Υπογράφεται η διακρατική συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου

©EUROKINISSI

Η Ελλάδα αναμένεται να υπογράψει διακρατική συμφωνία με την Αίγυπτο.

Παρότι η Άγκυρα προσπαθεί να πλησιάσει το Κάϊρο, αυτό υπογράφει με την Ελλάδα διακρατική συμφωνία μετά και την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Τι περιλαμβάνει

  • Καθορισμό ορίων Έρευνας και Διάσωσης  (SAR)
  • Ταύτιση FIR δηλαδή το χώρο που οι δύο χώρες ελέγχουν τις πτήσεις και SAR
  • Κοινές επιχειρήσεις SAR κοινές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης

Πρόκειται για μία κίνηση που έρχεται να θωρακίσει περαιτέρω τα σύνορα της Ελλάδας και σε συνέχεια σειράς διπλωματικών συμφωνιών όπως με:

  • Tην Ιταλία το 2000
  • Την Μάλτα το 2008
  • Την Κύπρο το 2014
  • Και την Αίγυπτο το 2022

Σημειώνεται πως η Τουρκία διεκδικεί Έρευνα και Διάσωση σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο. Χαρακτηριστικά το 2020 προσπάθησε μονομερώς να αυξήσει τα όρια της δικής της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου είναι αρκετά σημαντική καθώς κατοχυρώνει τη συγκεκριμένη περιοχή για την ελληνική πλευρά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

«Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης θα επισκεφθούν αύριο, Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022, την Αίγυπτο (Κάϊρο) όπου θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με τους ομολόγους τους.

Στο πλαίσιο της επισκέψεως ο Υπουργός Εξωτερικών και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών θα παραβρεθούν στην τελετή υπογραφής «Μνημονίου Κατανόησης σχετικά με την Συνεργασία στους Τομείς Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνάς και Διάσωσης», από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και από τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Mohamed Zaki.

Μετά την υπογραφή αναμένεται να λάβουν χώρα σύντομες κοινές δηλώσεις των Ελλήνων και Αιγυπτίων ΥΠΕΞ και ΥΠΑΜ στον Τύπο, περί ώρα 14:15.

Κατόπιν θα λάβει χώρα κοινό γεύμα εργασίας.

Στη συνέχεια ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος θα ακολουθήσουν χωριστά προγράμματα συναντήσεων με τους ομολόγους τους, Sameh Shoukry και Mohamed Zaki, αντίστοιχα.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα του Υπουργού Εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας, θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, ενώ θα διεξαχθούν και διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο ΥΠΕΞ.

Μετά το πέρας των διευρυμένων συνομιλιών, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, θα υπογράψει με τον Αιγύπτιο, Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών, Πρέσβη Ihab Nasr, Συμφωνία για την Απασχόληση Εποχικών Εργαζομένων στον Γεωργικό Τομέα.

Θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο, των δύο Υπουργών Εξωτερικών, περί ώρα 17:00.

Οι ανωτέρω συναντήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο των στρατηγικών διμερών σχέσεων Ελλάδας-Αιγύπτου και των τακτικών επαφών μεταξύ των ανώτατων αξιωματούχων των δύο χωρών».

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.