Ε.Ε.: Αναζητείται «κοινή γραμμή» για τους Ρώσους που φεύγουν για να μην επιστρατευτούν

©Pixabay

Έκτακτη συνάντηση οργανώνεται τη Δευτέρα (26/9) στις Βρυξέλλες για το ζήτημα των ρώσων στρατευσίμων, οι οποίοι εγκαταλείπουν τη χώρα τους για να μην πολεμήσουν στην Ουκρανία, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η συνάντηση των «27» συγκλήθηκε στο πλαίσιο του λεγόμενου ολοκληρωμένου μηχανισμού αντιμετώπισης πολιτικών κρίσεων, διευκρίνισε εκπρόσωπος της τσεχικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η σύγκλησή της «δείχνει πόσο σοβαρά αντιμετωπίζουμε τις τρέχουσες εξελίξεις στη Ρωσία και στην Ουκρανία και τη δέσμευσή μας να συντονίσουμε μια αποτελεσματική αντίδραση», έκρινε. Οι πρεσβευτές θα ενημερωθούν και θα ληφθούν υπόψη «οι απόψεις και οι ανησυχίες» κάθε κράτους μέλους, συνέχισε.

Οι 27 απέχουν απέχουν από κοινή γραμμή ως προς την αντιμετώπιση των Ρώσων οι οποίοι δεν θέλουν να πάνε να πολεμήσουν στην Ουκρανία κι εγκαταλείοιυν τη χώρα τους.

Προκλήθηκε αναστάτωση όταν ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε τη μερική επιστράτευση. Μέλος της πολωνικής κυβέρνησης δήλωσε πως η Βαρσοβία δεν θα προσφέρει άσυλο στους Ρώσους που εγκαταλείπουν την πατρίδα τους.

«Δεν θα επιτρέψουμε σε καμιά ομάδα Ρώσων να μπει στην Πολωνία (…), ούτε καν σε αυτούς που ισχυρίζονται πως τράπηκαν σε φυγή για να γλιτώσουν από την επιστράτευση», τόνισεο υφυπουργός Εσωτερικών, Μάτσιεχ Βασίκ.

Από την πλευρά του, ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ χαρακτήρισε «καλό σημάδι» το ότι πολλοί Ρώσοι προσπαθούν να αποφύγουν να πάνε να πολεμήσουν στην Ουκρανία. Όμως το ζήτημα είναι να βρεθεί «βιώσιμη λύση» από κοινού με τα άλλα κράτη της ΕΕ, εκτίμησε.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.