ΕΥΠ: Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο διορισμός Δεμίρη – Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

©ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Κατά πλειοψηφία από τους βουλευτές της ΝΔ εγκρίθηκε σήμερα ο διορισμός του Θεμιστοκλή Δεμίρη για τη θέση του διοικητή της ΕΥΠ.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, μετά την κεκλεισμένων των θυρών ακρόαση του πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη, εξέφρασε θετική γνώμη για το διορισμό του ως διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Παράλληλα, όλα τα κόμματα, πέραν της Νέας Δημοκρατίας, εξέφρασαν αρνητική γνώμη.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χαρακτήρισε την κοινοβουλευτική διαδικασία διορισμού από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας του νέου διοικητή της ΕΥΠ ως προσχηματική.

Ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε: «Συνεχίστηκε και σήμερα, η προσπάθεια συγκάλυψης και υπεκφυγής από τη ΝΔ. Ενώ όλα τα κόμματα είχαν ζητήσει να προηγηθεί η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών για την διερεύνηση των πολύ πραγματικών ευθυνών του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Κυβέρνησής του, πέραν από την προσχηματική κλήση σε ακρόαση του διοικητή της ΕΥΠ, η κυβερνητική πλειοψηφία πέταξε για μια ακόμη φορά την «μπάλα στην εξέδρα».

Η Διάσκεψη των Προέδρων, είχε αποφασίσει να γίνει η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών την ερχόμενη εβδομάδα, ακούσαμε σήμερα με έκπληξη ότι περιμένουμε τη ΝΔ να συμφωνήσει ή να καταθέσει τις δικές της προτάσεις για να γίνει η συνεδρίαση αυτή.

Η ίδια η παρουσία του διορισμένου διοικητή της ΕΥΠ στην Επιτροπή Θεσμών αποτέλεσε έναν νέο εμπαιγμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, όχι απλώς δεν επιχείρησε συναινέσεις για να διορθωθούν τα θεσμικά κενά αλλά με την ΠΝΠ της, πρώτα διόρισε τον διοικητή και μετά τον έφερε εντελώς προσχηματικά για να εκμαιεύσει εκ των υστέρων την γνώμη της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής.

Δεν είναι, επομένως απορίας άξιο ότι όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης καταψήφισαν την πρόταση αυτή, ακόμα και κόμματα που παραδοσιακά ψηφίζουν «λευκό».

Τέλος, ακόμα και από αυτή την ίδια προσχηματική διαδικασία, όχι απλώς δεν διαψεύστηκαν, αλλά επιβεβαιώθηκαν οι βεβαιότητες που έχει πια ο μέσος Έλληνας ότι παρακολουθούνται και πολιτικοί και δημοσιογράφοι.

Εμείς δεν θα επιτρέψουμε στον κ. Μητσοτάκη να δραπετεύσει. Θα ζητήσουμε και θα επιμείνουμε να έρθουν στην Επιτροπή και οι φυσικοί αυτουργοί των παράνομων παρακολουθήσεων, ο τέως διοικητής της ΕΥΠ (εν. τον Π. Κοντολέωντα) , ο ανιψιός του Πρωθυπουργού και έμπιστός του (εν. τον Γρηγοριάδη) αλλά και θα επιμείνουμε, ώστε να φτάσει η έρευνα στον πυρήνα της υπόθεσης.

Δεν δικαιούται κανένας να αμαυρώνει την εικόνα της χώρας. Η σήψη που διαπιστώνουν οι New York Times που υπάρχει στην καρδία της Δημοκρατίας μας έχει ονοματεπώνυμο και αυτό είναι «Κυριάκος Μητσοτάκης» και δεν θα μπορέσει να ξεφύγει από τις ευθύνες του».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν ο νέος διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης, απάντησε στο «εάν έχουν παρακολουθηθεί και άλλοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι» ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε «ως η διαδικασία της συνεδρίασης έχει χαρακτηριστικά μυστικότητας, μένω σε αυτά που σας είπα, ότι ουσιαστικά επιβεβαιώθηκαν όλα αυτά που ο μέσος Έλληνας – όχι απλώς εμείς στην Επιτροπή Θεσμών ξέραμε από πριν την συνεδρίαση- για παρακολούθηση πολιτικών και δημοσιογράφων».

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.