Ολομέτωπη επίθεση στην πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, άσκησε η πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Εφη Αχτσιόγλου στην συνέντευξη που έδωσε στο Action24Press.
Συνέντευξη: Βαγγέλης Παπαδημητρίου
Η τομεάρχης Οικονομικών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης χαρακτήρισε συνειδητή επιλογή του πρωθυπουργού να μην ελαφρύνει οικονομικά τους πολίτες από τα δυσβάσταχτα βάρη της φορολόγησης των καυσίμων και της ενέργειας, ενώ είπε ξεκάθαρα πως η κυβέρνηση και ο επικεφαλής της κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να εξυπηρετούν συμφέροντα εταιρειών. Χαρακτήρισε δε, αποτυχημένη την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, καθώς όπως επισήμανε παραχώρησε «γη και ύδωρ» χωρίς να κερδίσει για τη χώρα τίποτα.
-Πρόσφατα η ΡΑΕ ανακοίνωσε τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας. Έχετε αφήσει υπονοούμενα για «μαγειρέματα». Υπονοείτε πως η κυβέρνηση παρενέβη; Δηλαδή η ΡΑΕ δεν είναι Ανεξάρτητη Αρχή;
Να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης εξ αρχής αμφισβητούσε τα υπερκέρδη των εταιρειών παραγωγής ενέργειας. Από πέρυσι το καλοκαίρι, όταν ξεκίνησε το πρόβλημα, έκανε ότι δεν το έβλεπε, το απέκρυπτε και άφησε τις εταιρείες να βγάζουν υπερκέρδη και το εισόδημα των πολιτών λεηλατείται. Όταν ο κ. Μητσοτάκης πιέστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. -και μίλησε ακόμα και η Κομισιόν ανοιχτά για τα υπερκέρδη αυτά- τότε είπε ότι τελικά μπορεί και να υπάρχουν. Στη συνέχεια, κι αφού άφηνε παράλληλα την αισχροκέρδεια ανεξέλεγκτη, μας είπε ότι αν υπάρχουν υπερκέρδη πρέπει να τα μετρήσει. Και όταν τελικά υπολογίσθηκαν τα υπερκέρδη, αυτό έγινε με τέτοια μεθοδολογία, ώστε να εμφανιστούν όσο πιο μειωμένα γίνεται για να φορολογηθούν και όσο λιγότερο γίνεται. Η ίδια η ΡΑΕ, εξάλλου, στο πόρισμα της αναφέρει ότι οι προϋποθέσεις του υπολογισμού τέθηκαν από την κυβέρνηση και ότι, κατά την ίδια, αυτή δεν είναι η πλέον αντιπροσωπευτική μεθοδολογία για την εξέταση της πιθανής αυξημένης κερδοφορίας. Είναι λοιπόν προφανές το πρόβλημα, εξίσου προφανείς είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης.
Το πολιτικό συμπέρασμα από την υπόθεση των υπερκερδών είναι ότι η κυβέρνηση αντί να ενδιαφέρεται για το πως θα προστατεύσει τους πολίτες απέναντι στη γενικευμένη αισχροκέρδεια, αντί να νοιάζεται για το πώς θα αποδώσει δικαιοσύνη και πώς θα τους επιστρέψει αυτά που καταχρηστικά τους αφαιρέθηκαν, κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να αποκρύψει τα ποσά αυτά, για να τα υποτιμήσει και να μειώσει τη φορολόγησή τους, με μόνο στόχο να διαφυλάξει τα συμφέροντα συγκεκριμένων εταιρειών.
-Αν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση και εσείς υπουργός Οικονομικών, θα μειώνατε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, όπως έχετε προτείνει. Αυτό, όμως, θα ισοδυναμούσε με δραματική μείωση των δημοσίων εσόδων. Είναι ένας φαύλος κύκλος;
Καταρχάς, η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης καυσίμων στα κατώτατα επίπεδα της ΕΕ είναι ένα μέτρο που, αν είχε ληφθεί, πραγματικά θα ανακούφιζε τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση αρνείται να το λάβει από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο που το έχουμε προτείνει. Τα νοικοκυριά πέρασαν ένα πολύ δύσκολο χειμώνα χωρίς να μπορούν να θερμάνουν το σπίτι τους και η βενζίνη έχει πλέον αγγίξει τα 2,5 ευρώ το λίτρο.
