Ζαπορίζια: «Εκτός ελέγχου η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό», λέει ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ

©Енергоатом – Facebook

«Εκτός ελέγχου» βρίσκεται ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός της Ευρώπης της Ζαπορίζια, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Ράφαελ Γκρόσι, επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), ο οποίος απηύθυνε έκκληση σε Ρωσία και Ουκρανία να αφήσουν άμεσα τους ειδικούς να επισκεφτούν τον σταθμό προκειμένου να σταθεροποιήσουν την κατάσταση και να αποτραπεί ένα πυρηνικό ατύχημα.

Ο Ραφαέλ Γκρόσι, σε συνέντευξη του την Τρίτη στο Associated Press υποστήριξε ότι η κατάσταση γίνεται όλο και χειρότερη και ο κίνδυνος κάθε μέρα μεγαλώνει στη νοτιοανατολική πόλη Ενερχοντάρ, το οποίο κατέλαβαν τα ρωσικά στρατεύματα στις αρχές Μαρτίου, αμέσως μετά την εισβολή τους στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

«Κάθε αρχή της πυρηνικής ασφάλειας έχει παραβιαστεί», ανέφερε. «Αυτό που διακυβεύεται είναι εξαιρετικά σοβαρό και επικίνδυνο», κάνοντας λόγο πολλές παραβιάσεις της ασφάλειας του εργοστασίου, προσθέτοντας ότι βρίσκεται «σε ένα μέρος όπου ο ενεργός πόλεμος είναι σε εξέλιξη, κοντά σε εδάφη που ελέγχονται από τη Ρωσία».

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε μια «παράδοξη κατάσταση», αφού το εργοστάσιο ελέγχεται από τη Ρωσία, όμως αλλά το ουκρανικό προσωπικό του συνεχίζει να διευθύνει τις πυρηνικές λειτουργίες του, οδηγώντας σε αναπόφευκτες στιγμές προστριβών και βίας.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η εφοδιαστική αλυσίδα εξοπλισμού και ανταλλακτικών έχει διακοπεί, «άρα δεν είμαστε σίγουροι ότι το εργοστάσιο λαμβάνει όλα όσα χρειάζεται». Μάλιστα, δήλωσε ότι ο ΙΑΕΑ πρέπει να προχωρήσει σε επιθεώρηση του σταθμού ώστε να διασφαλίσει ότι το πυρηνικό υλικό προστατεύεται, όπως έκανε και στον σταθμό του Τσερνόμπιλ. «Και υπάρχει πολύ πυρηνικό υλικό εκεί που πρέπει να επιθεωρηθεί», τόνισε.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.