Εκπρόσωπος ΥΠΕΞ: «Αντιμετωπίζουμε με σύνεση και ψυχραιμία την κλιμάκωση της τουρκικής ρητορικής»

©EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Η Ελλάδα δεν προεξοφλεί τη στάση που θα τηρήσει η Τουρκία στην προσεχή σύνοδο του ΝΑΤΟ καθώς και σε άλλα διεθνή φόρα και ούτε διακινεί σενάρια σχετικά με το ενδεχόμενο έγερσης των τουρκικών μονομερών αιτιάσεων περί αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου».

Αυτό αναφέρει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, αναφορικά με δημοσιεύματα ότι η τουρκική πλευρά δεν θα θέσει το ζήτημα της αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

«Αντιμετωπίζουμε με σύνεση και ψυχραιμία την κλιμάκωση της τουρκικής ρητορικής και απαντούμε με επιχειρήματα, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας», προσθέτει ο κ. Παπαϊωάννου και καταλήγει: «Παράλληλα, ενημερώνουμε τους εταίρους και συμμάχους μας για την τουρκική παραβατική συμπεριφορά».

Για τα ελληνοτουρκικά μίλησε, νωρίτερα, και ο Γιάννης Οικονόμου. «Στην Τουρκία απαντάμε με αποφασιστικότητα, με νηφαλιότητα, με τεκμηριωμένα στοιχεία, αξιοποιώντας μια πολιτική η απήχηση της οποίας νομίζω ότι πλέον δεν αμφισβητείται από κανέναν.

Η Ελλάδα δεν εγκλωβίζεται σε λεκτικές αντιπαραθέσεις. Καθιστά σαφές ότι οι θέσεις μας εδράζονται στη διεθνή νομιμότητα και ότι είμαστε ανυποχώρητοι στην εθνική μας κυριαρχία και στα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Πράγματι, η ένταση έχει ανέβει το τελευταίο διάστημα, αλλά καμία κατασκευασμένη ένταση δεν μπορεί να σταθεί απέναντι στο διεθνές δίκαιο», είπε

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.