες και τους φοιτητές. Σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ ένας πολύ μεγάλος αριθμός νοικοκυριών βρίσκεται σε συνθήκες οικονομικής επισφάλειας, καθώς το μηνιαίο εισόδημα για περισσότερα από 4 στα 10 νοικοκυριά δεν επαρκεί για όλο το μήνα, αλλά για 19 ημέρες (μεσοσταθμικά). Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ επίσης δείχνουν ότι το κόστος στέγασης αυξήθηκε κατά 35% σε σχέση με τον Μάιο του 2021. Οι εν δυνάμει νέοι φοιτητές θα πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα σε τόπο κατοικίας και σπουδές. 

430€ το μήνα για 40 τ.μ. στην Πανεπιστημιούπολη…

Σήμερα καταγράφεται ραγδαία αύξηση εγγραφών νέων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης λόγω της υψηλής ζήτησης Μόνο στην Αθήνα καταγράφεται αύξηση των εγγραφών στην πλατφόρμα Airbnb, κατά 560 ακίνητα σε σχέση με πέρυσι.

Ζωγράφου: Στη κατ΄ εξοχήν φοιτητική περιοχή, το κόστος μίσθωσης κατοικίας 40τμ-50τμ τη φετινή χρονιά κυμαίνεται από 430/μήνα έως 560/μήνα, έναντι 370€/μήνα έως 500€/μήνα το 2021.

Γουδή: Μια περιοχή που επιλέγουν φοιτητές κυρίως της Ιατρικής, Νοσηλευτικής και της Οδοντιατρικής. Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης για κατοικία έως 35τμ κυμαίνονται από 380 /μήνα έως 480 /μήνα, καταγράφοντας αύξηση από 26,6% στη κατώτατη τιμή έως και 26,3% στην ανώτατη τιμή.

Παγκράτι: Το κόστος μίσθωσης κατοικίας έως 35τμ κυμαίνεται από 350/μήνα έως 450/μήνα, έναντι 320€/μήνα έως 370€/μήνα που ήταν το 2021. 

Κουκάκι: Μηδενική διαθεσιμότητα κατοικιών έως 35τμ προς μίσθωση. Όσον αφορά κατοικίες από 40τμ έως 50τμ, το ζητούμενο μίσθωμα καταγράφει αύξηση κατά 24% στην ανώτατη τιμή, αγγίζοντας τα 930/μήνα από 750€/μήνα που ήταν πέρυσι.  

Καλλιθέα: Αύξηση από 8,5% έως 18,18% (στην ανώτερη τιμή), με το κόστος μίσθωσης για διαμέρισμα 40τμ-50τμ να κυμαίνεται από 380/μήνα έως και 650/μήνα αν πρόκειται για επιπλωμένο και πλήρως εξοπλισμένο με συσκευές. Πέρσι το κόστος μίσθωσης κυμαινόταν από 350€/μήνα έως και 550€/μήνα και το 2020 από 330€/μήνα έως 400€/μήνα.

Νέος Κόσμος: Το 2020 το κόστος μίσθωσης γκαρσονιέρας έως 35τμ κυμαινόταν από 260 € έως 360 €/μήνα. Το μηνιαίο μίσθωμα κυμαίνεται από 300 €/μήνα, έως και 490 €/μήνα αν πρόκειται για πλήρως επιπλωμένο και εξοπλισμένο με συσκευές διαμέρισμα.

Κολωνάκι – Μετς: Το κόστος μίσθωσης κατοικίας 40τμ-50τμ, τη φετινή χρονιά κυμαίνεται από 560€/μήνα έως 850 €/μήνα (κατοικία πλήρως ανακαινισμένη και επιπλωμένη), όταν το 2021 κυμαινόταν από 490€/μήνα έως 750€/μήνα.

Πρόβλημα και στην περιφέρεια

Αυξητικές τάσεις καταγράφονται στο σύνολο της χώρας και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα. Στη Πάτρα όπου αποτελεί διαχρονικά φοιτητική πόλη, οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης για γκαρσονιέρες και δυάρια καταγράφουν ραγδαία αύξηση στο σύνολο των περιοχών.

Θεσσαλονίκη: Καταγράφονται αυξήσεις στα ζητούμενα μισθώματα σχεδόν στο σύνολο των περιοχών, είτε πρόκειται για κατοικία 30τμ-45τμ, είτε για κατοικία 50τμ-60τμ. Γενικά στη Θεσσαλονίκη το μεγαλύτερο μέρος των ακινήτων είναι πλήρως ανακαινισμένα, επιπλωμένα  και με το σύνολο των συσκευών αλλά προορίζονται μόνο για airbnb.  
Στο Βαρδάρη, το ενοίκιο κατοικίας 30τμ-40τμ κυμαίνεται από 280€/μήνα έως 400€/μήνα, ενώ κατοικία 50τμ-60τμ από 340€/μήνα έως 460€/μήνα.

Στη περιοχή Ροτόντα, ενοίκιο για κατοικία 30τμ-40τμ, κυμαίνεται από 320€/μήνα έως 500€/μήνα, έναντι 280€/μήνα έως 400€/μήνα τη περσινή χρονιά.

Πάτρα: Μεγάλο μέρος των φοιτητών που φοιτούν στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας πρέπει να δώσουν για κατοικία 30τμ-45τμ από 220€/μήνα έως 450€/μήνα αν πρόκειται για κατοικία πλήρως ανακαινισμένη ή νεόδμητη.

Ηράκλειο: Για σπίτι έως 25τμ κυμαίνονται από 180€/μήνα έως 320€/μήνα αν πρόκειται για κατοικία πλήρως ανακαινισμένη ή νεόδμητη, επιπλωμένη και με το σύνολο των οικοσυσκευών.

