ΕΕ: Οι 27 αναζητούν συμβιβασμό για το πλαφόν στην τιμή του αερίου

©POOL ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ/EUROKINISSI

Η επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκή κλίμακα θα είναι το κύριο ζήτημα και σε αυτό συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι 27 θα εξετάσουν τις επόμενες κινήσεις για να αντιμετωπίσουν τη ραγδαία αύξηση των τιμών, καθώς η Ευρώπη οδεύει σε χειμώνα με πενιχρές ποσότητες αερίου από τη Ρωσία.

«Πρέπει να βρούμε γρήγορα λύση, εφαρμοστέα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση», συνόψισε αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Οι εθνικές λύσεις δεν είναι ο τρόπος να προχωρήσουμε», προειδοποίησε.

Οι υπουργοί Ενέργειας συνεδριάζουν σήμερα (12/10) στην Πράγα θα αποπειραθούν να καταλήξουν σε κοινή γραμμή για το τι θα πρέπει να εισηγηθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Οι περισσότερες κυβερνήσεις λένε πως θέλουν πλαφόν, αλλά διαφωνούν για τον σχεδιασμό και το πεδίο εφαρμογής του. Ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία, παραμένουν αντίθετες στην ιδέα.

Διπλωματική πηγή επισήμανε πως δεν υπήρξε καμιά ένδειξη «ενότητας» στη Σύνοδο Κορυφής. «Θα έλεγα πως οι προσδοκίες είναι χαμηλές», πρόσθεσε ενόψει του σημερινού συμβουλίου.

Άλλοι εξέφραζαν ελπίδες πως αρχίζει να εμφανίζεται συναίνεση. Σύμφωνα με αξιωματούχο, αρκετές χώρες κλίνουν προς το «ιβηρικό μοντέλο».

Η πίεση για μέτρα με εφαρμογή σε όλη την ΕΕ εντείνεται, ειδικά μετά την ανακοίνωση της Γερμανίας πως θα δαπανήσει ως και 200 δισ. ευρώ για να προστατεύσει τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις της από τα υψηλά κόστη της ενέργειας.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.