Ζελένσκι: «Η Ουκρανία σίγουρα θα επικρατήσει σε αυτόν τον πόλεμο»

©EPA/SERGEY DOLZHENKO

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του «σίγουρα θα επικρατήσει σε αυτόν τον πόλεμο που ξεκίνησε η Ρωσία».

Μιλώντας από αδιευκρίνιστη τοποθεσία στο Κίεβο, ο Ζελένσκι δήλωσε στους συμμετέχοντες του «Διαλόγου του Σάνγκρι-Λα» στη Σιγκαπούρη ότι η χώρα του δεν είναι σε θέση να εξάγει αρκετές ποσότητες τροφίμων λόγω του ρωσικού αποκλεισμού και ότι ο κόσμος θα αντιμετωπίσει «οξεία και σοβαρή επισιτιστική κρίση και λιμό».

Ο ρωσικός στρατός σχεδιάζει να παρακάμψει τις κυρώσεις της Δύσης μέσω της κατεχόμενης Ζαπορίζια για να πουλήσει σιτηρά στη Βόρεια Αμερική και άλλες περιοχές παγκοσμίως, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το ρωσικό RIA Novosti.

Το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα για κλοπή σιτηρών από τα εδάφη που έχει καταλάβει μετά την έναρξη της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης».

Ο Βλαντίμιρ Ρογκόφ, μέλος της τοπικής διοίκησης στη Ζαπορίζια, φέρεται να δήλωσε στη ρωσική τηλεόραση ότι σιτηρά πωλούνται επίσης σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. «Φοβούνται τις κυρώσεις, ωστόσο αγοράζουν μετά χαράς τα σιτηρά μας – φυσικά, μέσω ενδιάμεσων και πονηρών σχεδίων», είπε ο Ρογκόφ, σύμφωνα με αποσπάσματα δηλώσεων που μεταδίδει το RIA.

Ο Ρογκόφ εκτίμησε ότι υπήρχαν 1.500.000 τόνοι σιτηρών στην ευρύτερη περιοχή, αλλά δεν διευκρίνισε αν κάποια φορτία έχουν παραδοθεί σε αγοραστές.

Η επισιτιστική κρίση προκαλείται από τη «ρωσική επιθετικότητα» και όχι από τις κυρώσεις στη Μόσχα, τόνισε στις 8 Ιουνίου ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας.

«Η πραγματική αιτία της κρίσης είναι η ρωσική επιθετικότητα, όχι οι κυρώσεις», υποστήριξε ο Ντμίτρο Κουλέμπα. Ο ίδιος τόνισε πως «έχει καταρριφθεί το ρωσικό αφήγημα», σύμφωνα με το οποίο ευθύνονται οι κυρώσεις για την επισιτιστική κρίση.

Οι κατηγορίες σε βάρος της Ρωσίας σχετικά με την επισιτιστική κρίση «αβάσιμες», υποστήριξε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στην τηλεφωνική επικοινωνία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο ο Πούτιν «υπογράμμισε ότι οι προσπάθειες να καταστεί η Ρωσία υπεύθυνη για τις δυσκολίες στην παράδοση γεωργικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές είναι αβάσιμες». Αιτία της επισιτιστικής κρίσης είναι «οι αντιρωσικές κυρώσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης», επανέλαβε ο ίδιος.

Ο Πούτιν κάλεσε επίσης τους Ουκρανούς «να αποναρκοθετήσουν το συντομότερο δυνατόν τα λιμάνια ώστε να επιτρέψουν να περάσουν τα μπλοκαρισμένα πλοία», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Σύμφωνα με την ένωση των Ουκρανών παραγωγών γεωργικών προϊόντων UAC, η Ρωσία έχει κλέψει περίπου 600.000 τόνους σιτηρών, για τους οποίους το Κίεβο θα ζητήσει από τη Ρωσία αποζημίωση.

«Μέχρι σήμερα, περίπου 600.000 τόνοι έχουν κλαπεί από γεωργικές εταιρείες και μεταφέρθηκαν στο προσωρινά κατεχόμενο έδαφος της Κριμαίας και από εκεί σε λιμάνια, ιδίως σε αυτό της Σεβαστούπολης απ’ όπου φεύγουν πλοία για τη Μέση Ανατολή», ανεφέρεται.

Την προηγούμενη εβδομάδα η ουκρανική πρεσβεία στη Βηρυτό κατήγγειλε ότι η Ρωσία έστειλε στη Συρία (σ.σ. σύμμαχο του Κρεμλίνου) 100.000 τόνους κλεμμένων σιτηρών, χαρακτηρίζοντας τις αποστολές ως «εγκληματικές δραστηριότητες».

Μέχρι σήμερα δεν έχει επέλθει κάποια συμφωνία μεταξύ Κιέβου και Μόσχας αναφορικά με τις εξαγωγές σιτηρών από ουκρανικά λιμάνια. Ο ρωσικός στρατός έχει καταλάβει παράκτια τμήματα της Ουκρανίας, μπλοκάροντας τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και οδηγώντας σε άνοδο τις τιμές των σιτηρών. Από την πλευρά της, η Μόσχα επιρρίπτει την ευθύνη για την επισιτιστική κρίση στις κυρώσεις που της έχει επιβάλει η Δύση και περιορίζουν τις δικές της εξαγωγές σιτηρών.

Περίπου 275 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο διατρέχουν υψηλό κίνδυνο επισιτιστικής ανασφάλειας φέτος, δήλωσε χθες η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα έχει άμεσο αντίκτηπο στις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. «Οι αριθμοί είναι σημαντικοί» και μπορεί γρήγορα να ξεφύγουν από τον έλεγχο, προειδοποίησε η Πρόεδρος της Επιτροπής.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια σύγκρουση κρίσεων που θα επιδεινώσει την επισιτιστική ανασφάλεια και την ανασφάλεια του χρέους σε όλο τον κόσμο. Μερικά από αυτά είναι κληρονομιά της πανδημίας και ευρύτερα ζητήματα που συνδέονται με το κόστος ζωής. Για παράδειγμα, οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας που έχουν αυξήσει το κόστος των λιπασμάτων ή των εξαγωγών μεταφοράς», ανέφερε. «Είτε κυκλικές είτε δομικές, όλες αυτές οι επιπτώσεις έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: επιδεινώνονται μαζικά -και σκόπιμα- από τις ενέργειες του Πούτιν», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν.

«Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να περιγραφεί ο βομβαρδισμός των εγκαταστάσεων αποθήκευσης σιτηρών από τη Ρωσία και ο αποκλεισμός των ουκρανικών λιμανιών, -και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και η κλοπή- περίπου 20 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών που βρίσκονται σήμερα παγιδευμένα στην Ουκρανία», ανέφερε.

«Οι κυρώσεις μας δεν αγγίζουν βασικά προϊόντα διατροφής. Δεν επηρεάζουν το εμπόριο σιτηρών ή άλλων τροφίμων μεταξύ της Ρωσίας και τρίτων χωρών και το εμπάργκο στα λιμάνια περιλαμβάνει συγκεκριμένα πλήρεις απαλλαγές αγροτικών προϊόντων», πρόσθεσε.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.