Οπως αναφέρει η ελληνόφωνη έκδοση της «Deutsche Welle», ήταν η πρώτη κοινή συνέντευξη Τύπου ενός Έλληνα πρωθυπουργού και ενός Γερμανού καγκελάριου από την έναρξη της Ευρωκρίσης το 2010, που τη μεγαλύτερη πίεση από τους δημοσιογράφους την ένιωσε ο Γερμανός κι όχι ο Έλληνας.
Ο Όλαφ Σολτς, επισημαίνει η DW, ήταν αυτός που έπρεπε να απαντήσει -στο εσωτερικό του ακροατήριο- για την απόφαση να δώσει ένα ποσοστό μιας προβλήτας στο λιμάνι του Αμβούργου στην COSCO, αλλά και για τη δυστοκία της Γερμανίας να συνεργαστεί, ώστε να δοθεί μια ευρωπαϊκή απάντηση στην ενεργειακή κρίση. Και οι απαντήσεις του, ειδικά στο θέμα της ενεργειακής κρίσης και των υψηλών πτήσεων στις τιμές του αερίου, ήταν μάλλον ασαφείς. Αντιθέτως, ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί από μήνες -μαζί με 15 ακόμη ηγέτες της Ε.Ε.- υπέρ της επιβολής πλαφόν στην τιμή του αερίου και υποστηρίζει στο δικό του εσωτερικό ακροατήριο ότι, εάν η πρόταση υιοθετηθεί από την Ευρώπη, το πρόβλημα θα λυθεί.
Μητσοτάκης και Σολτς προσπάθησαν να επιδείξουν σύμπνοια στο ζήτημα της διαχείρισης της ενεργειακής κρίσης, δηλώνοντας ότι «στόχος μας πρέπει να είναι να πέσουν οι τιμές, αλλά και να μην απειληθεί η ενεργειακή επάρκεια» και υποστηρίζοντας ότι έχουν γίνει πρόοδοι στην τελευταία σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. Ωστόσο, ο Έλληνας πρωθυπουργός έβαλε τον πήχη ψηλά, καλώντας τους υπουργούς Ενέργειας της Ε.Ε. τάχιστα να πάρουν τις αποφάσεις -και να μην ασχοληθεί και πάλι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με το θέμα, ενώ ο Γερμανός καγκελάριος τον χαμήλωσε, λέγοντας ότι ο δρόμος είναι ακόμη πολύ μακρύς για να αντιμετωπιστεί η κερδοσκοπία στις αγορές ενέργειας.
Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη το μείζον ήταν να μιλήσει στο πλάι του Γερμανού καγκελάριου για το τέλος της ευρωπαϊκής επιτροπείας, τις οικονομικές επιτυχίες της Ελλάδας, την αύξηση των επενδύσεων, τη μείωση της ανεργίας και τη μείωση του δημόσιου χρέους
Ο καγκελάριος, από την πλευρά του, ήθελε να προβάλλει την επιτυχία του λεγόμενου «Ringtausch», της κυκλικής ανταλλαγής όπλων δηλαδή… μίας εφεύρεσης της γερμανικής κυβέρνησης να στέλνει μέσω τρίτων βαρέα όπλα στην Ουκρανία, για να μη στείλει -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- τα σύγχρονα τεθωρακισμένα που ζητάει το Κίεβο.
Για το ελληνικό ακροατήριο είναι σημαντικό να τοποθετούνται ξεκάθαρα απέναντι στην Τουρκία οι υψηλοί προσκεκλημένοι και γι’ αυτό ο Σολτς ρωτήθηκε επανειλημμένα σχετικά. Τελικά, όταν το ερώτημα του ετέθη από τη γερμανική εφημερίδα Bild και δη σε αντιπαράθεση με τη σαφή στάση της υπουργού Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ, ο Σολτς είπε, πως, «δεν υπάρχει περίπτωση κράτη μέλη της Συμμαχίας να αμφισβητούν εθνικές κυριαρχίες» και ο Μητσοτάκης έσπευσε να εκφράσει την ικανοποίησή του για την «πολύ καθαρή», όπως είπε, στάση του Γερμανού καγκελάριου.
Οσα ειπώθηκαν στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους στο Μαξίμου
Την κοινή βούληση για περαιτέρω ενίσχυση του ήδη εξαιρετικού επιπέδου των διμερών σχέσεων σε μία σειρά από τομείς εξέφρασαν κατά τη συνάντηση τους στην Αθήνα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Olaf Scholz.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Γερμανό Καγκελάριο για τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και για τις μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει η κυβέρνηση, οι οποίες της έχουν επιτρέψει να συνδυάσει την ανάπτυξη με την πολιτική μείωσης των φόρων, χωρίς να υπονομεύει τη δημοσιονομική σταθερότητα. Μίλησε, ακόμη, για την ανοδική πορεία του ελληνικού τουρισμού και για την στρατηγική της χώρας μας να συντηρηθεί η σεζόν σε όλη τη διάρκεια του έτους.
Ακόμη οι δύο άνδρες συζήτησαν για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και την ανάγκη συντονισμού ενεργειών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την στήριξή της.
Μητσοτάκης και Scholz αντάλλαξαν απόψεις για τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις τιμές της ενέργειας και την ενεργειακή ασφάλεια και για την ανάγκη ευρωπαϊκών λύσεων για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με αφορμή και τις αποφάσεις του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον κ. Scholz για τις υποδομές που αναπτύσσει η Ελλάδα, οι οποίες τη μετατρέπουν σε κρίσιμο κόμβο για την ενεργειακή ασφάλεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά και σε υπόδειγμα περιφερειακής συνεργασίας.
Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Scholz για την επιθετική ρητορική και την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας και επανέλαβε ότι η Ελλάδα τάσσεται παγίως υπέρ της διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας και της συνεννόησης, στη βάση, όμως, του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε ακόμη τον Καγκελάριο της Γερμανίας για τις τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά τον άκυρο και ανυπόστατο χαρακτήρα του τουρκολιβυκού μνημονίου που υπονομεύει τη σταθερότητα και στην ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν, επίσης, για τις τρέχουσες εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και την ανάγκη προώθησης της ευρωπαϊκής πορείας των χωρών της περιοχής και μέσω της Διαδικασίας του Βερολίνου, στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της οποίας θα συμμετάσχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 3 Νοεμβρίου.
Τέλος, συζητήθηκε η ευρωπαϊκή πρόκληση του Μεταναστευτικού ζητήματος, το οποίο απαιτεί κοινή ευρωπαϊκή πολιτική και στήριξη των χωρών πρώτης γραμμής.
Με πληροφορίες από DW