Έκτακτα μέτρα για τις τιμές της ενέργειας από την Κομισιόν

©Pixabay

Η Ε.Ε. σχεδιάζει έκτακτη παρέμβαση στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να περιορίσει την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία έσπασαν το φράγμα των 1.000 ευρώ η μεγαβατώρα, φθάνοντας στα 1.050 ευρώ και σημειώνοντας αύξηση 6,6%.

Οι λεπτομέρειες της έκτακτης παρέμβασης βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού, αλλά πιθανώς θα τα παρουσιάσει η Κομισιόν την επόμενη εβδομάδα. Η κυβέρνηση της Τσεχίας έχει ζητήσει να τεθεί όριο στις τιμές του φυσικού αερίου όταν αυτό χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Εξετάζεται και η αποδέσμευση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας από εκείνες του φυσικού αερίου.

Ο Βέλγος υπουργός Ενέργειας, Τιν Βαν ντερ Στρέτεν, προειδοποίησε πως οι χώρες της Ε.Ε. θα βιώσουν από πέντε έως δέκα τρομερούς χειμώνες αν δεν υπάρξουν πρωτοβουλίες για να μειωθούν οι τιμές του φυσικού αερίου.

Η Ευρώπη εναποθέτει πολλές ελπίδες στον σχεδιαζόμενο κόμβο αιολικών πάρκων στη Βαλτική. Θα μπορεί να παράγει περισσότερα από τρία γιγαβάτ.

Φον ντερ Λάιεν: «Ετοιμάζουμε διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει «έκτακτη παρέμβαση και μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας», ανέφερε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η δραματική αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας δείχνει ξεκάθαρα τα όρια της υφιστάμενης λειτουργίας της αγοράς. Αυτή σχεδιάστηκε σε μια πολύ διαφορετική συγκυρία» εξήγησε η πρόεδρος της Κομισιόν.

«Οι αυξανόμενες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας εκθέτουν τώρα, για διαφορετικούς λόγους, τα προβλήματα του τρέχοντος σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε η Φον ντερ Λάιεν σε ομιλία της στη Στρατηγική Σύνοδο Κορυφής του Bled στη Σλοβενία. «Αναπτύχθηκε κάτω από εντελώς διαφορετικές συνθήκες και εντελώς διαφορετικούς σκοπούς». «Γι’ αυτό εργαζόμαστε τώρα για μια επείγουσα παρέμβαση και μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας», πρόσθεσε.

Η ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία είναι το πρώτο βήμα, το επόμενο είναι η αναζήτηση νέων αξιόπιστων εταίρων για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών μας, ανέφερε.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.