Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Η Ευρώπη να ετοιμάζεται για πλήρη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου

©EPA/CLEMENS BILAN

Η Ευρώπη οφείλει να ετοιμάζεται για μια πλήρη διακοπή των προμηθειών ρωσικού αερίου, δήλωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA).

«Η Ευρώπη θα πρέπει να είναι έτοιμη για την περίπτωση που η παροχή ρωσικού αερίου σταματήσει πλήρως», δήλωσε ο Φατίχ Μπιρόλ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Financial Times. Η μείωση των προμηθειών, μπορεί να προοιωνίζεται νέες μειώσεις, τονίζει ο Μπιρόλ, με τη Ρωσία να χρησιμοποεί τις μειώσεις αυτές ως «όπλο» για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στην ετήσια έκθεσή του για τις επενδύσεις, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας υπογραμμίζει πως η Ευρώπη πρέπει να αντικαταστήσει τις ρωσικές ενεργειακές προμήθειες. «Βραχυπρόθεσμα, οι προσπάθειες για την εξεύρεση εναλλακτικών πηγών ορυκτών καυσίμων δημιουργεί σαφείς ευκαιρίες για μη ρώσους προμηθευτές», αναφέρει στην ετήσια έκθεσή του ο IEA. Η Ευρώπη πρέπει να αντιδράσει«επιταχύνοντας αποφασιστικά τις επενδύσεις στην αποδοτικότητα, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και άλλες καθαρές τεχνολογίες», προσθέτει.

Η υποστήριξη πυρηνικών υποδομών μπορεί δώσει λύση όσον αφορά τις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας και τον περιορισμό των προμηθειών, αναφέρει ο IEA. «Υπό το φως του ανανεωμένου ενδιαφέροντος για το ρόλο της πυρηνικής ενέργειας στη μετάβαση προς την καθαρή ενέργεια, ο πόλεμος υπογράμμισε την ανάγκη να διερευνηθούν επιλογές για … επένδυση σε νέες εγκαταστάσεις καθώς και για την επαναλειτουργία υφιστάμενων σταθμών μετατροπής ουρανίου».

Τα 2,4 τρισεκατομμύρια δολάρια που πρόκειται να επενδυθούν στην ενέργεια περιλαμβάνουν δαπάνες για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Αυτού του είδους οι επενδύσεις αυξάνονται, όμως χρειαζόμαστε μια πολύ ταχύτερη αύξησή τους για να χαλαρώσουμε την πίεση επί των καταναλωτών από τις υψηλές τιμές των ορυκτών καυσίμων, να κάνουμε περισσότερο ασφαλή τα ενεργειακά συστήματά μας και να βάλουμε τον κόσμο σε πορεία για την επίτευξη των κλιματικών στόχων μας», δήλωσε ο επικεφαλής του IEA Φατίχ Μπιρόλ.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.