ΕΕ: Σε ισχύ από σήμερα το σχέδιο για μείωση φυσικού αερίου

©EPA/FILIP SINGER

Τέθηκε σε ισχύ από σήμερα το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της ΕΕ για το φυσικό αέριο.

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητά από τα κράτη-μέλη της, εθελοντική μείωση στην κατανάλωση του φυσικού αερίου κατά 15% από την 1η Αυγούστου έως τις 31 Μαρτίου. Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης τέθηκε σε ισχύ από σήμερα.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, το σχέδιο έχει εισαχθεί ώστε να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα εφοδιασμού το οποίο είναι πιθανό να προκύψει αν η Ρωσία διακόψει την παράδοση φυσικού αερίου εν μέσω εντάσεων για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία. Οι παραδόσεις του φυσικού αερίου προς την ΕΕ από τη Ρωσία έχουν ήδη μειωθεί.

Το σχέδιο προβλέπει την οικειοθελή μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15%, για το χρονικό διάστημα που προαναφέρθηκε. Το σχέδιο εγκρίθηκε από τους υπουργούς Ενέργειας της ΕΕ στα τέλη Ιουλίου.

Υπάρχουν βέβαια και κάποιες εξαιρέσεις για μεμονωμένες χώρες και κλάδους και τουλάχιστον 15 χώρες της ΕΕ που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 65% του συνολικού πληθυσμού του μπλοκ θα πρέπει να εγκρίνουν για να καταστούν δεσμευτικοί οι στόχοι. Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ως στόχο να εξοικονομηθούν 45 δισ. κυβικά μέτρα αερίου συνολικά.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.