Ενέργεια: Ποια είναι η πιο συμφέρουσα επιλογή – Ρεύμα, φυσικό αέριο ή πετρέλαιο

©Pixabay

Μάχη εξελίσσεται στην ενεργειακή αγορά καθώς οι εταιρείες αξιοποιούν την πολιτική επιδοτήσεων της κυβέρνησης.

Μετά την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και της εφαρμογής του συστήματος αναγγελίας των τιμολογίων ρεύματος που θα ισχύσουν τον επόμενο μήνα, προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας διαθέτουν στην αγορά χαμηλότερα τιμολόγια για να προσελκύσουν πελάτες.

Η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει τη δυνατότητα αλλαγής προμηθευτή χωρίς «πέναλτι» για πρόωρη λήξη του συμβολαίου.

Το ερώτημα που απασχολεί τους καταναλωτές είναι ποια επιλογή είναι η πιο συμφέρουσα: ρεύμα, φυσικό αέριο ή πετρέλαιο;

Τα στοιχεία από την εταιρεία Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας δείχνουν ότι μέχρι το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης το φυσικό αέριο ήταν το πιο οικονομικό καύσιμο, για να περάσει από τα τέλη του 2021 σε υψηλότερη θέση από το πετρέλαιο θέρμανσης.

Τα δεδομένα:

-Τα τιμολόγια του ηλεκτρικού για τον Οκτώβριο, μετά την επιδότηση, ξεκινούν από 14-16 λεπτά ανά κιλοβατώρα για κατανάλωση μέχρι 500 kwh το μήνα. Στην τιμή δεν περιλαμβάνονται οι μονοπωλιακές χρεώσεις για τα δίκτυα και τα λοιπά τέλη.

-Για το φυσικό αέριο οι τιμές στα κυμαινόμενα τιμολόγια διαμορφώνονται απολογιστικά με βάση το μέσο όρο της διεθνούς τιμής του προηγούμενου μήνα. Η τιμή το Σεπτέμβριο διαμορφώνεται γύρω στα 20 λεπτά ανά κιλοβατώρα (χωρίς την επιδότηση από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας η οποία για τον Οκτώβριο θα είναι 9 λεπτά ανά κιλοβατώρα και οδηγεί σε τελική τιμή 11 λεπτά/kwh). Δεν περιλαμβάνονται οι χρεώσεις για τα δίκτυα.

-Για το πετρέλαιο θέρμανσης η τιμή κυμαίνεται στο 1,35 ευρώ το λίτρο, με την επιδότηση των 25 λεπτών. Η τιμή του καυσίμου ανά κιλοβατώρα μετά την επιδότηση διαμορφώνεται κοντά στα 13 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.