Εμπόριο: Η G7 βάζει στο στόχαστρο Ρωσία και Κίνα

©Facebook-G7

Οι υπουργοί Εμπορίου της G7 συναντήθηκαν στη Γερμανία και ανακοίνωσαν σήμερα ότι θέλουν να «εντείνουν τις προσπάθειές» τους για να εμποδίσουν την Ρωσία να «επωφελείται» οικονομικά από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι ίδιοι δεσμεύτηκαν να δοθεί τέλος στην εμπορική «αφέλεια» απέναντι στην Κίνα. «Βρισκόμαστε σε μια γεωπολιτική κατάσταση στην οποία η ιδέα του παγκόσμιου εμπορίου για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων (…) δοκιμάζεται σκληρά», σημείωσε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το πέρας της συνόδου, οι υπουργοί σημείωσαν ότι θέλουν «να διαφοροποιήσουν» τις εμπορικές τους σχέσεις. «Εμείς οι υπουργοί Εμπορίου της G7 υπογραμμίζουμε ότι η διαφοροποίηση του εμπορίου και η διεύρυνση των εμπορικών σχέσεων σε μια αμοιβαία επωφελή βάση είναι ζωτικής σημασίας για (…) την βελτίωση της ανθεκτικότητας και της βιωσιμότητας των οικονομιών μας», σημείωσαν οι υπουργοί.

Στο στόχαστρό τους, η Κίνα. «Θα θέσουμε σε εφαρμογή μια εμπορική πολιτική πιο στιβαρή απέναντι στην Κίνα (…), τελείωσε η αφέλεια», δεσμεύτηκε επίσης ο Χάμπεκ.

«Η Κίνα είναι μια από τις ανησυχίες μας όσον αφορά την στρέβλωση του ανταγωνισμού, τις επιδοτήσεις στις βιομηχανίες, τη διαφάνεια», δήλωσε ο Επίτροπος της ΕΕ για το Εμπόριο Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Οι χώρες μέλη της G7 έβαλαν επίσης στο στόχαστρο τη Ρωσία. «Θα διατηρήσουμε και θα διευρύνουμε τις συντονισμένες προσπάθειές μας για να εμποδίσουμε τη Ρωσία να επωφεληθεί της παράνομης επίθεσής της και να περιορίσουμε την ικανότητά της να συνεχίσει τον πόλεμο», υπογράμμισαν οι υπουργοί.

Οι υπουργοί συζήτησαν ένα «χρηματοδοτικό μηχανισμό» για τη συγκέντρωση ιδιωτικών και δημόσιων πόρων για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.