Ζελένσκι: «Όλα ξεκίνησαν με την Κριμαία, και θα τελειώσουν με αυτήν»

©Володимир Зеленський – Facebook

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δεσμεύτηκε να αποκαταστήσει την ουκρανική διακυβέρνηση στην Κριμαία.

Η Κριμαία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014 σε μια κίνηση που δεν έχει αναγνωριστεί από τις περισσότερες άλλες χώρες. Ο ουκρανός πρόεδρος, δεσμεύτηκε σήμερα να αποκαταστήσει την ουκρανική διακυβέρνηση στη χερσόνησο.

«Όλα ξεκίνησαν με την Κριμαία, και θα τελειώσουν με την Κριμαία», είπε ο Ζελένσκι σε ομιλία του κατά την έναρξη του Crimea Forum, ενός φόρουμ που επιδιώκει να αποκαταστήσει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και να βάλει τέλος στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. Παράλληλα, τόνισε πως με τέτοια κίνηση θα αποκατασταθεί «ο παγκόσμιος νόμος και η τάξη».

Ο Ζελένσκι πρόσθεσε: «Και αυτό είναι αλήθεια, και πιστεύω σε αυτό 100%, ότι για να υπερνικήσουμε τον τρόμο, να δώσουμε πίσω τις εγγυήσεις και την ασφάλεια στην περιοχή μας, στην Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο, πρέπει να επιτύχουμε τη νίκη στη μάχη με εναντίον της ρωσικής επίθεσης. Πρέπει να απελευθερώσουμε την Κριμαία από την κατοχή. Θα είναι η αποκατάσταση του παγκόσμιου νόμου και της τάξης».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο, εκπρόσωποι περίπου 60 χωρών και διεθνών οργανισμών λαμβάνουν μέρος στη σύνοδο κορυφής, περιλαμβανομένων περίπου 40 προέδρων και πρωθυπουργών. Σχεδόν όλοι συμμετέχουν διαδικτυακά, όμως ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα την παρακολούθησε διά ζώσης στη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Κίεβο.

Στην Κριμαία υπενθυμίζεται πως εδρεύει ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας και έχει χρησιμοποιήσει τη χερσόνησο ως εξέδρα ώστε να εξαπολύει πυραυλικά πλήγματα σε ουκρανικούς στόχους.

Ο Ζελένσκι δήλωσε: «Παρά τις (ρωσικές) απειλές, η Ουκρανία είναι αρκετά ισχυρή για να διακρίνει τις προοπτικές για μια ουκρανική Κριμαία. Η αποκατάσταση από την Ουκρανία του ελέγχου στη χερσόνησο της Κριμαίας θα είναι ένα ιστορικό αντιπολεμικό βήμα στην Ευρώπη που θα αποκαθιστά την ασφάλεια και τη δικαιοσύνη».

Ακόμη, στάθηκε και στο γεγονός πως η Ρωσία μετέτρεψε την Κριμαία σε «μια ζώνη οικολογικής καταστροφής και στρατιωτικό εφαλτήριο για επιθετική ενέργεια», χρησιμοποιώντας την για να εκτοξεύσει 750 πυραύλους κρουζ σε «πόλεις και κοινότητες».

Η ρωσική πλευρά δεν επαλήθευσε πόσους πυραύλους έχουν εκτοξευθεί από την Κριμαία στη διάρκεια της σύγκρουσης.

Παράλληλα, ο Ζελένσκι προειδοποίησε τη Μόσχα ότι θα λάβει μια ισχυρή απάντηση αν ρωσικές δυνάμεις διενεργήσουν επιθέσεις ανήμερα ή γύρω από την Ημέρα της Ανεξαρτησίας.

Σε ερωτήσεις που απάντησε σχετικά με το ενδεχόμενο ρωσικού πλήγματος στο Κίεβο, ο ουκρανός πρόεδρος είπε:

«Η Ρωσία το κάνει αυτό όλη την ώρα. Μπορεί [οι Ρώσοι] να αυξήσουν τον αριθμό αυτών των πληγμάτων; Ναι, μπορεί να το κάνουν στις 23, 24 (Αυγούστου).

Τι θα κάνει η Ουκρανία αν χτυπήσουν το Κίεβο; Το ίδιο όπως τώρα. Επειδή για εμένα ως πρόεδρο, και για κάθε Ουκρανό, το Κίεβο, το Τσερνίχιβ, το Ντονμπάς, όλα είναι το ίδιο. Ουκρανοί ζουν εκεί. (Και) στο Χάρκοβο, στη Ζαπορίζια».

Αν κάποια πόλη της Ουκρανίας δεχθεί επίθεση από τη Ρωσία η απάντηση θα είναι ίδια. Συγκεκριμένα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε: «Αν μας χτυπήσουν, θα λάβουν απάντηση, μια ισχυρή απάντηση. Θέλω να πω πως κάθε μέρα… αυτή η απάντηση θα μεγαλώνει, θα γίνεται πιο ισχυρή, όλο και πιο ισχυρή».

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.