ΕΚΤ: Για μεγάλο διάστημα θα είναι εκτός στόχου ο πληθωρισμός

©Hans – Pixabay

Αρνητικό το κλίμα σήμερα στις αγορές ομολόγων καθώς η δημοσίευση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας έδειξε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις είναι πολύ πιο έντονες.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει για μεγαλύτερο διάστημα εκτός του στόχου. Ανέφερε ότι προβολές της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο του 2022 έδειξαν σημαντική αναθεώρηση του πληθωρισμού προς τα πάνω κατά την περίοδο έως το τρίτο τρίμηνο του 2023.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ πρότεινε το μέγεθος της αύξησης των επιτοκίων να είναι στις 75 μονάδες βάσης. Όπως αναφέρουν τα πρακτικά, πολλοί κεντρικοί τραπεζίτες συμφώνησαν με τις θέσεις του κ. Λέιν.

Στο ΗΔΑΤ, καταγράφηκαν συναλλαγές 8 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 6 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,74% από 4,72% που έκλεισε χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί το ευρώ έναντι του δολαρίου, με αποτέλεσμα το ευρωπαικό νόμισμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 0,9821 δολάρια από τα 0,9859 δολάρια που άνοιξε η αγορά. Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ / δολαρίου διαμορφώθηκε στα 0,9860 δολάρια.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.