Χανιά: Δεν υπάρχουν διαθέσιμα studio για μακροχρόνια μίσθωση διότι όλα είναι γραμμένα στο Airbnb. Οι τιμές εξακολουθούν να βρίσκονται στα ύψη.

Αναγκαία φορολογικά κίνητρα

Τι προτείνει για τη λύση του προβλήματος ο Πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-RealEstates, Θέμης Μπάκας.

Οι άνθρωποι της αγοράς κάνουν προτάσεις που μπορεί να θεσμοθετήσει η πολιτεία άμεσα για την αντιμετώπιση της ραγδαίας αύξησης του κόστους στέγασης. Όπως επισημαίνει μιλώντας στο Action24Press ο πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών EReal Estates Θέμης Μπάκας, «η αύξηση των ενοικίων, επιφέρει και αύξηση των εσόδων στα δημόσια ταμεία μέσω των έμμεσων και άμεσων φόρων που καταλογίζονται στον ιδιοκτήτη».

  • Επαναφορά της έκπτωσης φόρου ενοικίου για τους φοιτητές που σπουδάζουν σε άλλη πόλη. Σύμφωνα με τον κ. Μπάκα «η επαναφορά της έκπτωσης φόρου ενοικίου για τους φοιτητές που σπουδάζουν σε άλλη πόλη αποτελεί ένα δίκαιο μέτρο για τον οικογενειακό προϋπολογισμό και παράλληλα αποτελεί έμμεση ελάφρυνση του κόστους στέγασης. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ανάλογα τη περίπτωση, η καταβολή του φοιτητικού ενοικίου μπορεί να αποτελέσει και τεκμήριο διαβίωσης για τον οικογενειακό προϋπολογισμό».
  • Επαναφορά της έκπτωσης φόρου για το ενοίκιο κύριας κατοικίας με προσαυξημένο συντελεστή για τις οικογένειες με σπουδαστή εκτός κύριας κατοικίας. Με την επαναφορά της έκπτωσης φόρου για το ενοίκιο κύριας κατοικίας, θα μπορούσε να επιτευχθεί ελάφρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού.
  • Φορολογικά κίνητρα για μακροχρόνιες μισθώσεις άνω των 5 ετών με προοδευτική φορολογική απαλλαγή για τα εισοδήματα που λαμβάνονται από τον ιδιοκτήτη.
  • Φορολογικά κίνητρα για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων που θα ανανεώσουν εντός του 2022-2023 τη μισθωτική σύμβαση στον ίδιο εκμισθωτή χωρίς αύξηση του ενοικίου ιδιαίτερα τη στιγμή που ο πληθωρισμός καλπάζει.
  • Φορολογικές εκπτώσεις στους ιδιοκτήτες που μειώνουν τα ενοίκια τους, ένα μέτρο που μελετά ήδη η Ισπανία.
  • Επιδότηση ενοικίου σε ευρύτερες ομάδες πολιτών κι όχι μόνο σε οικογένειες ή εργαζόμενους φοιτητές που  λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.
  • Επιδότηση του λογαριασμού του ρεύματος έως και 100% της αύξησης λόγω ρήτρας αναπροσαρμογής στη φοιτητική κατοικία με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια
  • Διεύρυνση της επιδότησης λογαριασμού του ρεύματος και στη φοιτητική κατοικία που δεν έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία στη φορολογική δήλωση του φοιτητή. Πολλοί γονείς έχουν υπογράψει το μισθωτήριο συμβόλαιο φοιτητικής κατοικίας στο όνομά τους και ο φοιτητής έχει δηλωθεί ως φιλοξενούμενος. Εφόσον προσκομιστούν τα αποδεικτικά έγγραφα φοίτησης.
  • Αξιοποίηση των αδήλωτων ακινήτων– αγνώστου ιδιοκτήτη που θα περιέλθουν στο Ελληνικό Δημόσιο. Να εκχωρηθούν τα ακίνητα στο νέο οργανισμό στεγαστικής πολιτικής που θα δημιουργήσει το Ελληνικό Δημόσιο. Ο νέος οργανισμός να προκηρύξει διαγωνισμό μακροχρόνιας εκμετάλλευσης (ακόμη και χωρίς κόστος μίσθωσης για τον ιδιώτη επενδυτή) των ακινήτων σε ιδιώτες, με την υποχρέωση να ανακαινιστούν πλήρως, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του οργανισμού του Δημοσίου και παράλληλα να προσφερθούν προς μακροχρόνια μίσθωση με προσιτό μίσθωμα 3€- 4€/τ.μ. σε φοιτητές. Ανάλογα με τη πρόταση που θα καταθέσει ο ιδιώτης επενδυτής, θα μπορεί να δίνεται η δυνατότητα, ο οργανισμός του δημοσίου να εισπράττει μέρος των εσόδων, ώστε να χρηματοδοτεί το κόστος στέγασης φοιτητών που δεν εντάχθηκαν σε κατοικίες προσιτού ενοικίου. Δηλαδή, ο οργανισμός του Δημοσίου, θα μπορεί να ανακαινίσει δωρεάν τα ακίνητα, να στεγάσει με προσιτό ενοίκιο τους φοιτητές και παράλληλα να εισπράττει εισοδήματα για να παρέχει στήριξη μέσω επιδόματος σ΄όσους δεν μπόρεσαν να ενταχθούν σε φοιτητική κατοικία με προσιτό ενοίκιο.
  • Φορολόγηση των κενών οικιστικών ακινήτων με απαλλαγή στην περίπτωση κατοίκησης τους. Το παραπάνω μέτρο έχειεφαρμοστεί στη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, Ιρλανδία και στις πολιτείες Vancouver και Oakland του Καναδά, με μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα την αύξηση της διαθεσιμότητας ακινήτων προς ενοικίαση.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.