Ζελένσκι: Το ρωσικό πλήγμα στην Οδησσό ήταν στοχευμένο

©EPA/SERGEY DOLZHENKO

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστήριξε κατά τη διάρκεια χθεσινοβραδινού του διαγγέλματός ότι το ρωσικό πυραυλικό πλήγμα σε πολυκατοικία στην περιφέρεια της Οδησσού, που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 21 άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες ακόμη, δεν ήταν ατύχημα, αλλά στοχευμένη επίθεση.

Μίλησε για τρομοκρατική ενέργεια και πρόσθεσε ότι ο πύραυλος που χρησιμοποιήθηκε είναι σχεδιασμένος για να πλήττει αεροπλανοφόρα και άλλα πολεμικά πλοία. Η Ρωσία, είπε ο κ. Ζελένσκι, «έχει εκτοξεύσει πάνω από 3.000 πυραύλους στην Ουκρανία αφότου άρχισε ο πόλεμος την 24η Φεβρουαρίου, χωρίς να λογαριάζονται οι οβίδες του πυροβολικού ή άλλα όπλα».

«Ήταν μια απλή πολυκατοικία με περίπου 160 ανθρώπους, απλούς ανθρώπους, άμαχους, που ζούσαν μέσα», ανέφερε στο διάγγελμα. Στο κτίριο δεν ήταν αποθηκευμένα όπλα ή στρατιωτικός εξοπλισμός, «όπως μας λένε πάντα οι ρώσοι προπαγανδιστές και αξιωματούχοι για τέτοιες επιθέσεις», επέμεινε.

Εξάλλου, δώδεκα ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν την πόλη Μικολάιφ «μέσα σε ένα βράδυ κι ένα πρωί», τόνισε ο Ζελένσκι.

«Αυτή η φρικαλεότητα υπογραμμίζει πόσο δίκιο είχαν οι εταίροι μας όταν αποφάσισαν να υποστηρίξουν την Ουκρανία», είπε ο κ. Ζελένσκι προσθέτοντας πως κανένα κράτος δεν πρέπει να αφήνεται μόνο «μπροστά σε τέτοιο κακό».

Υπενθυμίζεται ότι 0 ρωσικός πύραυλος έπληξε «εννιαώροφη πολυκατοικία στην περιφέρεια Μπίλγκοροντ-Δνείστερου», 80 χιλιόμετρα νότια της Οδησσού, σύμφωνα με τον Σερχίι Μπρατσούκ, εκπρόσωπο των περιφερειακών αρχών της περιοχής.

«Βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης, μην γράφετε ούτε πού, ούτε από ποιους, ούτε πότε!», για να μην τεθούν σε κίνδυνο στρατιωτικοί, τόνισε χθες στους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τηλεοπτικό σταθμό της χώρας του.

Τις προηγούμενες μέρες οι Ρώσοι είχαν εκτοξεύσει ξανά πύραυλο, στο Κίεβο εκείνη τη φορά, με αποτέλεσμα το θάνατο αμάχων.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.