ΔΝΤ: Τα μηνύματα που έστειλε για επιτόκια και δημοσιονομική πολιτική

©EPA

Ξεκάθαρα μηνύματα για τη νομισματική και τη δημοσιονομική πολιτική έστειλε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον.

Ο υψηλός πληθωρισμός και οι αυξήσεις των επιτοκίων αναμένεται να οδηγήσουν την Ευρωζώνη σε στασιμότητα το 2023, με το ΑΕΠ της να προβλέπεται ότι θα αυξηθεί μόλις 0,5%, ενώ οικονομίες, όπως η γερμανική και η ιταλική, θα μπουν σε ύφεση.

Είναι πιο πιθανό η επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας να είναι μεγαλύτερη παρά μικρότερη από το κεντρικό σενάριο. Για την Ελλάδα, οι προβλέψεις του ΔΝΤ είναι καλύτερες από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, καθώς προβλέπεται ανάπτυξη 1,8% το επόμενο έτος μετά από έναν ισχυρό ρυθμό 5,2% φέτος, ενώ για τον πληθωρισμό προβλέπεται να μειωθεί στο 3,2%.

Δυσμενής είναι η εικόναγια την παγκόσμια οικονομία, με τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ για το επόμενο έτος να υποχωρεί στο 2,7% από 3,2% φέτος. Η αμερικανική οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί μόλις 1% και η κινεζική 4,4%. Σύμφωνα με το Ταμείο, το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας θα είναι σε ύφεση το 2023.

Το ΔΝΤ έστειλε μηνύματα για τη νομισματική και τη δημοσιονομική πολιτική, που θα πρέπει να συγκλίνουν για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Για τις κεντρικές τράπεζες το μήνυμα είναι ότι πρέπει να συνεχίσουν τις αυξήσεις των επιτοκίων. Για την ΕΚΤ, ο επικεφαλής της διεύθυνσης του ΔΝΤ για την Ευρώπη, Αλφρεντ Κάμερ, δήλωσε ότι πιθανόν θα πρέπει να συνεχίσει και το 2023 τις αυξήσεις των επιτοκίων, εκτός αν η επιδείνωση της οικονομικής δραστηριότητας περιορίσει σημαντικά τις προοπτικές του πληθωρισμού μεσοπρόθεσμα.

Για τη δημοσιονομική πολιτική, ο Κάμερ είπε ότι πρέπει να είναι περιοριστική και το 2023 καθώς θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί με τη νομισματική πολιτική/

Το Ταμείο τόνισε ότι τα μέτρα στήριξης από τις υψηλές τιμές ενέργειας και τον πληθωρισμό θα πρέπει να αφορούν τα νοικοκυριά με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και να είναι στοχευμένα και προσωρινά.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.