Η άρνηση της κυβέρνησης δεν έχει να κάνει με το αν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος αλλά με την συνειδητή επιλογή της να διαθέσει αυτόν το χώρο σε άλλες προτεραιότητες.
Η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα για έναν χρόνο θα κόστιζε 1,5 δισ. ευρώ. Δεν είναι μικρό ποσό, αλλά για παράδειγμα 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο είναι και η μεσοσταθμική επιβάρυνση του κράτους από την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Βλέπετε ότι είναι ζήτημα προτεραιοτήτων.
Επίσης, η ΝΔ επέλεξε να καταργήσει τον φόρο για γονικές παροχές 800.000 και 1,6 εκατ. ευρώ για δύο γονείς, μείωσε το φόρο κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων, τον φόρο μερισμάτων και τον φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου, έχει δαπανήσει περίπου 7 δισ. ευρώ απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς.
Όλα αυτά δείχνουν ότι δεν είναι θέμα δημοσιονομικού χώρου, ο οποίος προφανώς δεν είναι απεριόριστος, αλλά ζήτημα επιλογών.
Στο δεδομένο πλαίσιο λοιπόν όπου τα περιθώρια δεν είναι απεριόριστα, αλλά υπάρχουν-καθώς το Σύμφωνο Σταθερότητας είναι σε αναστολή- οι προτεραιότητες μιας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ θα ήταν, και θα είναι εφόσον μας δοθεί η δυνατότητα διακυβέρνησης, πολύ διαφορετικές απ’ αυτές που θέτει η ΝΔ.
-Πολλοί λένε πως απαιτείται μια συνολική στρατηγική για το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης. Αν καθόσασταν σε ένα τραπέζι διαλόγου με τον Χρήστο Σταϊκούρα, υπάρχουν σημεία κοινής αντιμετώπισης;
Όχι, γιατί η αντιπαράθεση και η σύγκρουσή μας με τη ΝΔ είναι ακριβώς σύγκρουση στρατηγικών επιλογών.
Όταν αντί για πλαφόν στα κέρδη η κυβέρνηση καλύπτει και επιδοτεί την αισχροκέρδεια.
Όταν αντί για μείωση του ΕΦΚ καυσίμων η κυβέρνηση μειώνει το φόρο σε κέρδη και μερίσματα, στη συγκέντρωση κεφαλαίου, σε μεγάλες γονικές παροχές και μεγάλες ακίνητες περιουσίες.
Όταν αντί για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ η κυβέρνηση κρατά τον κατώτατο μισθό καθηλωμένο για τρία χρόνια και η αύξηση που τελικά κάνει τον Μάιο δεν μπορεί να καλύψει καν την απώλεια της αγοραστικής δύναμης που είχε συντελεστεί ήδη από τον Ιανουάριο, πριν δηλαδή ο πληθωρισμός φτάσει σε διψήφιο νούμερο.
Όταν η κυβέρνηση προχωρά σε απευθείας αναθέσεις συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ με απόλυτη αδιαφάνεια, διαμοιράζοντας κρατικό χρήμα σε εταιρείες που ιδρύθηκαν την προηγούμενη νύχτα, ή αναθέτοντας για παράδειγμα σε συνεργεία αυτοκινήτων την προμήθεια μασκών για τον covid και την ίδια στιγμή αρνείται τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα για λόγους υποτίθεται δημοσιονομικών περιορισμών.
Όταν αντί να φορολογήσει τα πραγματικά υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας –που δεν έπρεπε να έχουν υπάρξει- κάνει το παν για να τα αποκρύψει και να μην επιστραφούν στους πολίτες.
Όταν η κυβέρνηση αντί να στηρίξει ουσιαστικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να φροντίσει ώστε να έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, να δημιουργήσει αποτελεσματικά χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, να ρυθμίσει τα χρέη τους με «κούρεμα» οφειλής, δεν κάνει τίποτα απ’ όλ’ αυτά και τις αποκλείει μάλιστα από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Όταν η κυβέρνηση υποβαθμίζει την εργασία, έχει καταργήσει εκ νέου το πλαίσιο των συλλογικών συμβάσεων, έχει ψηφίσει διατάξεις που καταργούν το 8ωρο και θέσπισε απλήρωτες υπερωρίες, όταν έχει καταργήσει ρυθμίσεις υπέρ των εργολαβικών εργαζομένων και μέτρα προστασίας από τις απολύσεις.
