Υπόθεση Ασάνζ: Δημοσιογραφικές ενώσεις ζητούν την απελευθέρωσή του

©EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Στο όνομα της ελευθερίας του Τύπου, σήμερα υψηλά στελέχη Στελέχη διεθνών δημοσιογραφικών ενώσεων ζήτησαν από τη Γενεύη την απελευθέρωση του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ κατηγορείται για 18 αδικήματα στις ΗΠΑ και κινδυνεύει να του επιβληθεί κάθειρξη 175 ετών για τη διαρροή το 2010 στο διαδίκτυο περίπου 700.000 απόρρητων εγγράφων σχετικά με τις δραστηριότητες του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε στις 17 Ιουνίου πως υπέγραψε διάταγμα για την έκδοση του 50χρονου Ασάνζ στις ΗΠΑ. Ο ιδρυτής των Wikileaks κρατείται εδώ και 3 χρόνια στη φυλακή Μπέλμαρς, που βρίσκεται κοντά στο Λονδίνο.

Η απόφαση έκδοσης του Ασάνζ στις ΗΠΑ αποτελεί «κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και καταδεικνύει «πλήρη περιφρόνηση προς την ελευθερία του Τύπου», σύμφωνα με τους επικεφαλής των δημοσιογραφικών ενώσεων που υπέγραψαν την έκκληση. Στην έκκληση συμμετέχουν δημοσιογραφικές ενώσεις από τη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ισπανία και την Αυστραλία.

Η απόφαση της Βρετανικής Κυβέρνησης «θα έχει σοβαρές επιπτώσεις για την ερευνητική δημοσιογραφία καθώς οποιαδήποτε χρήση διαβαθμισμένων ή απόρρητων εγγράφων θα μπορεί να διώκεται», ωθώντας τους δημοσιογράφους «να μην αποκαλύπτουν πληροφορίες που άπτονται του δημόσιου συμφέροντος από προστατευόμενες επίσημες πηγές».

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.