Ζελένσκι: «Η πρώτη εξαγωγή σιτηρών δεν είναι τίποτα – Η οικονομία είναι σε κώμα»

©Facebook-Володимир Зеленський

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναφέρθηκε στην πρώτη εξαγωγή σιτηρών που πραγματοποιήθηκε μετά την έναρξη του πολέμου.

Ο Ουκρανός πρόεδρος υποβάθμισε τη σημασία του πρώτου φορτίου εξαγωγών σιτηρών από τη χώρα του μετά την εισβολή της Ρωσίας, σημειώνοντας πως το φορτίο μετέφερε ένα μικρό μέρος της σοδειάς που πρέπει να πουλήσει το Κίεβο ώστε να βοηθήσει να διασωθεί η διαλυμένη οικονομία του.

Οι δηλώσεις του πραγματοποιήθηκαν μέσω βιντεοσύνδεσης με φοιτητές στην Αυστραλία, μετά την ολοκλήρωση της επιθεώρησης του πλοίου στην Τουρκία. Το πλοίο Razoni, αναχώρησε από το λιμάνι της Οδησσού, μεταφέροντας 26.527 τόνους καλαμποκιού.

Ο Ζελένσκι δήλωσε αρχικά: «Μόλις πρόσφατα, χάρη στον ΟΗΕ σε σύμπραξη με την Τουρκία, είχαμε ένα πρώτο πλοίο με φορτίο σιτηρών, αλλά αυτό δεν είναι τίποτα ακόμη. Όμως ελπίζουμε πως είναι μία τάση που θα συνεχιστεί».

Η Ουκρανία, όπως είπε ο πρόεδρος της χώρας, εξάγει το λιγότερο 10 εκατ. τόνους σιτηρών ώστε να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα το οποίο ανέρχεται σε 5 δισ. δολάρια τον μήνα.

Υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε πως τρία πλοία μπορούν να αναχωρούν καθημερινά από ουκρανικά λιμάνια μετά την αναχώρηση του Razoni, ενώ ο υπουργός Υποδομών της Ουκρανίας δήλωσε πως άλλα 17 πλοία έχουν φορτωθεί με αγροτικά προϊόντα και περιμένουν το πράσινο φως για να αποπλεύσουν.

«Ο πόλεμος σχεδόν σκοτώνει την οικονομία. Είναι σε κώμα, ο αποκλεισμός των λιμανιών από τη Ρωσία είναι μεγάλη απώλεια για την οικονομία», είπε ο Ζελένσκι.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.