ΔΝΤ: Ανάπτυξη 3,5% το 2022 και 2,6% το 2023 για την Ελλάδα

©EPA/CLEMENS BILAN / POOL

Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα συνεχιστεί το 2022, φθάνοντας το 3,5% παρά τον «αρνητικό αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία», ωστόσο «οι υψηλές τιμές της ενέργειας αναμένεται να πιέσουν προς τα πάνω τον πληθωρισμό στο 6,1% κατά μέσον όρο», ενώ «τόσο η ανάπτυξη, όσο και ο πληθωρισμός αναμένεται να επιβραδυνθούν το 2023 φθάνοντας το 2,6% και το 1,2%» αντίστοιχα, αναφέρει ανακοίνωση Τύπου του ΔΝΤ.


Όπως εξηγείται, το δημόσιο χρέος «βρίσκεται σε πτωτική τροχιά και οι κίνδυνοι ως προς την αναχρηματοδότηση του μοιάζουν διαχειρίσιμοι μεσοπρόθεσμα». Συνεχίζουν να υπάρχουν «πτωτικοί κίνδυνοι» , ειδικά σε περίπτωση «περαιτέρω κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία» και λόγω των ακόμη «σημαντικών αβεβαιοτήτων που σχετίζονται με την πανδημία».


Το Συμβούλιο των Εκτελεστικών Διευθυντών «καλωσορίζει την ισχυρότερη του προσδοκώμενου ανάκαμψη» της ελληνικής οικονομίας που αποδίδει στη «σθεναρή δημοσιονομική αντίδραση, την χαλαρή νομισματική πολιτική και τις συνετές πολιτικές» και στην «αξιοσημείωτη στήριξη της ΕΕ».


Κατά το ΔΝΤ, «παρά το ότι το περιβάλλον είχε πολλές προκλήσεις, προχώρησαν μεταρρυθμίσεις σε αρκετά πεδία, συμπεριλαμβανομένων της ψηφιοποίησης, των ιδιωτικοποιήσεων, της βελτίωσης του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, και της αποκατάστασης των ισολογισμών των τραπεζών».

Παράλληλα, τονίζεται ότι η Ελλάδα αποπλήρωσε τον Απρίλιο τις πιστώσεις που εκκρεμούσαν.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.