Ενεργειακή κρίση: Οι προτάσεις της Κομισιόν για τη μείωση των τιμολογίων

©Pixabay

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε λεπτομερώς τις προτάσεις της για την αντιμετώπιση της εκτόξευσης των τιμών των τιμολογίων ενέργειας.

Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα τοποθετηθούν επί των προτάσεων στις 30 Σεπτεμβρίου, στις Βρυξέλλες.

Πλαφόν στα έσοδα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την επιβολή πλαφόν στα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικού ρεύματος μέσω της πυρηνικής ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από τις οποίες απορρέουν υπερβάλλοντα κέρδη. Η Κομισιόν προτείνει τον καθορισμό του πλαφόν των 180 ευρώ/μεγαβατώρα. Η διαφορά θα αποδίδεται στα κράτη της ΕΕ για να ανακατανεμηθεί στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Η επιβολή πλαφόν θα απέδιδε περισσότερα των 140 δισεκατομμυρίων ευρώ, διαβεβαίωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Συμβολή» των ομίλων πετρελαίου και φυσικού αερίου

Οι Βρυξέλλες επιδιώκουν «προσωρινή συμβολή αλληλεγγύης» από τους παραγωγούς και διανομείς φυσικού αερίου, άνθρακα και πετρελαίου, που εξασφαλίζουν γιγάντια κέρδη χάρη στην εκτόξευση των τιμών. «Αυτές οι μεγάλες εταιρείες θα πρέπει να πληρώσουν ένα δίκαιο μέρος, να καταβάλουν μία συμβολή στην κρίση», εξήγησε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Η συμβολή αυτή θα ορισθεί στο 33% των υπερκερδών.

Περιορισμός στις ώρες αιχμής

Η Κομισιόν θέλει να ορίσει ένα δεσμευτικό στόχο μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος «κατά τουλάχιστον 5% στις καθορισμένες ώρες αιχμής», κατά την διάρκεια των οποίων το ηλεκτρικό ρεύμα θα είναι ακριβότερο. Αυτό θα επέτρεπε την μείωση κατά 3,8% της κατανάλωσης φυσικού αερίου. Η Κομισιόν καλεί επίσης τους 27 να μειώσουν την μηνιαία κατανάλωση κατά 10%,

Υποστήριξη των παρόχων με έλλειψη ρευστότητας

Η Κομισιόν θα υποστηρίξει τους παρόχους ενέργειας που έχουν έλλειψη ρευστότητας με μηχανισμούς κατά της κερδοσκοπίας. «Θα μεταβάλουμε το προσωρινό πλαίσιο ρυθμίσεων για τις κρατικές επιδοτήσεις τον Οκτώβριο, για να επιτραπεί η χορήγηση κρατικών εγγυήσεων», ανακοίνωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Οι υπουργοί των 27 χωρών ζήτησαν τη μελέτη της πιθανότητας επιβολής πλαφόν στο σύνολο των εισαγωγών φυσικού αερίου στην ΕΕ. Ωστόσο, η διατηρείται ακόμη επιφυλακτική στάση.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.