Τότε αντιλαμβάνεστε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια κοινής αντιμετώπισης. Δεν υπάρχουν γιατί υπηρετούμε και αναφερόμαστε σε εντελώς διαφορετικά κοινωνικά συμφέροντα.
-Ποια είναι η γνώμη σας για το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ;
Με όρους απτών αποτελεσμάτων η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ δεν ήταν επιτυχημένη. Δεν έλαβε μια δέσμευση ακύρωσης της πώλησης των F-16 στην Τουρκία, ούτε μια λεκτική καταδίκη των παραβιάσεων της Τουρκίας. Έδωσε τα πάντα εκ των προτέρων, όπως την παραχώρηση στρατιωτικών εγκαταστάσεων επ’ αόριστο, χωρίς να πάρει τίποτα και προσπαθεί να καλύψει το διπλωματικό κενό της κυβέρνησης με μία κούρσα εξοπλισμών.
Κινδυνεύουμε να τελειώσει η θητεία Μητσοτάκη με την τουρκική προκλητικότητα οξυμένη -μόνο τις τελευταίες μέρες είχαμε την παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου πολύ κοντά στην Αλεξανδρούπολη και τις απαράδεκτες και απολύτως καταδικαστέες δηλώσεις Ερντογάν-, με τις ΗΠΑ να μην κάνουν τίποτα και τη χώρα χρεωμένη με πάνω από 13 δισ. ευρώ.
-Οι εσωκομματικές εκλογές ολοκληρώθηκαν. Πολλοί λένε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα «νέο κόμμα». Ποιες οι διάφορες με το «παλιό»;
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι πιο ισχυρός και πολύ πιο μαζικός, απ’ ό,τι πριν τις 15 Μαΐου. Συλλογική δέσμευση των παλιών και νέων μελών του είναι να γίνει πιο ενεργός και πιο παρεμβατικός σε όλα τα κοινωνικά μέτωπα. Να δυναμώσει την παρουσία του στις κοινωνικές μάχες που είναι αναγκαίες για την πολιτική αλλαγή και τη βελτίωση της ζωής της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών.
Οι εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ήταν μία διαδικασία ουσιαστικής συμμετοχής που μας έδωσαν μια γενναία ώθηση, ώστε να δουλέψουμε πιο αποφασιστικά για μια γενικευμένη πολιτική και κοινωνική αντεπίθεση.
-Ο Νίκος Ανδρουλάκης αρνήθηκε τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως επαναληπτικές εκλογές μέχρι να αναδειχθεί κυβέρνηση; Γνωρίζετε καλύτερα πως αυτό θα ισοδυναμούσε με διάλυση της οικονομίας…
Κάθε πολιτική δύναμη που αυτοπροσδιορίζεται ως προοδευτική οφείλει σήμερα να απαντήσει σε ένα κομβικό ερώτημα: Πρέπει να γίνουν τώρα εκλογές, να ηττηθεί και να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη; Χωρίς μισόλογα και υπεκφυγές. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ πρέπει να δώσει και αυτό μία καθαρή απάντηση. Αυτό είναι το ένα ζήτημα.
Το δεύτερο είναι αν όλες οι προοδευτικές δυνάμεις συμφωνούν ότι η χώρα χρειάζεται μια προοδευτική διακυβέρνηση, η οποία θα στηρίξει την κοινωνία και θα δώσει δίκαιο χαρακτήρα στην οικονομική ανάπτυξη υπέρ των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.
Αυτούς τους στόχους υπηρετεί το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προς όλους τους αριστερούς, προοδευτικούς, δημοκρατικούς πολίτες και προς τις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις. Αυτοί οι στόχοι μπορούν να ικανοποιηθούν με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πρώτο κόμμα στις εκλογές.
Η οικονομία, οι εργαζόμενοι, τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν κινδυνεύουν από την πολιτική αλλαγή, κινδυνεύουν από την παραμονή της κυβέρνησης Μητσοτάκη και τις νεοφιλελεύθερες επιλογές της.