Διπλωματικός μαραθώνιος μετά τις κινήσεις της Άγκυρας στη Λιβύη

©ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ/EUROKINISSI

«Φρένο» στις κινήσεις της Τουρκίας επιχειρεί να βάλει η Αθήνα μεεπαφές με συμμάχους και εταίρους, μετά την αναβίωση του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, επιδόθηκε σε ένα μπαράζ επαφών για να ενημερώσει για τις νέες κινήσεις της Τουρκίας. Ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε εκτάκτως με τον Γάλλο Πρέσβη στην Αθήνα, ενώ αμέσως μετά συμμετείχε στο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ – Ισραήλ.

Ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία του Υπουργού Εξωτερικών με το Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, με τους δύο άνδρες να αμφισβητούν τη νομιμότητα της λιβυκής κυβέρνησης εθνικής ενότητας να υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την Τουρκία. Ο Νίκος Δένδιας την Κυριακή (9/10) θα μεταβεί στο Κάιρο για διαβουλεύσεις.

Ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε και με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνη, τον οποίο ενημέρωσε και συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις.

Σήμερα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με αντιπροσωπεία μελών της Βουλής των αντιπροσώπων των ΗΠΑ, στα οποία θα θέσει τις νέες εμπρηστικές κινήσεις της Τουρκίας.

Ευρωπαϊκή Ένωση: Παράνομο το τουρκολιβυκό μνημόνιο

«Το Μνημόνιο Συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομα αποτελέσματα (legal consequences) για τρίτα κράτη» τονίζει σε γραπτή ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πίτερ Στάνο.

Ο τελευταίος σχολιάζει την υπογραφή «μνημονίου συνεργασίας» των δύο χωρών και υπογραμμίζει ότι πρέπει να «αποφεύγονται ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την περιφερειακή σταθερότητα».

Ο ίδιος σημειώνει ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση καταγράφει τις αναφορές που επισημαίνουν ότι η Τουρκία και η λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας υπέγραψαν συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες με βάση το Μνημόνιο Συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο».

«Η ΕΕ υπενθυμίζει ότι η θέση της σχετικά με αυτό το Μνημόνιο έχει δηλωθεί με σαφήνεια από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2019 και παραμένει αμετάβλητη: Το Μνημόνιο Συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομα αποτελέσματα για τρίτα κράτη» προσθέτει.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.