Δίκη Χρυσής Αυγής: Απορρίφθηκε το αίτημα Μιχαλολιάκου – Στις 7 Οκτωβρίου στο βήμα η Μάγδα Φύσσα

©ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Αρνητική απάντηση έλαβε η υπεράσπιση του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου, στο αίτημα της για αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών.

Ο κατηγορούμενος υπέβαλε ένσταση ακυρότητας της κλήσης για το δευτεροβάθμιο δικαστήριο ισχυριζόμενος ότι αυτή επεδόθη τη χρονική περίοδο που ο κατηγορούμενος βρισκόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Μάλιστα, προβλήθηκε και ένσταση πλαστότητας της υπογραφής του, με το επιχείρημα ότι «δεν μπορούσε να κρατήσει ούτε στυλό».

Το δικαστήριο απέρριψε ομόφωνα την ένσταση, ενώ αμέσως μετά η υπεράσπιση ζήτησε να κηρυχθεί απαράδεκτη η έφεση που είχε ασκηθεί από τον εισαγγελέα, Στέλιο Κωσταρέλλο, κατά της πρωτόδικης απόφασης ως προς το ύψος των ποινών για συγκεκριμένους κατηγορούμενους.

Νωρίτερα, υπήρξε φραστική αντιπαράθεση μεταξύ φίλων του Παύλου Φύσσα και υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής. Φίλοι των Κασιδιάρη και Λαγού φώναξαν «Ηλία θυμήσου, είμαστε μαζί σου» με την πλευρά Φύσσα να απαντά «ο Παύλος ζει, τσακίστε τους Ναζί» ενώ εκσφενδονίστηκε και ένα μπουκάλι με τη Μάγδα Φύσσα να στρέφεται προς τους αστυνομικούς διαμαρτυρόμενη: «τι αστυνομία είστε ρε; μαζέψτε τους φασίστες! Δεν ντρέπεστε λίγο;».

Η υπεράσπιση του Ηλία Κασιδιάρη, αρχικά, και εν συνεχεία ο ίδιος ο άλλοτε βουλευτής της Χρυσής Αυγής, είπαν στο δικαστήριο πως η έφεσηΚωσταρέλλου πρέπει να κριθεί απαράδεκτη καθώς στερείται, όπως ισχυρίζονται, ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας μη αναφέροντας συγκεκριμένα προσωποποιημένα ζητήματα. «Δεν υπάρχει διακριτή αναφορά στο πρόσωπο του κ. Κασιδιάρη αλλά μια γενική αναφορά στους καταδικασθέντες» ανέφερε η συνήγορος του καταδικασθέντα η οποία συμπλήρωσε πως στην έφεση γίνεται επίκληση μίας δήλωσης από την επίσημη σελίδα της Χρυσής Αυγής μετά την δολοφονία Φύσσα, την οποία ο κ. Κωσταρέλλος θεωρεί ως “δήλωση Κασιδιάρη”.

Λαμβάνοντας το λόγο ο ίδιος ο πρώην βουλευτής είπε: «Δεν είναι δική μου η δήλωση που αναφέρει ο κ. εισαγγελέας. Εγώ καταδίκασα το έγκλημα και στη Βουλή και σε δηλώσεις μου. Να κρίνει το δικαστήριο σας ηθικά απαράδεκτη την έφεση του κ. εισαγγελέα διότι βασίζεται σε ψεύδη που θα δούμε στη συνέχεια».

Με την ένσταση περί απαράδεκτης εισαγγελικής έφεσης συντάχθηκαν μετά τον κ. Κασιδιάρη και οι υπόλοιποι καταδικασθέντες ως διευθύνοντες την εγκληματική οργάνωση, Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Παναγιώταρος, Νίκος Παππάς, Ιωάννης Λαγός, Αρτέμης Ματθαιόπουλος και Γιώργος Γερμενης, ενώ ακολούθησαν και οι πέντε καταδικασθέντες για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του Αιγύπτιου αλιεργάτη.

Το δικαστήριο απέρριψε τις ενστάσεις αποδεχόμενο αντίστοιχη εισαγγελική πρόταση η οποία τόνισε πως νομίμως και με εμπεριστατωμένη αιτιολογία άσκησε ο κ. Κωσταρέλλος τη δυνατότητα που του δίνει η νομοθεσία.

Μετά την απόρριψη της ένστασης που έθεσε πρώτος ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο καταδικασμένος σε πρώτο βαθμό πρώην βουλευτής έλαβε τον λόγο δηλώνοντας πως αρνείται και αποκρούει την κατηγορία την οποία χαρακτήρισε «ανυπόστατη, αβάσιμη, κακόβουλη που προσβάλλει την προσωπικότητα μου και τους κανόνες Δικαίου»..

Το λόγο έλαβε και ο Γιάννης Λαγός, ο όποιος διά της υπεράσπισης του ζήτησε την αναστολή εκτέλεσης της ποινής του. Είπε επίσης πως οικειοθελώς παρέμεινε στο σπίτι του στις Βρυξέλλες, μετά την καταδίκη του, «ενώ θα μπορούσα να έχω διαφύγει¨, και οδηγήθηκα στις φυλακές Δομοκού παρόλο που ζήτησα να πάω στον Κορυδαλλό ώστε να μπορώ να ασκώ τα καθήκοντα μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο». Ο κατηγορούμενος αναφέρθηκε σε περιστατικά που εμποδίστηκε να ασκήσει τα καθήκοντά του κάνοντας λόγο για «πολιτικές παρεμβάσεις» με στόχο να φιμωθεί. Δήλωσε αμετανόητος για όσα έχει κάνει και αρνούμενος τις κατηγορίες.

 Η δίκη διακόπηκε για τις 7 Οκτωβρίου οπότε και θα ξεκινήσει η κατάθεση της Μάγδας Φύσσα την οποία κάλεσε στο βήμα η πρόεδρος.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.