E.E.: Πολιτική συμφωνία τριών σημείων για την ενέργεια – «Αγκάθι» το πλαφόν στο φυσικό αέριο

©Pixabay

Πολιτική συμφωνία για την καταπολέμηση της ανόδου των ενεργειακών τιμών επετεύχθη κατά τη διάρκεια της Συνόδου των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε στις Βρυξέλλες.

Παραμένει το χάσμα σχετικά με το πλαφόν στο φυσικό αέριο.

Τι συμφωνήθηκε για την ηλεκτρική ενέργεια

Ως προς την ηλεκτρική ενέργεια, η επίσημη υιοθέτηση της πρότασης θα ολοκληρωθεί με γραπτή διαδικασία .

Η πρόταση περιλαμβάνει:

  • μέτρα για τη μείωση της ζήτησης της ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής,
  • μέτρα για την είσπραξη των πλεονασματικών εσόδων από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και
  • την συνεισφορά αλληλεγγύης από τα υπερκέρδη των επιχειρήσεων ορυκτών καυσίμων, τα οποία θα ανακατευθυνθούν προς την στήριξη καταναλωτών και επιχειρήσεων.

Η αρχική πρόταση της Επιτροπής αφορούσε έναν εθελοντικό στόχο μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 10% και έναν υποχρεωτικό στόχο μείωσης 5% για την κατανάλωση κατά τις ώρες αιχμής. Η πρόταση προβλέπει πλαφόν στα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, πυρηνικά και λιγνίτη στα 180 ευρώ/MWh.


Σημείο διαφωνίας αποτελεί η διαχείριση της αύξησης των τιμών στο φυσικό αέριο, καθώς η απόφαση της Επιτροπής να μην φέρει στο τραπέζι μία πρόταση για την επιβολή ανώτατου ορίου τιμής στο φυσικό αέριο ανεξαρτήτου προελεύσεως δημιούργησε έντονη δυσαρέσκεια,ν.

Τα 15 κράτη που υπέγραψαν την επιστολή προς την Επίτροπο Ενέργειας αναμένεται να επιμείνουν για μία πρόταση της Κομισιόν προς αυτή την κατεύθυνση. Πριν την έναρξη της συνεδρίασης οι υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας, του Βελγίου, της Πολωνίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Γαλλίας είχαν άτυπη συνάντηση σε μία προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές.

Η Γερμανία, η Ολλανδία και η Δανία έχουν αντιταχθεί σε ένα πλαφόν στο φυσικό αέριο, διότι, όπως ισχυρίζονται, θα αποτελούσε κίνδυνο για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού.

Οι διαβουλεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν σε συνάντηση των αρχηγών των εθνικών κυβερνήσεων στην Πράγα στις 7 Οκτωβρίου.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.