Απειλή για πρόταση μομφής κατά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο     

© EUROKINISSI/POOL ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Τρία μέλη της ομάδας Renew Europε καλούν σε πρόταση μομφής κατά της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Τα μέλη της ομάδας επικρίνουν την Φον ντερ Λάιεν για το γεγονός πως έδωσε το πράσινο φως επί του πολωνικού σχεδίου ανασυγκρότησης.

Το κείμενο φέρει τις υπογραφές της Ολλανδής Σοφί ιν’τ Βελντ, του Γκι Φερχόφστατ και του Λουίς Γκαρικάνο. Θα χρειαστεί να συγκεντρώσει τις υπογραφές 70 ευρωβουλευτών.

Αν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «συνεχίσει να αρνείται να εφαρμόσει σοβαρά τους κανόνες της αιρεσιμότητας για το κράτος δικαίου, τής αφαιρούμε την υποστήριξή μας», δήλωσε ο Γκι Φερχόφστατ.

Η Κομισιόν έδωσε την Τετάρτη το πράσινο φως στο πολωνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, ύψους 35,4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι τρεις ευρωβουλευτές θεωρούν ανεπαρκείς τις ανακοινώσεις της Βαρσοβίας, σχετικά με την άρση της διαθεσιμότητας ενός δικαστή και την ψήφο στο πολωνικό κοινοβούλιο για την κατάργηση του πειθαρχικού σώματος.

Οι προϋποθέσεις που ζητήθηκαν από την Κομισιόν είναι μειωμένες σε και δεν απαντούν στην άρνηση των πολωνικών αρχών να αναγνωρίσουν την υπεροχή του ευρωπαϊκού έναντι του εθνικού δικαίου. Η Βαρσοβία «δεν επιδεικνύει καμία πρόθεση (…) να αποκαταστήσει πλήρως την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας, λέει η Σοφί ιν’τ Βελντ.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.