ΕΕ: Οι 27 αναζητούν κοινό βηματισμό απέναντι στην ενεργειακή κρίση

©EPA

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που συνέρχονται σήμερα στη Πράγα, προσπαθούν να διαμορφώσουν κοινή γραμμή για αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, και ο γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτ, έφθασαν μαζί στο κάστρο της πρωτεύουσας της Τσεχίας, με τον ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε κατά πόδας.

Οι τρεις ηγέτες επρόκειτο να συζητήσουν με τους ευρωπαίους ομολόγους τους τα νέα μέτρα που προτείνει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Χρειαζόμαστε καλύτερο συντονισμό για να βοηθήσουμε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Λετονίας, Κρισγιάνις Κάρινς, προειδοποιώντας για τις απόπειρες μεμονωμένων κινήσεων.

«Με το πρόσχημα ότι μία χώρα μέλος μπορεί να δανεισθεί περισσότερα, δεν πρέπει να έχει την δυνατότητα να επιδοτήσει περισσότερο τις επιχειρήσεις του, κάνοντας ανταγωνιστικότερες των γειτόνων του», είπε ο λετονός πρωθυπουργός.

«Δείξτε αλληλεγγύη! Στις δύσκολες στιγμές πρέπει να υπάρχει συμφωνία για κοινά μέτρα και όχι γι’ αυτά που βολεύουν περισσότερο μία χώρα», δήλωσε, απευθυνόμενος στους Γερμανούς , και ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι.

Η πρόεδρος της Κομισιόν επιβεβαίωσε ότι «επιβολή πλαφόν στις τιμές της ενέργειας» θα συζητηθεί. «Το θέμα είναι με ποιον τρόπο και για ποιες προμήθειες», πρόσθεσε. Δεκαπέντε κράτη μέλη, ανάμεσά τους και η Γαλλία, ζητούν περιορισμό των τιμών σε όλες τις εισαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το σχήμα απορρίπτεται , προς το παρόν, από το Βερολίνο.

«Ακούγεται μια χαρά στα χαρτιά, αλλά μπορεί να προκαλέσει προβλήματα», προειδοποίησε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ξαβιέ Μπετέλ. Ισως να έχουμε πλαφόν επί των τιμών, αλλά μπορεί να μην έχουμε ενέργεια, διότι δεν είμαστε οι μόνοι πελάτες στον κόσμο».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρότεινε την Τετάρτη προσωρινή επιβολή πλαφόν στις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

Η άτυπη σύνοδος κορυφής έχει ως στόχο την προετοιμασία των αποφάσεων που θα ληφθούν στην προσεχή ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις 20 και 21 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.